https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Prekmursko-slovenski slovar je na voljo vsem

09.10.2015 ob 8:40  

V okviru Pomurskega muzeja Murska Sobota deluje zanimiv slovar, ki je nastajal več let.

 

Avtor Prekmursko-slovenskega slovarja je zgodovinar Franc Kuzmič, ki pravi, da je besede zbiral ob branju prekmurskih tiskov, vključil pa je tudi besede, ki niso zapisane, a jih ljudje uporabljajo. 

Na spletni strani Pomurskega muzeja je tako mogoče shranjevati razna gradiva, ki so lahko v pomoč vsem, ki jih določene teme zanimajo. »Prekmursko-slovenski slovar je nastal na željo študentov in profesorjev. Sicer imamo Novakov slovar, ki pa zajema le besede iz knjig, pa tudi te iz določenega omejenega obdobja, ne pa tudi govorjene (nezapisane),« pojasnjuje Kuzmič. 

Na voljo je vsem 

Slovar je nastajal več let in se še vedno dopolnjuje z novimi besedami. Na spletno stran muzeja je bil postavljen ob Trubarjevem letu 2008. »Do sedaj je prosilo za uporabo tega slovarja več študentov (seminarji, eseji ...), nekateri so vzeli njegovo vsebino tudi kar tako, saj ni pridržanih pravic,« izraža zadovoljstvo prekmurski zgodovinar. 

Dodaja, da je to dobra priložnost, da pride med ljudi v takšni obliki in da se dopolnjuje vedno znova.

Dopolnjujete ga lahko tudi vi, domuje na tem naslovu – KLIK.

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2015 ob 11:03 Mitja gost

      Gospoda Kuzmiča bi opozoro na napako pri besedi "üjkati se". Nešče se je zatipko, pa je napisano "üjakti se".

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.10.2015 ob 17:28 prekmurec1 gost

      Pohvala gospodu Küzmiču. Je človek z veliko znanjem in dobrim karakterjem. Samo tak naprej.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.12.2016 ob 21:54 Domen gost

      Imam predlog. Lahko bi naredili tako da bi lahko iskal po slovenskih besedah.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.01.2023 ob 11:06 Sonja Angelca (Gabor) Kudrevičius gost

      ŽALOSTNA sem, ker je v slovar zapisana dvojina ženskega spola druga če, kot se je nas učilo pred 50 leti, jaz sem staro - uporabo, ki je zdaj sicer dopustna a na prvo mesto rabe je zapisana zmešnjava, oboževala, ker je namreč prav dvojina ženskega spola svetovna posebnost jezika. Namesto spremenjene oblike v slovarju bi bilo potrebno to znamenito staro rabo le bolj izpostaviti in Slovence naučiti uporabljati že v osnovni šoli in to naučiti posredno tudi prek medijev - TV - naučimo se stare rabe in zapišimo jo na 1. mesto v slovar, bom srečna in VELIKA HVALA VSEM SNOVALCEM ČUDOVITEGA SLOVARJA IN SLOVARČKA!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.