https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Slovenci, zaposleni v Avstriji, si prizadevajo za ugodnejši davčni položaj

05.11.2015 ob 7:05  

Civilna iniciativa Apače, ki povezuje slovenske državljane zaposlene v Avstriji, si prizadeva za ugodnejši davčni položaj. Na 4472 odločb o dohodnini za čezmejne delovne migrante je finančna uprava dobila kar 698 pritožb. Odmeri za leto 2014 je tako nasprotovalo 15,6 odstotka zavezancev.

 

Civilna iniciativa Apače, ki od junija letos deluje po načelih prostovoljnega članstva, je objavila tri obrazce za pritožbo na odmerno odločbo: dve različici lahko pritožnik naslovi na finančno upravo, tretjo pa uporabi celo za pritožbo Evropski komisiji. Pravijo, da s pritožbo želijo obvestiti, da se z dodatno davčno obveznostjo, ki jim jo nalaga ta odločba, bistveno posega v njihov socialno ekonomski položaj in s tem poslabšuje ekonomsko stanje njihovih družine.

Foto: arhiv pomurec.com

V krogih davčnih svetovalcev pa naj bi bilo po poročanju Dela slišati, da potem ko so zvedeli, da je finančna uprava avstrijsko davčno službo zaprosila za podatke o slovenskih davčnih zavezancih ter začela izdajati odločbe čezmejnim delovnim migrantom, ki imajo bivališče v Sloveniji, zaposleni pa so pri avstrijskih delodajalcih,  bo počilo. Iniciativa naj bi po besedah dolgoletnega predsednika Dušana Cvetka o svojem davčnem položaju poročala predsedniku vlade Miru Cerarju. O njihovem položaju pa nameravajo obvestiti tudi Evropsko komisijo.

Po besedah Cvetka gre večinoma za nižje kvalificirane delavce, ki so v Avstriji zaščiteni, v Sloveniji pa padejo v drugi ali tretji davčni razred. Delajo večinoma za tekočim trakom, v klavnicah, kot čistilke ali sobarice in letno prejemajo bruto dohodke v višini od 17 tisoč do 20 tisoč evrov. Doplačila pri nas pa znaša od 1400 do 2000 evrov.

V finančni upravi zbirnih analitičnih podatkov o obdavčitvi čezmejnih delovnih migrantov za leto 2014 še nimajo, saj še vsem niso izdali odločb. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2015 ob 10:43 smrkci gost

      Delavci,ki delajo v Avstriji polnijo blagajno z davki za Erjavca,Erjavec pa njegove upokojence itak to so najbolj potrošni materjal v tej zavoženi državi, eh jebiga.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.11.2015 ob 11:25 gost gost

      Bravo Slovenija, sirski migrantje bodo verjetno polnili blagajne na bliskom istoku, Da je propadlo pol tovare v Sloveniji so krive vlade saj so imele v večino podjetij svoje deleže, niso pa nadzirale, kaj se v firmah počne, Cerar, kateremu so stranko ustanovili nasprotniki korupcije, pa bo rešil - koga ,- Slovenijo, ne nas basat, GLAVNO, DA SKASIRA, NA PREDVOLILNE OBLJUBE PA POZABIJO ČISTO VSI POLITIKI, zato smo tam, kjer smo, sicer pa eni imajo za kasnejše rodove do smrti.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.11.2015 ob 14:00 gost

      pojma nemate toti kej prostesterajo niti vi kej komenterate. Med leton teko manj davka plačajo kak vsi ostali kej v sloveniji delajo. in ker so živijo oz so prijavljeni v sloveniji pač morejo isto plačevati kak vsi ostali slovenci. Zej al si pri plači teko krej emejo ka na konci ne znesek 1400 naenkrat al pa si naslov v avstrijo dajo. enostavna računica. nihče ih nič ekstra ne kasera, samo enako plačajo na konci kak vsi. vseeno ki delaš, bistvo ki živiš. če ti slovenija smrdi se odseli.

      11 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.11.2015 ob 15:38 lojzek gost

      Migranti kere ste nepismene ali pa nevejte z svojo glavo brodete imate možnost, ka je van nišče nebrani ka se odselite v avstrijo, pa v sloveniji vse odjavite (rezidenstvo, prebivališče,prodate hiše, stanovanja... pa se prijavite v AVT) pa posledično vse storitve potem koristite v državi kjer ste zaposleni, pa je dilema rešena - dokler pa boste rezidenti SLO in boste živeli in uporabljali vse storitve,... v SLO pa boste isto tako plačevali davek v Slo kot enakopravni državljani Slovenije, ki delajo tudi za 570e ali še manj!!! Oziroma imate še možnost da se zaposlite v Slo in delate za minimalca, pa vam tudi nebo potrebno doplačevati davka!

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2015 ob 13:02 kontralojzek gost

        Lojzek , ti si en navaden BEDAK !!!!! Ti ljudje, ki delajo v Avstriji prinesejo k nam EURE, ki jih potem tukaj potrošijo. Takim bi država lahko dala priznanje, ker polnijo državno vrečo in marsikateri človek ima od tega kruh. Vprašaj lokalne obrtnike ob meji, pri kom še kaj delajo. Pri teh, ki so zaposleni v Avstriji. Verjetno bi bilo bolje, da bi doma ležali in dobili od države nekaj EUR podpore in bi bil mir. Se sploh nihče ne bi obregnil vanje. SPOŠTOVANJE vsem, ki hodijo na delo v Avstrijo. Če bo država nadaljevala s tako davčno politiko, bodo še podjetniki prenesli svoja podjetja v Avstrijo.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.11.2015 ob 16:12 Goričanec gost

      ...... ti "gospod" pod šifro "SMRKCI" v ednini po domače "ČONDRAŠ ali ŠMRKELJ" ti vsaj malo veš o čem teče beseda v tej zadevi, mogoče imaš doma kakšnen "potrošni material" pa ti bo on pojasnil zadevo - škoda komentara za takšne šm.......

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.11.2015 ob 16:31 gost

      Sramota kaj slovenija dela!!!! Nikjer se ne dogahajo take pizdarije kot v sloveniji....

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.11.2015 ob 16:46 gost

        kak nej lolek eden? vej pa takši zakon vala v vseh državah evropske unije in vseposejdi drugje morejo delovni migranti v kolikor so rezidenti države v keri je davek večji od tistoga v kateri državi so zaposleni plačati razliko. od gda ste se migranti začnoli buniti van vsi po vrsti tou tupijo. pa mi zdaj resno nej jasno kak van je tou po vseh tej lejtaj še nek kapnilo. ali se delate ka ste zabiti ali ste pa resno tak blesavi ka vas lejko tej vaši šefi nekših civilnin iniciativ tak vozijo pa vas majo za norca. pun kurec vas mamo s ten sranjon. kak van je eden zgoraj lepou napiso, sakši mejsec si razliko pri plači fkraj denite pa te nede trbelo na konci telko plačati, lejko tudi sprouti nakažujete na račun za dohodnino, vse se tou da. ali vij bi radi državo nategnoli. tak ka ne palamudite ka država ščej vas nategnoti, vi ste tisti ka bi se radi izognili plačilu zakonskih obveznosti. ges bi van že dau po prdali, če bi biu odgovoren za tou. plačajte ali pa aufviderzen.

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.11.2015 ob 16:35 gost

      večinoma protestirajo delavci iz kožnih fabrik kjer je zaposlen slovenski odpa.d, pa potem do tej tu nekaj protestirali, jeb.mo s.nce

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.11.2015 ob 17:31 gost

        ajd se malo ohladi.....priporočam,da greš do ogledala pa se pogledaš..... svašta majka rodi....

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.11.2015 ob 16:39 gost

      mi ka pa delamo za 600e, z visokimi šolami pa ge naj protestejramo? j sunce

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.11.2015 ob 17:09 gost

      naj dodam mojima prejšnjima komentarjema, da se delavci migranti prav NORČUJEJO IZ NAS SLOVENCEV, ki smo zaposleni v Sloveniji!!!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.11.2015 ob 17:49 gost

      Te pa naj KURČEVA SLOVENIJA omogoči delo za vse SLOVENCE ne pa da ima samo davke za vse ljudi. V ustavi piše da ima vsak pravico do dela . JA kje majko vam božjo - - - v AVSTRIJI , tu pa moraš imeti opasne veze in STRICE da prideš do dela. NAj mi ga POPUŠIJO vsi v tej NESPOSOBNI VLADI in na ministrstvu za DELO. Naj vsi POCRKAJO banda RDEČA. Komu je lepo vstajat ob 3 in 3,30 zjutraj vsak dan, te pa krmiš ta LJUBLJANSKI GNOJ. Samo jih zagovarjajte idioti eni v kratkem bojo spet novi DAVKI zaradi BEGUNCEV. ZA SLO z RDEČIMI muli v RIT naprej. Potegnite se jim v ta zadnjo in tam tudi OSTANITE ,MAGARCI eni.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2015 ob 1:06 gost

        glede na tou ka si tij tudi eden navaden lolek ti je verjetno nej znano ka je tou ka moreš tij zdaj doplačati davek v sloveniji sprejela janšova vlada nej pa banda rdeča. dokler je bila banda rdeča na oblasti ste delavci migranti nej trbeli doplačevati davka v sloveniji. tak ka tij samo lepou dale seri po bandi rdeči, odzadaj te pa banda čarna lepou v rit na suho nategavle.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.11.2015 ob 19:20 RAKI gost

      je že omenil drugi članek, za brezposelnost je kriva edino država, ki je podpirala lopovske menederje, ti pa delajo sramoto poštenim. POGLEJTE MURO, kje je Lukančičeva, kje vlada, ki ji je odobrila pomoč. čigav je bil denar - davkoplačevalski, ti , ki so plačevali prispevke so sedaj razred za BEGUNCI, GOLEGA OTOKA PA NI, JE PA super sranje v državi, TO SMO SI ZASLUŽILI, BANDA POLITIČNA.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.11.2015 ob 20:43 Migrantka gost

      Za vse pametnjakoviče - se kda pitate zakoj mi ka v italiji delamo ne dobimo povrnjene razlike preveč plačanih davkov? To nas ka tan delamo tudi pripada ali? Aja ka pa naši Evroposlanci zakoj oni ne plačajo davka po najvišji tarifi? Bi oni tudi mogli doplačati, samo za nje obstajajo posebni pogoji!!! Aja no saj vi ste vsi tak pametni ka samo eno stran vidite druge pa nej

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.11.2015 ob 21:00 gost1 gost

      migrantka ti si gli bereit za kožno tovarno

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.11.2015 ob 21:14 gost

      DELAN V AVSTRIJI dobin mesečno 1700€ ampak celi den san tan z vožnjo vred. Če de trbelo pač vrnen slovensko državljanstvo ker slovenija neje nika drugo kak komunistična država kjer se napajajo komunisti keri živijo na račun delavcev

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2015 ob 1:08 gost

        še tebi ednouk napišen, tou ka morete vij zdaj doplačevati davek v sloveniji je sprejel vaš libleni janša in njegova vlada. dokeč so bilij komunisti van toga neje trbelo doplačevati. zdaj pa boj dale zabiti pa seri po komunistaj.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2015 ob 7:11 gost

        ljudje pa kdo vas je v AVSTRIJO ZVAL , SAMI STE ŠLI , zdaj pa jočete , bogastvo pohlep ni vsee , mij zavedni slovenci delamo tu pa tudi včasih več kak vij pa smo zadovolnji ka dobimo minimalno plačo .DENAR IN MATERIALNE DOBRINE NISO VSE , vam pa očitno to pomnei največ

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.11.2015 ob 7:32 -- gost

      Zavedni slovenci ja...Zato pa si niti en nej sposoben dela najte ka vsi samo cakate na velke ka te meli mer. Boug nedaj ka bi steri sou delat ta kama ga zavod posle ka je tou izpod casti. Vsi ste tak pametni keri ne delate v Avstriji. Zakoj? Zatou ka nemate pojma kak je v resnici. Zalostno kak je slovenski narod ljubusumen na drujge keren boukse ide, ali napravejo pa nika nej, samo doj serejo tiste. Eno pitanje za vas slovenske delavce keri ste tak "pametni", zakoj pa te ci san v vecjon davcnon razredi v avstriji kak v sloveniji ne dobin v sloveniji davka nazaj? Zakoj moren se kcoj placate? Malo premislite prle kak se pametne delate.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2015 ob 8:40 gost

        ovi zgoraj je redno mimo kresno s temi zavednimi slovencami, ignorejraj ga. ali izgleda tij tudi ne razmiš ka je takšen zakon seposejdi v evropski uniji, tudi v primeri ka nešče drugi iz kere druge države več plača drugje davka ga doma ne dobi nazaj. edino doplača se vseposejdi. takšen je pač zakon. maš prav tudi glede toga ka večina brezposelnih slovencov doma sidij pa nesposobni čakajo ka do jin drugi službe zrihtali. eni ste se znajšli pa ste šli v avstrijo, eni so šli v kakšno drugo državo, drugi pa so se palik odselili ali pa so si najšli delo doma v keron drugon kraji, tretji so pa pač nesposobni in so doma brezposelni zatouk ka so nej v stanji oditi iz svojoga douma. ene razmin ka so starejši pa se ne znajdejo, ne razmin pa mladih ka doma sidijo pa nemajo dela. ali kak koli, vsi tej so podvrženi zakonodaji republike slovenije dokeč so rezidenti naša države in se morejo v ton primeri držati teh zakonov. če zakon pravi ka trbej plačati davek ga je pač potrebno plačati. zatou ka odite delat v tujino ste nej opravičeni do nekših ugodnosti. tudi tisti ka se vozijo delat v ljubljano so cejli den zdouma, kak eni migranti ka tou sigdar kak nekši hendikep izpostavljate. zmejrite se malo pa začnite broditi, nej pa ka vas populisti vozijo kak malo deco za svoj račun.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2015 ob 20:02 hrast gost

        gost - -- | 06.11.2015 ob 7:32 zabiti si kot motika, zato te pa nobena slovenska firma ni hotela zaposlit

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      06.11.2015 ob 8:38 gost

      prijatelj še enkrat si prešetj moj komentar ,, pa te odgovarjaj lp

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      06.11.2015 ob 10:10 -- gost

      Ja razmin davek pa zakon, ali prvo kak prvo je nej v vsaksoj drzavi v EU tak ampak majo dolocene drzave zrihtane medsebojne dogovore glede toga. Ide se pa bole na tou ka v Avstrije nega potnih stroskov placanih ampak jih dobis kak olajsavo kero nasa preljuba Slovenija lepo ignorera (beri zeme kak osnovo kak ci bi telko menje davka placo). Te pa gucijo kak ti oni upostevajo potne stroske. Ja, samo kak? Tak lepo ka ka ti dajo olajsavo na tvojo osnovo kera je sploj v avstrije nej osnova ampak je osnova z olajsavo (potni stroski keri so max. 150€, se pravi ci se vozis z MS placas za potne stroske okole 300€). Kar pomeni da bos v Sloveniji lepo placo tou ka one tebe obravnavajo kak nekoga kere nema potnih stroskov ampak placa menje davka. Kak san ze prle napijs, najhujse je kda ljudje pijsejo pa sinfajo drujge brez ka bi sploj znali kak je na stvare. Glavno ka se oni pametne delajo.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      06.11.2015 ob 11:07 gost

      avstrija pa slovenija sta mela sklenjeni tej sporazuma. z avstrijo so ga sklenoli gnes den tak osovraženi levičari, te pa so desni prišli na oblast in so tej sporazum razdrli in od te dale morete slovenski migranti zaposleni v avstriji plačevati razliko v davki. v bistvi potni stroški pa podobne stvari nemajo veze pri vsen ton. ide se za osnovo za dohodnino in ta se po našon zakoni računa isto na slovenski in avstrijski dohodek. razlika je edino ka če maš doma preplačilo dobijš tou nazaj, če pa maš v tujini preplačilo (kak je zgoraj omejnila tista kera kao dela v italiji) pa nega vračila dohodnine zatou ka je bil višek plačani v tujini in je slovenija nej dužna vrniti preplačana davek keri je nej biu plačani v sloveniji. vračilo bi mogli zahtevati v državi v keroj ste davek plačali. vse je tou jako enostavno samo določeni tej zadeve neščete pa nešče razmiti in mislite ka se van godijo nekše krivice. ja se godijo, krivca se godi vsen nan z ukinjanjon socialne države in posledice se vijdijo v takših primerih kak je vaš ka morete doplačati razliko za dohodnino. še ednouk van pravin, nej so van za tou krivi komunisti pa rdeče bande, ampka vaši dragi demokratični neoliberalni desni politiki.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      06.11.2015 ob 11:29 pištek gost

      M Slovenci gremo samo levo in desno že 25 let, samo ne NAPREJ, zato smo v p.... m........! Bravo političari, ničvredneži!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      06.11.2015 ob 13:09 števek gost

      Narod je in bo večno razdvojen. Zato pa tajkuni lahko kradejo, kolikor jim je volja. Pri nobeni stvari narod ne potegne skupaj. Kritizirajo pa tisti, ki sedijo v državnih službah, javnem sektorju ali berejo socialno podporo. Delavci, ki delajo v Avstriji nimajo čas, da bi tukaj pisali. Sama faušija vas je. Uboga raja. Le kregajte se med sabo in se hudo gledajte. To je voda na mlin tistim, ki imajo v rokah denar in vas lupijo. Naj vas le. Glede na zgornje komentarje želim, da vas še bolj.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      06.11.2015 ob 20:57 gost

      ges san se lepo odselo in odjavo iz slovenije...cist preprosto. Delan v avstriji, placan davke v avstriji, koristin vse tu v avstriji. In zdaj kda vidin kak se tu med sebof jebete...hjao...po pravici van poven...smijlite se mi eden bole od drujgoga... nej cudo ka je slo tan ge je.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2015 ob 20:59 gost

        Aja..pa se to...glede na vase jebanje med sebof...vej si pa tocno zaslujzite tou ka mate!! Naj vas dale samo se perejo :)

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      06.11.2015 ob 21:24 gost 4. gost

      lujzek ma prav, patudi razumem tiste ki se vozite daleč pa rano morate vstati, tisti, ki pa poveličujete LEVAKE, zakaj pa ne spremenite Janševih zakonov, če vas tako motijo.Meni je tudi vzel nekaj ugodnosti kot vojnemu veteranu,vsled šparanja,pa vlada vseeno naveliko troši.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      08.11.2015 ob 22:09 gost

      gost-lojzek... zriktaj mi delo v Prekmurji (za minimalno plačo), pa lejko včasi menjava. Ges ti dan vsaki den vstajanje ob štiraj, pa prevoz brez povračila potnih stopškov, malico moreš s sabo meti, če ščejš kaj gesti. Domov prideš ob 7 ali 8 uri zvečer. Vse to za 1.000 €, če boš pa še bole fejst delo, pa dobiš še 200€ več. Vzameš? Moja deca bodo v SLO potem imela štipendije, pa zastonj malico, pa otroške dodatke, zatou, ka bom imel minimalno plačo. Toga vsega nemam nika, zatou, ka nega dela pri nas, pa san si mogo SAN zriktati negdi delo. Pišeš, ka mamo možnost, ka se zaposlimo v SLO, ajde piši, ge dobim službo ? Naš zavod pa me nej niti ednouk kontaktero, nej pa, ka bi me sploj nekan poslo delat. Torej, ne škrabli se tan, ge te ne srbi... Toliko v premislek...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.