https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Znana je dokončna usoda RRA Mure, to je stečaj

Murska Sobota, 29.09.2015 ob 11:00  

Včeraj je potekala skupščina družbenikov RRA Mure, na kateri so odločali o njeni usodi. Družbeniki se niso odločili za dokapitalizacijo v višini 704 tisoč evrov, zato bo RRA Mura šla v stečaj. Predlog za začetek stečajnega postopka mora prokurist na pristojno sodišče vložiti v treh dneh od sprejetja sklepa.

 

Devet občin je na skupščini dokapitalizacijo podprlo, ostali za ustanovitev nove regionalne razvojne agencije

Devet občin je na skupščini dokapitalizacijo podprlo, vendar imajo v agenciji, ki je registrirana  kot d.o.o. zelo majhne deleže. Največja družbenika, to sta Slovenski regionalno razvojni sklad in MO Murska Sobota  ter deset preostalih družbenikov (med njimi pet občin), ki so skupno na skupščini predstavljali 923 glasov od 989, pa menijo, da je bolje čim prej ustanoviti novo regionalno razvojno agencijo, poroča današnji Večer.  

Po besedah Velislava Žvipelja iz Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, ki je skupščino vodil, bi denar potreben za dokapitalizacijo zadostoval za več let delovanja nove agencije.

Foto: arhiv pomurec.com

Nenamenska poraba denarja

Nadzorniki so ugotovili, da je nekdanji direktor in prokurist Krapec prikrival dejansko stanje, zato so mu odvzeli funkcijo prokurista in ga bodo ovadili.

RRA Mura naj bi tudi nenamensko porabljala denar, ki je bil namenjen za zagon prve regijske garancijske sheme (iz leta 1997). Država je dala dobrih 400 tisoč evrov, pogoj pa je bil  namenska uporaba za spodbujanje razvoja malih in srednjih podjetij v Pomurju. V primeru zlorabe je zato potrebno vrniti z zamudnimi obrestmi vred. Po tej shemi je še vedno odprtih nekaj garancij v skupni vrednosti 190 tisoč evrov, ki še obstaja in je namensko vezan pri bankah.

Sredstva Phare v višini nekaj več kot 300 tisoč evrov so prav tako še ter sredstva iz vložka v regijsko garancijsko shemo 2, ki je prispevek SRRS. Tu ugotavljajo zlorabo v višini 339 tisoč evrov, pri čemer se lahko pojavijo še težave. Vrankar se zato nadeja, da bo preostali denar prišel nazaj v sklad.

Zakaj vse do prihoda novega direktorja (Franca Gönca) nadzorni svet in skupščina nista vedela, kaj se dogaja, Vrankar meni, da je možno, da revizija ne pregleduje dovolj natančno ali pa, da so jim bile knjige predstavljene na tak način, da revizija niso mogli ugotoviti, kaj ni bilo pravilno knjiženo.

Ustanovitev nove razvojne agencije

Občine pa se že dogovarjajo za ustanovitev nove razvojne agencije. K ustanovitvi nove vabijo tudi gospodarstvo, torej gospodarsko in obrtno zbornico.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.09.2015 ob 12:12 gost

      Ne rabimo nikakršne razvojne agencije, ki bo sama sebi namen.Imeli se super vodstvo in nadzornike plus revizije, ki je tako delalo, da je šlo vse k vragu. Kdo pa garantira, da ne bo naslednjič enako. Agencija naj živi od trga ne pa od proračunskih ali pa ustanoviteljskih jaslih.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.09.2015 ob 12:51 gost

      Ampak dolg realno bo ostal. Saj ne gre za virtualno stvar. Najebali bodo upniki, realna podjetja in ljudje v ozadju, je to komu od teh jasno?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.09.2015 ob 13:00 xx gost

      Agencijo rabimo, vendar v njej ne povezav in navezav takšnih kot so bile do zdaj... ko vse smrdi po določenih velikaših!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.09.2015 ob 13:15 Jože. gost

      Ta agencija ni bila drugo,kot vreča denarja iz katere so v naprej določeni posamezniki,ki jih je izbrala politika kradli denar,kot so hoteli. Pogledat je samo potrebno premoženje tistih ki so z njo upravljali,tako nepremičnine kot premičnine in vse bo takoj jasno! Pahorjeva vlada je za razvoj pomurja namenila 100 milijon evrov......

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.09.2015 ob 13:20 gost gost

      Zdaj je jasno zakaj najprej vsa sprenevedanja bivšega in sedanjega direktorja. Najlažje je odstopiti, ko vidiš, da ni več izhoda. Vsaka čast pristojnim, da so odkrili te zlorabe in nepravilnosti, že prej bi jih morali. Kaj pa so počeli razni nadzorniki ipd? Ne moreji se izgovarjati na nevednost, saj so za transparentnost bili odgovorni in za to imenovani. Sram jih je lahko vse skupaj, da že tako obubožano regijo še kradejo. Upajmo, da bodo za to odgovarjali in prevzeli odgovornost z vsemi posledicami , bvsi vpleteni. Končno!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.09.2015 ob 13:38 gost

      Ne glumite z tof murof!!!!!!!!!!!! že resan vas man ober 1x se sprijaznite z usodof!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.09.2015 ob 14:46 Zlovenija gost

      Koliko so pridelali ZGUBE toti CIGANI toliko PREMOŽEMJA vzet...Pa naj se že enkrat naučijo Vladat ne pa KRAST...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.09.2015 ob 14:58 Delavec gost

      Bravoooo! Zdaj pa jih nagnat delat v Wolford! Na linijo!!! Za minimalca.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.09.2015 ob 16:47 poznavalka gost

      Težko je pristati na to, da je dialog pogovor, ki se končna z dosego želje le ene strani. Najlažje je pavšalno pripisovati krivdo samo eni strani.

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.09.2015 ob 17:16 gostiksel gost

      Poznavalka, očitno si daleč od tega, zato se raje ne oglašaj, naj se vse razčisti. Ve se čigava je krivda in kdo jo je povzročil. Razlika je med pogovorom in predstavitvijo dejstev in argumentov, ko ni več kaj dodati.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2015 ob 17:41 poznavalka gost

        Na koncu je spet vse skupaj politika. Odločevalci bi morali biti ljudje ne politiki.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.09.2015 ob 17:56 gojzar gost

      Ge do pa te zdaj gemali € za Podlunška ?Pavlinjekovi zdaj znan tüdi švicajo in jim kolena klecajo to je bijla diamantna jama

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.09.2015 ob 23:04 čvapčič gost

      jebo te politika... se pa pogledni keri nepolitičari so notri :) vse diši po čvapčičih pa jagodah! Ave cezar!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.