https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Poostrene aktivnosti za večjo varnost pešcev od 1. do 18. oktobra

01.10.2015 ob 12:00  

Krajši  dnevi  in spremenjene vremenske razmere vplivajo na varnost pešcev, ki  kot  udeleženci cestnega prometa spadajo med najbolj ogrožene prometne udeležence. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (neupoštevanje  pravil  o  prednosti  pešcev, vožnja z neprilagojeno  hitrostjo,  vožnja  pod  vplivom  alkohola, vožnja preblizu desnemu  robu vozišča, neočiščena  stekla na vozilu ipd.). Zanemariti pa ne smemo  tudi  nesreč,  ki  se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Z  namenom,  da  bi se v jesenskem času izboljšala varnost pešcev v cestnem prometu  bodo policisti na območju PU Murska Sobota v času od 1. do 18.10.2015 izvajali  poostrene  aktivnosti za zagotavljanje večje  varnosti pešcev. 

 

Policisti  PU  Murska  Sobota  so do 30.9.2015 obravnavali 581 (671) prometnih nesreč  v  katerih so  3 (4) udeleženci umrli (2 voznika motornih koles in potnik v  osebnem avtomobilu). V teh prometnih nesrečah je bilo udeleženih 1002  oseb  (1082),  od  tega  10  (19)  pešcev. Od  10 udeleženih pešcev v prometnih  nesrečah  sta bila 2 (3) hudo, 8 (14) lahko telesno poškodovanih in 0 (2) pešcev je bilo brez poškodb. Podatki v oklepajih so za primerljivo iz istega obdobja lani.

Akcijo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa in se bo izvajala na območju  celotne  države. S  poostrenimi nadzori bodo ugotavljali kršitve voznikov motornih vozil, ki ne bodo upoštevali prednosti pešcev na prehodih za  pešce  in  ne  bodo  upoštevali omejitev hitrosti v naseljih in odsekih cest,  kjer  je  večja  udeležba pešcev. Prav tako bodo ugotavljali kršitve pešcev,  predvsem  nepravilno  hojo  po  cesti,  neustrezno  osvetlitev  in nepravilno prečkanje cest.


Preventivne  aktivnosti  bodo  usmerjene  predvsem  v osveščanje pešcev, da morajo  sami  čim  bolje poskrbeti za svojo varnost v prometu in umirjanje hitrosti  voznikov  motornih  vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo. Glavna cilja akcije sta zmanjšanje števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, ter zmanjšanje teže posledic teh prometnih nesreč in povečanje uporabe odsevnih teles pri pešcih, ki so izpostavljeni zmanjšani vidljivosti in tako tudi tveganjem za prometne nesreče.

Pešce opozarjajo, da naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni, naj  nosijo  svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost (kresničke, odsevne  trakove). Cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce in hodijo po  pločnikih  oziroma  ob  levem robu vozišča. Upoštevajo naj cestno prometne predpise in poskusijo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Voznike  pa  opozarjajo,  naj  bodo  pozorni  na  pešce,  še  posebej  pred zaznamovanimi prehodi in na  drugih  območjih, kjer  se  pešci  pogosto zadržujejo: v okolici šol ter v naseljih. Izven naselja pozivajo, da vozijo  varno  in previdno, da zmanjšajo možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču.   Hitrost  vožnje  pa naj prilagodijo  prometnim  razmeram  in  dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. 

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2015 ob 18:16 slovnica cvek gost

      1) Ej, celec, vlakec vozi OD lokacije - DO lokacije, nej IZ Trga kulture. Ge pa je te ta lokacija V Trgu kulture, ge se čaka? 2) Ka so li noGtranje igralnice? 3) Ponujali te počeni kostanj (plod), nej pečene kostanje (drevesa). Slovnica ti nejde pa si nekše mađister (skoraj dvojni doktor znanosti) :) Henjajte se brukati s takšnimi reklamami pa rajši dale gnojšnico polejvajte to ljudeh šterih ne marate.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.10.2015 ob 20:24 kreten gost

      slovnica cvek - ti si pa eden kreten nepismeni, aja saj ge si ti doma v tisti vukojebini grad na goričkem ale njegovih sosednjih vaseh ste tak vsi zaostali... samo navoščljivot vas je, pfuj

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.10.2015 ob 12:18 gost

      Samopromocijske direktor se baje boji ene tiskovne konference, ker bo marsikaj razkritega o nečednih poslih ... Ponoči že leta in leta več ne spi mirno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.