https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Kako poteka pot migrantov iz Gornje Radgone do mostu z Avstrijo

Gornja Radgona, 26.10.2015 ob 10:40  

Ujeli smo nekaj foto utrinkov dogajanja v Gornji Radgoni. 

Sončna sobota v Gornji Radgoni. V prostorih Pomurskega sejma je zbrana množica (okrog 500) migrantov. Z avtobusom so jih pripeljali iz Petišovcev. Ob vstopu v prostore nas najprej počaka gora paketov pomoči. Izgleda, da je hrane in drugih potrebščin dovolj.

V ozadju se vije kolona, ki si želi hrane in pijače. Prostovoljci in humanitarci so prijazni, ustrežljivi. Fotografiranje tam ni dovoljeno.

Sprehodimo se naprej v osrčje dogajanja. Ob strani skupina prostovoljcev razdeljuje oblačila tistim, ki jih potrebujejo. Na prvi pogled izgleda, da teh ni veliko. V tej skupini so primerno oblečeni, tudi obutev je zadovoljiva. Gre za skupino, ki jo v 85 odstotkih predstavljajo moški, stari v povprečju okrog 25 let. To sicer ni merilo, nas opozori domačin. »Zjutraj je bila tu skupina, ki so jo povečini sestavljale družine.«

Družinski melos je sicer zaznati tudi v tej skupini. Ga je zelo malo, a nekaj krikov in joka dojenčkov nas opozori nanj.

Obrazi mlajših migrantov so povečini videti spočiti. Povsem drugače je v Rigoncah in Brežicah. Gornja Radgona sicer velja za vzorno urejeno in organizirano postajališče. Migranti se povečini tukaj zadržijo zelo malo časa, saj jih pot vodi naprej nekaj sto metrov vstran do meje z Avstrijo.

Ko policisti naznanijo, da je čas za odhod, se množica začne zbirati zunaj pred halo Pomurskega sejma. Skupina je disciplinirana in se obnaša korektno. V vrsti čakajo na znak modrih mož postave. Krenejo počasi.

Medtem v Gornjo Radgono pripeljejo novo skupino migrantov. Ponovno prevladujejo mlajši moški.

Prejšnja skupina počasi odhaja. Nekaj jih v slovo pomaha humanitarnim delavcem. Kolona se vije po cesti mimo Pomurskega sejma in se podaja na pot do mostu z Avstrijo. To traja približno 20 minut. 

Ko se počasi približujejo meji, ki loči Slovenijo in Avstrijo, se pogledi mimoidočih zgrinjajo na njih. Nekaj je kritik, ostali so uvidevni.

Kolona se ustavi in začne čakati. Čas si krajšajo različno. Nekateri se pogovarjajo, drugi iščejo stik z mimoidočimi, precej jih dela »selfije«.

Na splošno se zelo radi fotografirajo (predvsem mlajši moški). Nekateri premor izkoristijo za klice. Opazimo tudi fanta, ki si vzame čas za urejanje frizure. 

Ko avstrijski policisti dajo znak, da lahko prvi del skupine prestopi v Avstrijo, je čutiti nekaj olajšanja. Nasploh je zaznati veliko upanja in pričakovanja od »novega« življenja. Njihova pot se nadaljuje skozi Avstrijo naprej povečini do Nemčije. Iščejo sanje, ki bodo morda postale bolj grenke, kot so njihova velika pričakovanja. Mir pred vojno je sicer v tem trenutku za njih največji blagoslov.

Na poti do njega Gornja Radgona opravlja vzorno vlogo. Upamo, da jo bodo znali ceniti tudi tisti, ki so je deležni. Kdaj in kako dolgo jo bomo še sposobni in zmožni nuditi, pa je že drugo vprašanje ...

Še več fotografij spodaj ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2015 ob 16:48 gost

      Naj še što pravi ka je naša policija podhranjena! Vsaki ma mininalno 15 kil preveč. Poglednite avstrijske!

      7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.10.2015 ob 16:53 komentar na gost- gost

      Dragi gost - Prav zaradi te po tvoje predebele policije ti begunci ne stojijo pred vrati doma. Pojdi na teren, pa poglej, kaj in v kakšnih razmerah delajo policisti za svoje minimalce. Ne delajo 8 ur, ampak po 24 ur. In to med begunci, ne 5 km stran od njih. Premisli malo, preden pišeš bedarije.

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2015 ob 19:46 gost

        Nej san kritizejro njihovo delo ampak san samo namigno na to ka so včasih nekšna merila obstajala. Zgleda ka so 20 lejt nič nej delali. Pa še nekaj, zato so policisti ka služijo narodu, kda so šli v šole pa jim je država cejlo šolanje plačala so znali zakoj!

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2015 ob 20:07 gost

        v kakših pogojih delajo? zdaj gda končno morejo neka delati te so bougi pa ne ven ka še vse nej. vačik pa cejli čas po avtojaj sidijo pa spijo na nočnih ali pa špilajo inkasante pa zajebavajo narod. naj zdaj vidijo ka je tou delo. sploj se mi nika ne smilijo. tou je njihovo delo in za tou so se šoulali. ka do čuvali državo pa državljane in skrbeli za red in mir. gda je v fabrikaj gužva se tudi delavce ne pita, če do delali duže ali nočne.

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.10.2015 ob 21:07 gost

      dajte že inok mer s tejmi beguncame, pa s tejmi prepocukranimi članki, ka ne pašejo nikak k realnome stanje...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.10.2015 ob 22:52 gost

      končno šinfanje drugih ne pa romov lepooooooooooooo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.10.2015 ob 7:23 gost

      Gost, ki kritiziraš policijo, njihovo delo... Shrani si svoje komentarje in ko boš, če boš kdaj dozorel si jih preberi. Vsi bi druge gledali in jih ocenjevali, mogoče bi bilo dobro, da se postaviš pred ogledalo.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2015 ob 17:42 gost

        Izgleda, da je to samo od sebe prišlo na portal vačik pa cejli čas po avtojaj sidijo pa spijo na nočnih ali pa špilajo inkasante pa zajebavajo narod

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.10.2015 ob 7:59 sara gost

      no g. novinar pa ste dobili komentare ki ste jih hteli? ne čudno kak je v sveti če pa je vsaki lahko novinar pa piše nebuloze pa gluposti kak v toten članki... novinarski kodeks? verjetno avtor o tem še ne čul.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.10.2015 ob 8:01 sara gost

      p.s. čakam še na tretji izbrisani komentar.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.10.2015 ob 13:08 jebem ti mater cerar gost

      bujte pa zaklate pa dol obrnit te nesnage begunske z totimi nesnagami kaj so humanitarci vred nič pametnega od ljudi!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.10.2015 ob 11:29 gost

      kak to ka majo vsi najnovejše telefone? :)

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      31.10.2015 ob 18:41 -CmERAR gost

      seveda ka majo novejše telefone,vej pa tej vsi majo pri sebi več kak 20.000 € naši jim pa vse v rit potisnejo,vse bi jim mogli zaračunati ka dobijo...... R. Križ pa nema pakete za bivše muraše in druge brezposelne, ker morajo vse dati musličem za njihove riti....gda so vsi bili na mosti ta alahova omladina bi samo naj bilo BUUUUMMMMM ......policaji so pa tak bili na eni in drugi strani mosta...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.11.2015 ob 23:30 gost

      butl zakaj pa ma prinas vsako tele najnovejsi telefon? ka mislis ka samsunga pa ajfona južneje od makedonije več ne mogoče kupiti?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.