https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V KD Peter Dajnko so praznovali 105 let tamburaštva in 5 let otroške folklorne skupine

29.10.2015 ob 11:00  

Leta 1910 so na pobudo domačink iz Črešnjevcev, sestre Terezije in Marije Zemljič, ustanovili prvo tamburaško skupino v Črešnjevcih. V vseh teh 105. letih delovanja, tamburaške skupine Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev, je bilo že veliko napisanega in je v občini, kakor tudi v sami regiji do dobra poznana širšemu krogu ljudi.


Najstarejša aktivna amaterska glasbena skupina v regiji šteje 13 članov, njihov vodja je Danilo Banfi. Svoj visoki jubilej so praznovali skupaj z otroško folklorno skupino, ki  praznuje 5. leto od ustanove pod strokovnim vodstvom Simone Roškar.  Na koncertu so nastopili številni gosti:  ansambel Opoj, Tamburaška skupina HKD Pomurje- Lendava, Branko Rejec s svojim recitalom, ter Moški pevski zbor Ožbalčki puobi iz Ožbalta. Med svečanostjo so podelili Gallusove jubilejne značke, za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti, ter  Maroltove značke, za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti  JSKD OI Gornja Radgona. Vodja OI JSKD Gornja Radgona Simona Pirc Katalinč je podelila častne jubilejne značke za več kot 30. let delovanja Danilu Banfiju, Slavici Banfi, Marjanu Slaviču, Janku Fekonju in Nadi Bratkovič; zlate jubilejne značke za več kot 15. let delovanja pa Romanu Bratkoviču in Teodori Just; srebrne jubilejne značke za več kot 10. let delovanja sta prejela Jože Just in Majda Just; bronaste jubilejne značke za več kot 5. let delovanja pa Blaž Bratkovič, Miha Slavič, Tina Slavič, Eva Banfi in Jože Čeh. Bronaste Maroltove jubilejne značke za več kot 5. let delovanja so prejeli Simona Roškar, Slavica Banfi, ter Brina Roškar. Sama prireditev pa je imela tudi dobrodelno noto na kateri so z izkupičkom nabranih prostovoljnih prispevkov, nakupili prepotreben material za begunce v Gornji Radgoni.

Žal pa še tako, dobro pripravljena prireditev ob tako spoštljivi obletnici »črešnjevskih tamburašev in malih folkloristov« ni pritegnila večjega števila obiskovalcev in ljudi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto in tekst Marjan Slavič  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.