https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na podjetniškem forumu o možnostih razvoja v Kolesarskem centru Murania Čentiba

Čentiba, 22.10.2015 ob 10:00  

V sklopu podjetniških srečanj je včeraj Svet mladih Lendava pripravili forum o priložnostih v kolesarskem centru, o možnostih razvoja turistično-kolesarske infrastrukture, ki je del čezmejnega projekta Pannon Pleasure. Na forumu so sodelovali predsednik Turistične zveze Lendava Janez Somi, predsednik Kolesarskega kluba Lendava Mitja Bensa, predstavnik Term Lendava Igor Lebar ter v. d. direktorja Sveta mladih Lendava Martina Bukovec. Diskusiji se je nekoliko kasneje pridružil tudi župan mag. Anton Balažek.


Forum je ponudil priložnost za izmenjavo mnenj, predlogov o konkretnih produktih kolesarskega centra, kolesarski infrastrukturi, njenem razvoju oz. nadgradnji, kolesarskem turizmu, ki je zelo dobro razvit v nekaterih evropskih državah, kot so Avstrija, Italija, Švica.

Kolesarjenje je v Sloveniji zelo popularno kot šport in rekreacija; med rekreativnimi športi je celo na tretjem mestu. Opazno je povečano število kolesarskih prireditev, kot so različni kolesarski maratoni, pri nas recimo panonski maraton treh dežel. Tudi na cestah je v zadnjih letih prisotnih veliko rekreativnih kolesarjev vseh generacij. Kolesarjenje je tudi oblika turistične dejavnosti, ki kreira nova delovna mesta, krepi lokalno okolje, povečuje povpraševanje po določenih storitvah in produktih in omogoča razvoj spremljajočih dejavnosti. Tako je nastal tudi kolesarski center, eden prvih v Sloveniji, ki naj bi prispeval k razvoju turizma v občini Lendava.

Povezovanje, sodelovanje ter kreiranje programov za turiste

Sodelujoči so si bili enotni, da imamo pri nas odlične naravne danosti za turizem in infrastrukturo, ki bi jo morali znati izkoristiti. Turizem je med poglavitnimi razvojnimi usmeritvami lokalne skupnosti, zadnja leta se je veliko vložilo v turistično infrastrukturo; razgledni stolp, objekt ŠKC. Zato so tudi pričakovanja od turizma velika, kar je razumljivo, meni Somi in kot ključno nalogo lokalne turistične zveze vidi v povezovanju, sodelovanju ter kreiranju programov za turiste.

Potreba po razvoju kolesarskega turizma z ustrezno strategijo

Igor Lebar je predstavil izkušnje, ki jih imajo v termah s kolesarskimi turisti; gre za goste, ki si želijo biti aktivni, so dobri potrošniki, veliko pa k temu lahko prispeva tudi kolesarski vodnik s prijaznostjo, prilagodljivostjo, znanjem jezikov, tehničnim znanjem za reševanje morebitnih težav, vendar pa takšnih ljudi ni lahko najti. Države, ki imajo zelo razvit kolesarski turizem, na nacionalni ravni sprejemajo potrebne ukrepe in odločitve, pri nas pa je razvoj kolesarskega turizma razpršen in ni enotne strategije.

Inovativnost, kompetentnost in velik vložek dela za uspeh turizma

Mitja Bensa je podal primer kolesarske poti ob Muri v sosednji Avstriji in nemški primer »bed&bike«, kar bi lahko prenesli tudi v naše okolje. Kot ključno vidi tukaj vlogo spleta, kjer kolesarji največ iščejo informacije o poteh in možnih prenočiščih ter nasploh ponudbi posamičnega kraja.

Župan Balažek meni, da ni ključna infrastruktura, večja težava je v njeni ne-izkoriščenosti. Da bi tak kolesarski produkt lahko vzpostavili, je treba biti inovativen, kompetenten, predvsem pa je v razvoj kolesarskega produkta treba vložiti veliko dela in nenazadnje tudi izobraževanja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2015 ob 13:22 gost čenti gost

      Pa glij tan? Ka si se ne zmislijo, samo ka bi peneze pobrali.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.10.2015 ob 17:08 kodila gost

      Kaj ste delali ko ste šli v ta projekt. Bravo Tonček, povedati pa znaš krasno: Župan Balažek meni, da ni ključna infrastruktura, večja težava je v njeni ne-izkoriščenosti. Da bi tak kolesarski produkt lahko vzpostavili, je treba biti inovativen, kompetenten, predvsem pa je v razvoj kolesarskega produkta treba vložiti veliko dela in nenazadnje tudi izobraževanja. Čudim se nekaterim ka tam sedijo. KK ne bo naredil nič, Somi je lutka in nima pojma o pojmu, Lebara si že stiral iz Turizma d.o.o.. Verjetno tam sedi po komandi Magdiča. Bukovčeva je bouga, bouga, lokostrelec lahko samo posluša, da o mladem doktorju ne govorimo. Šef se pridruži, jim malo posoli pamet in odide in pozneje komentira, ka drugi nimajo pojma in se ne vejo iti. Zakaj si to zgradil, gospod Balažek ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.