https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Delegacija madžarsko-slovenskega prijateljstva v državnem zboru tudi s Horvatom in Gönczem

17.10.2015 ob 7:05  

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v četrtek, 15. oktobra 2015, sprejel delegacijo Skupine madžarsko-slovenskega prijateljstva pod vodstvom predsednika skupine Jánosa Halásza, ki je od 14. do 16. oktobra 2015 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Srečanja sta se udeležila tudi pomurska poslanca Jožef Horvat in Laszlo Göncz.


Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Skupine madžarsko-slovenskega prijateljstva János Halász sta ocenila, da so odnosi med državama prijateljski, odlikuje jih dobrososedsko in razvejano sodelovanje. Med državama poteka, tako dr. Brglez, reden političen dialog na vseh ravneh, ki prispeva h krepitvi dvostranskega sodelovanja in boljšemu medsebojnemu spoznavanju. Ob tem je spomnil na srečanje s predsednikom parlamenta Madžarske Lászlom Kövérjem ob robu Podonavske konference oktobra 2014 in pa januarja 2015 na spominskih slovesnostih, ki so potekale v Spodnji Voličini in gradu Hrastovec v spomin na umrle pripadnike madžarske narodnosti, ki so bili leta 1945 internirani v Hrastovec. Naslednje srečanje s predsednikom parlamenta Madžarske bo po besedah dr. Brgleza že 30. oktobra 2015, ko bosta skupaj položila venca na spominski slovesnosti za slovenske žrtve 2. svetovne vojne v nekdanjem taborišču Sárvár ter srečanje nadaljevala z bilateralnim pogovorom.

Predsednik Državnega zbora dr. Brglez je v pogovoru izrazil zadovoljstvo, da je v delegaciji Skupine madžarsko-slovenskega prijateljstva tudi zagovornica slovenske narodnosti Erika Köles Kiss, ki v madžarskem parlamentu sicer nima glasovalne pravice, vendar pa položaj zagovornice pomeni veliko pridobitev za slovensko narodno skupnost, saj lahko zagovornik z vzpostavitvijo neposrednega stika z najvišjimi političnimi predstavniki učinkoviteje zastopa in se zavzema za pravice narodne skupnosti.

Predsednik Skupine madžarsko-slovenskega prijateljstva János Halász je v pogovoru dejal, da so odnosi med državama odlični, a vendar obstajajo možnosti poglobitve sodelovanja, predvsem v druženju in sodelovanju obmejnih prebivalcev, pri čemer je izpostavil področje turizma, šolstva in kulture. Izrazil je interes Madžarske za sodelovanje pri nadaljnjem razvoju slovenske infrastrukture ter interes za sodelovanje v gospodarskem razvojnem skladu za krepitev gospodarstva v Pomurju. Predsednik Državnega zbora se je strinjal, da je medsebojno razumevanje ključ, da se zgradijo tesnejši odnosi in zaupanje, kot dobro pa je ocenil tudi idejo o sodelovanju v gospodarskem razvojnem skladu.

Delegacija na tridnevnem obisku spoznala tudi Pomurje

Delegacijo sta v sredo, 14. oktobra 2015, v Lendavi sprejela predsednik Skupine prijateljstva z Madžarsko dr. László Göncz in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth. Sledilo je srečanje z županom občine Lendava mag. Antonom Balažkom. Delegacija je obiskala dvojezično srednjo šolo in stolp Vinarium. Uradni obisk v sredo je delegacija Skupine madžarsko-slovenskega prijateljstva zaključila s pogovorom s predstavniki madžarske manjšine s področja izobraževanja, kulture, gospodarstva in kmetijstva.

V četrtek, 15. oktobra 2015, je delegacija Skupine madžarsko-slovenskega prijateljstva uradni obisk nadaljevala v Državnem zboru, kjer jo je sprejel predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. Sledil je pogovor s člani Skupine prijateljstva z Madžarsko in člani Odbora za zunanjo politiko in nato še pogovor s člani Komisije za narodni skupnosti in člani Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Delegacija si je ogledala Ljubljano in ob tem tudi obeležje posvečeno grofu Lajosu Batthyányju, prvemu ministrskemu predsedniku Madžarske.

V petek, 16. 10. 2015, je delegacija Skupine madžarsko-slovenskega prijateljstva imela pogovor s predsednico Odbora za gospodarstvo Andrejo Potočnik, predsednico Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ivo Dimic, predsednikom Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Igorjem Zorčičem in predsednikom Odbora za kulturo dr. Draganom Matićem ter člani odborov.

Foto: Državni zbor

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.