https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Potujoča knjižnica PiŠK Murska Sobota oziroma bibliobus

05.11.2015 ob 7:00  

V sklopu Pomurskih novic predstavljamo bibliobus Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PiŠK). Želja po potujoči knjižnici - bibliobusu v Murski Soboti je bila prisotna več desetletij. V svoj programski in finančni načrt dela ga je postavilo že vodstvo Študijske knjižnice v Murski Soboti leta 1975, a je do realizacije prišlo šele dve destletji pozneje. Po naključju so uspeli pridobiti in urediti manjši avtobus, da je lahko služil svojemu namenu. Svoje poslanstvo je tako začel bibliobus opravljati 3. maja leta 1995.

 

Od lani sodobna zunanja podoba

Zaradi dobrega odziva pri uporabnikih so hitro ugotovili, da ne bodo zmogli zadovoljiti vseh potreb, zato so kmalu začeli razmišljati o novem in večjem bibliobusu. Novi bibliobus je začel voziti pet let po prvih prevoženih kilometrih starega, to je 3. maja 2000. Čeprav bi si danes znova želeli novega, so ga 2014 obnovili, poslikal pa ga je murskosoboški street art umetnik Gregor Purgaj. Tako je dobil tudi novo sodobnejšo zunanjo podobo. 

Kar 84 izposojevališč v 12 občinah

Soboška potujoča knjižnica oskrbuje z gradivom prebivalstvo vseh starosti in poklicev, narodnosti in etničnih skupin, in to predvsem v krajih in na območjih, ki so oddaljeni od mesta osrednje knjižnice in ki nimajo svojih krajevnih  izposojevališč ali pa bogato založenih šolskih knjižnic. Bibliobus ima 84 izposojevališč v najmanjših krajih in zaselkih po Goričkem in Ravenskem ter delu Dolinskega na obljudenih križiščih, ob vaških in gasilskih domovih, ob zbiralnicah mleka itd., v večjih krajih, ob vrtcih in osnovnih šolah ter pri domovih za ostarele.

Novo progo izvajajo v Ivanovcih.  V Beltincih pa stojijo kar dvakrat: dopoldne za šole in vrtce, na željo občanov pa so uvedli še dodatno popoldansko progo s postajo pri Domu Janka Škrabana.

Tudi t.i. Porabska proga

Bibliobus PiŠK Murska Sobota je tudi prvi v Sloveniji, ki je prestopil državno mejo in začel leta 2000 obiskovati Slovence v Porabju; s svojim poslanstvom tako pomaga pri ohranjanju slovenstva v Porabju.

T.i. Porabska proga s 5 postajami pelje skozi kraje, v katerih družno s Slovenci živijo pripadniki madžarske narodnosti (Gornji Senik, Dolnji Senik, Sakalovci, Števanovci in Monošter). Na njej izposojajo slovensko in madžarsko gradivo. Poleg izposoje knjižnega in neknjižnega gradiva na bibliobusu v porabskih krajih knjižničarke in pravljičarke PiŠK Murska Sobota obiskujejo tamkajšnje osnovne šole in vrtce, s čimer pripomorejo k širjenju in ohranjanju slovenskega jezika med porabskimi Slovenci, saj opažajo, da so tamkajšnji otroci s slovenskim jezikom slabo seznanjeni.

Znotraj Slovenije pa imajo za Madžare, ki živijo v Sloveniji, še t.i. Madžarsko progo, ki vodi od Motvarjevec do Hodoša, kjer je na bibliobusu prisoten hungarist.

Lani izposojenega kar 40 tisoč gradiva

Z rezultati potujoče izposoje so v PiŠK Murska Sobota zelo zadovoljni, saj so v letu 2014 v mobilni knjižnici izposodili čez 40 tisoč enot knjižničnega gradiva, obiskalo pa jih je čez 24 tisoč bralcev, aktivnih članov imajo 2.136, na novo pa je bilo vpisanih lani 212 uporabnikov. Na avtobusu imajo štiri tisoč enot madžarskega gradiva, vse skupaj pa 62 tisoč knjižničnega gradiva.

Bibliobus vozi po ustaljenem urniku 12 prog vsaka 2 tedna. Razpored voženj je objavljen  na spletni strani PiŠK (http://www.ms.sik.si/) in na Google Maps (google maps potujoče knjižnice).

Obsega gradivo za odrasle, šolarje in najmlajše. Opremljen je s sodobno računalniško opremo, med prvimi v Sloveniji tudi z brezžično povezavo. Na njem bodo v prihodnje izvajali tudi bralno značko za odrasle.

Največ si uporabniki izposojajo kuharske in medicinske knjige ter romane

Slavko Meolic, knjižničar z bibliobusa, skupaj s Stankojem (Stanislav Petek), ki je knjižničar in šofer, med tednom vozita knjige bolj šolam in vrtcem, ob sobotah in v času počitnic pa tudi bralcem, ki ju že čakajo širom Prekmurja. Kot pravi Jana Balažic, vodja bibliobusa, si otroci največ izposojajo slikanice in dvd-je, starejši pa romane, medicinske, vrtnarske in druge priročnike ter tudi zahtevnejšo literaturo, se pravi romane slovenskih in tujih nagrajenih avtorjev. Opažajo, da bralna kultura tudi na podeželju napreduje.

Cilj PiŠK in bliobusa je, da se pisana beseda približa vsem bralcem, tako mladostnikom kot starejšim. Zelo se zavzemajo, da se pisana beseda v poplavi raznih tehnoloških pripomočkov ne bi razvrednotila. 

Foto: FB PiŠK Murska Sobota, arhiv pomurec.com

Fotogalerija