https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski vodovod Sistem B: Zagotovljena trajna in varna oskrba s kakovostno pitno vodo v 12 pomurskih občinah

28.10.2015 ob 7:00  

Županja Občine Grad Cvetka Ficko in direktor Vodovoda Sistema B Daniel Kalamar sta na včerajšnji novinarski konferenci predstavila dosežene cilje projekta »Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem B«.


Spregovorila sta o pozitivnih učinkih projekta za tamkajšnje prebivalce, občine in celotno regijo. Investicija predstavlja nadgradnjo vodovodnega sistema z vzpostavitvijo enovitega sistema oskrbe s pitno vodo v 12 pomurskih občinah, poleg nosilne Občine Grad še v občinah Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina.

V okviru projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem B so v 12 sodelujočih občinah zgradili primarne in sekundarne vodovode ter transportne vode s pripadajočimi objekti in uredili dva vodna vira. Z uspešno izvedbo projekta so izpolnili primarne cilje projekta, to je izboljšanje kakovostne pitne vode za 47.336 prebivalcev občin Sistema B, ki so že bili priključeni na obstoječi vodovodni sistem. Na novo je bilo na vodovodni sistem vključenih še 10.180 prebivalcev.

Županja Občine Grad Cvetka Ficko je ob zaključku projekta povedala: »Projekt Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem B je pomembna pridobitev za naše občanke in občane ter širšo pomursko regijo. Z investicijo nismo nadgradili samo vodovodnega sistema in zagotovili zanesljive oskrbe s kakovostno pitno vodo. Z investicijo smo vzpostavili boljše življenjske pogoje, tako z vidika zdravja kot splošne kakovosti življenja v naših občinah. S tem smo povečali privlačnost naše regije za poselitev in ustvarili možnosti za dolgoročni razvoj področja, saj je nemotena oskrba s pitno vodo temeljna človekova potreba.«

Foto: www.pomurskivodovod-sistemb.si

Daniel Kalamar, direktor podjetja Vodovod Sistema B, ki bo z zgrajeno infrastrukturo upravljalo po zaključku projekta, je ob tem dodal: »Izdatno pomanjkanje vodnih virov in posledično nezadostna oskrba s pitno vodo ter soočanje nekaterih prebivalcev z neoporečno vodo so botrovali k temu, da so se pomurske občine povezale in skupaj pristopile k temu celovitemu projektu. S skupno naložbo smo vzpostavili centraliziran vodovodni sistem, ki bo omogočal lažji nadzor vodnih virov ter posledično učinkovitejše zagotavljanje mikrobiološke in kemijske ustreznosti pitne vode. Vzpostavitev kakovostnega vodovodnega omrežja z izboljšanimi hidravličnimi razmerami, tlačnimi pogoji in boljšo požarno varnostjo je dobra popotnica za nas kot upravljalce sistema.«

Vrednost projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem B znaša 49,5 milijona evrov. Projekt sofinancirajo Evropska unija iz Kohezijskega sklada, Republika Slovenija – Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Vodni sklad, ter občine Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina.

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete: Varstvo okolja – področje voda; prednostna usmeritev – Oskrba s pitno vodo.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2015 ob 7:38 gost

      vodovod je zgrajen, kar je ok, toda že 2x je bilo v slovenski kroniki na RTVS1, objavljeno, da se pojavljajo velike razlike v ceni za priključitev, katerega plača občan, ki se želi priključiti. Tako znaša v priklop v občini Grad 1000€, v Petrovcih 500€, v občini Puconci pa kar 1790€. V Puconcih se za to ceno izgovarjajo na občinski odlok izpred destih let, preden se je cena pomurskega vodovoda sploh znala, torej če bi občina financirala izgradnjo vodovoda, bi bila cena priklopa enaka kot sedaj, ko ga je praktično dobila zastonj, oz. s soudeležbo 10%. Torej gre za popolni nateg naroda, ali po domače krajo evropskih sredstev.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2015 ob 20:14 gost

        pokalkulacijo de delalo računsko sodišče, baje se pripravlja tudi kazenska prijava, verjetno pa de stvar obelodanjena tudi v Bruslju

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.10.2015 ob 10:01 ledavščar gost

      ...vse je lepo in prav, ko se nekaj zgradi v komuni in širše, vendar se pridružujem , zgoraj napisanemu, dodajam pa še to, da se je vodovod gradil iz pisarne in brez nadzora, zato je narejena velikanska škoda na občinski infrastrukturi, predvsem na cestah, dovozih, parkiriščih in še kje in kdaj bo ta zadeva renovirana in na čigave stroške - SEVEDA NAŠE, za to bi naj za nastalo zadevbo odgovarjal tudi projektant in nadzorni organ, še posebej pa je to ŽALOSTNO, če je to domačin, pa ga občani niso videli na terenu, glavno ka se zaslüjži.......

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.10.2015 ob 12:15 Vodovodar gost

      Gospod Kalamar so pozabili povedati, da se bodo opustile vse dosedanje vrtine ( Grad, G. Petrovci, Šalovci, Hodoš), ki so dosedaj oskrbovale te občine z kvalitetno pitno vodo. Namesto nje bodo dobili soboško vodo obremenjeno z pesticidi. In pa seveda tudi račun bo najmanj dvakrat višji kot dosedaj. Da seveda o vgrajenih materialih ( Slobodny sokol...) sploh ne govorimo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.10.2015 ob 16:59 voda gost

      Naj mi nihče ne govori, da je ta voda z ravnice boljša od goričke !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.10.2015 ob 19:02 gost

      Pomurski vodovod: " Kje? Kje? Kje bom jemal, da bom tebi dajal?"

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.10.2015 ob 19:22 gost

      Goričanci nič se ne tožite za zaportje vrtin. Temu ni kriv Kalamar. Za to se zahvalite vašemu goričkemu županu, ki je bil dolga leta "glavni koordinator". Pa seveda tudi ostali župani in svetniki, ki so podprli takšne odločitve, ki bodo sedaj postala dejanja.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2015 ob 7:57 gost

        Ja, čestitati trbej Šlic majstri, ka je tou tak zbajo... Ge ste zdaj njegvi zagovorniki, nete njemi medaljo okouli šinjeka obesili?

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.10.2015 ob 9:01 gost

      ne gučite na pamet, vse vrtine pa zajemališča ostajajo.. velki pobudnik ka bi vse goričke vrtine pa vodohrame opustili je bil soboški ex župan štihec. Ljudje vodo dobijo pa še to jin ne paše, pol sveta pa vode nikdar nede moglo mete.... mei je bole nej logično to, ka vsi zanderajo kak so nej sposobni vodovod napravite, zdaj pa polovica vode ne nuca, ka je 6 eur na mesec za vodo preveč. posledično se premalo vode obkroži in je nej več tak kakovostna. tak ka pomurski vodovod je dobra investicija. aja, pa to so takšni ka vsaki den 3 pive spijejo in na den zapravijo 6 eur za pive

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.10.2015 ob 23:35 Petrovski gost

      Mene pa zanima kdo dela nadzor nad to investicijo in kje lahko najdem razrez oz.obračun dosedanjega dela ,saj delajo po svoje in brez naprej določene trase ,po nepotrebnem se troši evropski denar,pa kdaj bo končan ta vodovod

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.