https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Mladi zagrabili za izzive pomurskih podjetij in organizacij

03.11.2015 ob 7:00  

Pomurski tehnološki park je povezal dijake treh srednjih šol s perspektivnimi podjetniškimi izzivi.


Poslovno okolje, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini, se je v zadnjih nekaj letih močno spremenilo, postalo je nestanovitno in nepredvidljivo. Konkurenca je postala globalna, trg je prenasičen z dobrinami. Informacijska revolucija, ki je prispevala tehnološki napredek je hkrati izboljšala informiranost in ozaveščenost strank in s tem povečala stopnjo njihove zahtevnosti pri odločanju za nakup. Podjetja zato morajo biti nenehno na preži, slediti trendom, ki se običajno odvijajo v hitrih intervalih. Pri sledenju le-teh pa se ponavadi srečajo s problemi različnih dimenzij. Zgodi se, da za vse izzive nimajo časa, včasih pa še posebej navidez manjšim, niti ne polagajo posebne pozornosti. Pogosto se tudi dogaja, da v podjetju za reševanje tovrstnih izzivov nimajo razpoložljivega znanja ali pa si slednjega trenutno ne morejo privoščiti.

Nove izkušnje za mlade

Ker je običajno pogled od zunaj neobremenjen z dogajanjem v podjetju tisti ta pravi, ki lahko pripomore k izvedljivejšemu obvladovanju izzivov, so se v Pomurskem tehnološkem parku odločili, da k reševanju, obvladovanju le-teh v domačih podjetjih vključijo znanje in kreativnost mladih. Da le-ti podjetjem na eni strani pomagajo pri iskanju inovativnih, kreativnih rešitev ter si na drugi strani pridobijo nova znanja, izkušnje in reference. Predvsem pa, da v podjetje prinesejo svež veter. V želji dati mladim priložnost, da bi se lahko aktivneje vključevali v gospodarsko dogajanje, da bi lažje dobili prakso, delo, zaposlitev, si pridobili izkušnje in izrazili svojo kreativnost so v Pomurskem tehnološkem parku oblikovali nov program »Izzivi za mlade«. K sodelovanju so povabili srednje šole ter ambiciozna podjetja in organizacije iz regije.

Več kot 50 ambicioznih dijakov v akciji

Svoje izzive in pripravljenost za aktivno sodelovanje z dijaki so izrazile Terme 3000, KMG Panorganic, LTO Ljutomer Prlekija in Regionalni sklad dela za Pomurje. Na povabilo o vključitvi v program pa so se odzvale Srednja ekonomska šola iz Murske Sobote, Gimnazija Franca Miklošiča iz Ljutomera in Dvojezična srednja šola iz Lendave. Skupaj je tako več kot 50 ambicioznih dijakov že pristopilo k reševanju šestih podjetniških izzivov. Izzive dijaki rešujejo v skupinah pod mentorstvom Pomurskega tehnološkega parka in STEP inštituta ter profesorjev strokovnih predmetov na posamezni šoli. Prve predstavitvene delavnice podjetij in njihovih izzivov so bile izvedene v prejšnjem tednu. Nadaljnje delo na konkretnih izzivih podjetij in organizacij pa se bo nadaljevalo na delavnicah v mesecu novembru ter se bo zaključilo predvidoma v decembru s predstavitvami rešitev izzivov s strani dijakov pred podjetji in podjetniško žirijo.

Priložnost za mreženje

Z aktivnim sodelovanjem bodo dijaki pridobili nova znanja in izkušnje, reševali bodo naloge s pomočjo sodobnih podjetniških metodologij kot sta dizajnersko razmišljanje (angl. Design Thinking) in kanvas poslovnega modela (angl. Business model Generation CANVAS), ki ju uporabljajo najuspešnejša inovativna podjetja po vsem svetu ne glede na velikost, starost ali dejavnost. Dijaki bodo imeli priložnost mrežiti se in delati z ambicioznimi podjetji in mentorji, reševali bodo konkretne podjetniške izzive s pomočjo katerih se bodo predstavili podjetjem. V Pomurskem tehnološkem parku se zavedajo, da so temeljna gonilna sila regije na eni strani podjetja, ki se konstantno srečujejo z najrazličnejšimi izzivi in na drugi strani mladi, ki s svojim »out of the box« razmišljanjem lahko prispevajo izvirne, kreativne rešitve – in v to ne dvomijo. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.11.2015 ob 10:28 gost

      DAJTE ---TEORIJA , kaj pa praksa ??????

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2015 ob 18:49 gost

      Haha bravo solski sistem, kateri sploh ne uci podjetnistva. Dijake oz. ljudi programirajo v ovce, katere prinasajo denar drzavi, namesto, da bi jih ucili kako nekaj ustvariti in si privosciti boljse zivljenje ter uzivati v stvareh, katerih lahko samo sanjamo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.