https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Mešani pevski zbor Cantate z gledališkimi igralci na osrednji proslavi ob dnevu reformacije

02.11.2015 ob 11:41  

V petek, 30.10.2015, se je v Slovenskem ljudskem gledališču Celje odvijala državna proslava ob dnevu reformacije, katere direkten prenos si je bilo možno ogledati na RTV Slovenija. Med povabljenimi eminentnimi gosti je bil predsednik RS Borut Pahor, škof Evangeličanske cerkve Geza Filo, nekdanji škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša in drugi.


Slavnostna govornika na proslavi sta bila predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, mag. Viktor Žakelj, in profesor dr. Igor Grdina, ki sta znova spomnila na pomembnost Trubarjevega dela za Slovence.

Vse, kar smo in kar si drugi narodi mislijo o nas Slovencih, so nam predstavili gledališki igralci v poeziji. Besede in misli naših velikih pisateljev in pesnikov Edvarda Kocbeka, Ervina Fritza in Borisa A. Novaka so nam dale misliti o vsem, na kar bi morali biti ponosni. Saša Pavček, Renato Jenček, Darja Reichman, David Čeh in Matjaž Gruden so besedam velikih mislecev dali življenje in nas popeljali v zgodovino.

Med predstavo je zvenela tudi pesem v izvedbi Mešanega pevskega zbora Cantate. Zbor je za svoj obstoj hvaležen prav Primožu Trubarju, saj je bil ustanovljen s strani evangeličanske cerkve, da bi skozi pesem Slovencem približal Trubarjeve besede. Ob veliki podpori tedanjega škofa Geze Erniše se je zbor razvil in prerasel v kulturno umetniško društvo, ki dosega odlične rezultate na regijskih in drugih tekmovanjih. Za to priložnost, ko se sami spominjajo svojih začetkov, so pripravili raznolik program. Pesmi Stati inu obstati, Minila je že strašna nuč in Nu pujte, pujte vsi ljudje so donele po dvorani v pravi stari slovenščini. Poleg prekmurske ljudske pesmi San se šetao, so zapeli tudi liturgično besedilo Pater Noster Jerneja Rustje in novejšo pesem Jutro svetlobe skladatelja Mirana Rustje. Mešani pevski zbor Cantate iz Murske Sobote je spet pokazal, da so v kratkem času svojega obstoja, v samo osmih letih, dosegli veliko in sodijo v sam vrh slovenske zborovske glasbe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.