https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Skupina Panvita lani poslovala uspešno

Mačkovci, 17.02.2011 ob 14:34  

Po uspešno zaključeni sanaciji v prašičerejski panogi je Skupina Panvita leto 2010 znova končala v zelenih številkah, dobiček iz poslovanja namreč znaša 3,4 milijona evrov. Letošnje leto bo v znamenju širitve na tuje trge, razvijali pa se bodo tudi doma.

Danes so v Skupini Panvita na tiskovni konferenci predstavili rezultate minulega leta.

Skupina Panvita, ki jo sestavlja primarni del (kmetijstvo, prašičereja in energetika) in sekundarni del (mesna pridelava in predelava) se je v letu 2010 soočala s padanjem konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, poglabljanjem kreditnega krča in s tem zmanjšanjem likvidnosti na trgu ter s skokovito rastjo cen vseh ključnih surovin v drugi polovici leta. Kljub temu je skupini uspela 5,7-odstotna rast glede na predhodno leto ali dobrih šest milijonov evrov prihodkov več.

Po uspešni sanaciji v prašičerajski panogi, kjer so odpustili manj delavcev, kot so nameravali, ob tem pa je plemenskih svinj več kot so načrtovali, slabega pol milijona evrov minusa iz te panoge ne predstavlja le malenkost slabši skupni poslovni izid iz poslovanja. Namreč vse ostale panoge so delale pozitivno in tako skupni dobiček znaša 3,4 milijone evrov.

Vinska klet Marof

Pri Rakičanu nova bioplinarna, v Gornjih Petrovcih nova farma nesnic

Dve dosedanji Panvitini bioplinarni v Ižakovcih in Motvarjevcih sta v lanskem letu proizvedli 16 milijonov kilovatnih ur električne energije, s tem je podjetje Ekoteh ustvarilo 415 tisoč evrov dobička, ob farmi Jezere pa se že gradi tretja bioplinarna.

Za njo je se je namenilo 4,9 milijonov evrov, poskusno obratovanje pa se bo pričelo že aprila. S stranskim produktom vročo vodo se bo med drugim ogrevalo murskosoboško bolnišnico. V Gornji Petrovcih se gradi tudi nova nesnic, ki je vredna 1,1 milijona evrov, še 2,5 milijona evrov pa se je namenilo za ostale naložbe za posodobitev proizvodnih procesov.

Pričakujejo nadaljnjo rast prihodkov, vendar pa manj dobička

V letu 2011 v Panviti predvidevajo nadaljnji razvoj kooperacije na področju poljedeljstva, zagotavljanje varne in zdrave domače hrane, nadaljnjo konsolidacijo in racionalizacijo poslovanja v primarnem delu skupine ter razvojne projekte na sekundarnem delu. "Predvidevamo, da se bodo gospodarske razmere na trgu še zaostrile, kljub temu pa pričakujemo stabilizacijo razmer v prašičereji, načrtujemo izgradnjo namakalnih sistemov, nadaljnje investicije v primarnem delu in vpeljavo novih produktnih linij in proizvodov mesne industrije," je povedal predsednik uprave Skupine Panvita mag. Peter Polanič. Pri Panviti tudi v letošnjem letu načrtujejo okoli 5-odstotno rast prihodkov, medtem ko je pričakovani dobiček iz poslovanja za polovico manjši  (1,65 milijona evrov).

mag. Peter Polanič

Širitev poslovanja na vzhod

Razmere na sekundarnem delu sta predstavila direktor Panvite - Proizvodnja mesa mag. Danijel Marinič in direktor Panvite - MIR mag. Simon Ravnič. Znotraj tega dela se načrtujejo nove trženjsko-razvojne aktivnosti na področju pridelave in pakiranja piščančjega in prašičjega mesa ter vzdrževanje standardov kakovosti in varne hrane za potrošnike.

Izvoz trenutno predstavlja 7-8 odstotkov vseh prihodkov, to pa bodo skušali še povečati. Tako bodo širili poslovanje na vzhod v Rusko federacijo, Ukrajino, Gruzijo, Moldavijo in Azerbajdžan, znotraj Evropske unije pa načrtujejo vstop v angleško trgovsko verigo Tesco, v Avstriji pa se podobno sodelovanje obeta z verigo Merkur. Intenzivno že iščejo tudi nove partnerje v severni Evropi.

mag. Danijel Marinič

Kar se tiče novosti bodo pričeli s prodajo zrezkov iz svinjskega in govejega mesa z enotno težo na kos, popolna novost v Sloveniji pa bo slovensko svinjsko meso s povečano vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin, ki zagotavljajo bolj zdravo prehranjevanje. V sklopu uveljavljanja blagovne znamke AVE bo prenovljena in poenotena celostna grafiča podoba embalaž, poplavi resničnostnih šovov pa se bo pridružila tudi Panvita s AVE zvezdniškim izzivom.

mag. Simon Ravnič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lepi
      17.02.2011 ob 15:48 lepi

      Pa še naj nešče povej ka poljedelstvo neje donosno ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.