https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Klub prekmurskih študentov - stičišče študentskih idej za kakovostno preživljanje in načrtovanje (ob)študijskih dejavnosti

23.10.2015  

V sklopu Pomurskih novic vam predstavljamo Klub prekmurskih študentov (KPŠ), ki je eden najstarejših študentskih klubov v Sloveniji. Ustanovljen je bil v tridesetih letih 20. stoletja. Svoje poslanstvo je uspešno opravljal v preteklosti, močan dejavnik mladinske oziroma študentske populacije pa predstavlja v domačem okolju tudi danes ter pomembno prispeva k izobraževalnemu in družabnemu življenju.

 

Namen kluba je ustvarjati aktivnosti in ugodnosti za svoje člane ter zastopati njihova stališča navzven

KPŠ je sedmi največji študentski klub v Sloveniji, leta 2014 pa je postal tudi klub z največ člani v Sloveniji. Je pa tudi najbolj dejaven študentski klub v Pomurju in eden izmed najaktivnejših v Sloveniji.

Izvajajo številne projekte z različnih področjih, kot npr. skrb za socialno šibke študente in mlade študentske družine, prevoz študentov in dijakov v študijska središča, organizacija glasbeno-kulinaričnih in zabavnih srečanj študentov in ostalih Prekmurcev, sproščene in poučne ekskurzije in izleti, družbeno koristna in dobrodelna dejavnost, športne in rekreativne dejavnosti, izobraževalna dejavnost, skrbimo pa tudi za soočenje mnenj in zastopanje mladih v družbi. Članom pa nudijo tudi najrazličnejše ugodnosti drugih organizacij.

Novi prostori in novo vodstvo

KPŠ se je pred začetkom novega študijskega leta preselil v nove prostore. Po novem jih tako najdete ob glavnem vhodu dvorca Rakičan. Obenem je dobil novo vodstvo. Aktualna predsednica kluba Barbara Sečko izpostavlja, da je delovanje kluba usmerjeno  predvsem na izvedbo socialnih, kulturnih, izobraževalnih in mednarodnih projektov, na katerih aktivno deluje dvajsetčlanska ekipa. Z mednarodnimi projekti želijo prenesti dobre prakse iz tujine, članom pa omogočiti nabiranje novih kompetenc in znanj v tujini ter posledično večjo konkurenčnost na trgu delovne sile.

Medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje z mladimi iz Evrope

Barbara Sečko pravi, da tudi »nekdanji aktivisti stalno spremljajo delovanje KPŠ-ja, nam pomagajo z nasveti in izkušnjami iz preteklosti, skrbijo za prenos znanja, da lahko delo v klubu čim boljše steče«.

Dodaja pa tudi, da aktivno sodelujejo na izmenjavah. »Trenutno smo izredno ponosni na to, da smo postali akreditirana organizacija EVS. To pomeni, da bomo lahko v prihodnjem letu aktivno začeli s projekti Evropske prostovoljne službe in ostalimi mednarodnimi izmenjavami. Mladim bomo lahko ponudili možnost pridobivanja kompetenc in delovnih izkušenj v tujini, mreženje z mladimi  in organizacijami drugih evropskih držav, spoznavanje dobrih praks iz tujine, prav tako bomo v naše kraje lahko pripeljali mladino iz drugih držav, se mrežili, soustvarjali projekte ter s tem postajali vse bolj kompetentni  na trgu dela«, pravi Barbara.

Aktivno sodelujejo z drugimi klubi iz Slovenije, predvsem s klubi iz Pomurske regije. »Na skupnih izobraževanjih in delavnicah debatiramo in iščemo rešitve za posamezne težave, izmenjujemo izkušnje in informacije, ter podpiramo en drugega pri delovanju, tudi z udeležbo na klubskih projektih in dogodkih«, dodaja Barbara.

Mladi pogrešajo možnosti za razvoj svojih potencialov

»Mladi najbolj pogrešamo možnosti za razvoj svojih potencialov v lokalnem okolju. Zavedamo se, da smo v času, ko je težko dobiti (prvo) zaposlitev, vendar bi vseeno želeli več spodbud, ki bi vsem mladim pomagale k čim prejšnji osamosvojitvi. Študentje, ki se izobražujemo želimo s svojim znanjem in kompetencami prispevati k razvoju regije, za to pa potrebujemo tudi spodbude okolja oziroma možnosti, da se lahko dokažemo«, pravi Barbara.

V klubu izvajajo letos kar 35 projektov

Primarni fokus delovanja sta področje izobraževanja in sociale. Poleg tega klub izvaja različne projekte s področja športa, kulture, okoljevarstva, mednarodnega sodelovanja, organizirajo ekskurzije in letovanja ter zabavne in sprostitvene dogodke.

Med drugimi izvajajo sledeče projekte:

- Infobus, namen projekta je dijake varno pospremiti na infomativne dneve, študentje nudijo dijakom podporo ter jih informirajo o fakultetah in študijskih programih, logističnih vprašanjih v kraju študija itd

- BrucUnibus, v začetku študijskega leta so organizirali ekskurzijo v Ljubljano za vse bodoče bruce ter jim predstavili vse pomembne točke, ki jih mora študent v Ljubljani poznati (lokacija fakultete, javni potniški promet, lokacije študentskih domov, točke subvencionirane prehrane, NUK, točke Unibusa ipd.

- KPŠ-jevi jezikovni tečaji

- Karisfera – pomurska študentska zaposlitvena konferenca, v sklopu katere so izvedli predavanja in delavnice na temo iskanja zaposlitve, vedenja na razgovoru za službo, pisanja CV-ja, študija in karierne poti  v tujini, predstavitve delodajalcu ter o kompetencah, ki  mladim iskalcem zaposlitve omogočajo lažji prehod na trg dela

- Karierni klub za dijake, delavnice za dijake, ki jih vodijo usposobljeni študentje, dijakom nudijo  karieno orientacijo, oglede realnih delovnih okolij v lokalnih organizacijah in podjetjih, organizirana bo tudi okrogla miza na temo zaposlovanja mladih v lokalnem okolju ter obisk študentov in predstavitev študijskih programov

- Neformalna izobraževanja, računalniške delavnice, delavnice multimedije, jezikovni tečaji, tečaji retorike in javnega nastopanja, konference ter aktivnosti za spodbujanje podjetništva, ki udeležencem omogočajo pridobitev novih znanj, spretnosti in komeptenc

- Mladim mamicam študentkam podarjajo  bon v vrednosti 130 evrov, ki ga lahko vnovčijo v vseh poslovalnicah Baby centra, kjer ji kot sponzorji projekta izmenjajo bon za nakup v vrednosti 150 evrov

- Projekt Unibus obsega prevoze v kraj študija in informiranje študentov o tem

- Z roko v roki je skupni projekt Kluba prekmurskih študentov, Pomurskega društva  za krepitev socialnega dela in DOSOR-ja, ki poteka pod sloganom Bodi aktiven, ne pusti času, da te obrača!  

- KPŠ Nasvet je projekt namenjen vsem dijakom in študentom, ki se tekom študija srečujejo z raznoraznimi vprašanji, na katera ne poznajo odgovora in ne vedo, kje bi odgovor dobili

- Študentski krvodajalski teden: Častim pol litra

- Študentski fond, vsako leto objavijo razpis, kjer socialno ogroženim študentom podelijo več enkratnih štipendij

- Razni športni projekti kot so Fitfest, Poletje na bazenu, Fanke

- Študentke tute, glasilo KPŠ

- KUL-tura!, v sklopu tega projekta imajo mladi umetniki, glasbeniki, ustvarjalci, popotniki možnost nastopati in predstaviti svoje ideje, izkušnje, produkte širši množici

- Mladi za mlade, povezovanje med mladimi iz Porabja in Prekmurja

- Mladinske izmenjave, preko katerih se želijo povezati z mladimi po vsej Evropi

- Tradicionalne zabave kot npr. Bujta repa, Prekmurska Gibanica in drugi projekti. 

Foto: arhiv pomurec.com, FB KPŠ

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.