https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Folklorna skupina Leščeček: Naš cilj je kakovostno delati in se ob tem tudi zabavati

06.11.2015 ob 7:00  

V okviru Pomurskih novic na Pomurec.com vam tokrat predstavljamo Folklorno skupino Leščeček. O njihovih začetkih, nastopih, pa tudi oblačilih in načrtih za prihodnost smo se pogovarjali s predsednikom sekcije FS Leščeček Ivanom Kuharjem.


Folklorna skupina Leščeček deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej od leta 2006. Umetniško vodstvo je v letu 2012 od Alenke Belec, ki je skupino vodila od ustanovitve, prevzel Marko Rus. Sekcija Leščeček, v okviru katere uspešno deluje tudi Vokalna skupina Leščeček, šteje preko 30 članov iz celotnega Pomurja, z željo po kakovostnem ohranjanju slovenskega ljudskega izročila – in seveda prijetnem medsebojnem druženju.

Po čem je vaša skupina najbolj prepoznavna?

Že samo ime Leščeček ponavadi vzbudi veliko pozornosti. Seveda je povezano z našim krajem, leščeček je namreč varuh narcis, ki v maju pobelijo veržejske travnike. Drugo prepoznavnost skupini pa dajemo člani sami, saj večinski del skupine sestavljajo mladi, dijaki in študentje. Predvsem na začetku naše poti ni bilo v Pomurju veliko mladih folklornih skupin, sedaj se na srečo spreminja tudi to.

 

Za sabo imate že nekaj let delovanja, kdaj je skupina prvič nastopila skupaj in kakšni so bili začetki?

Ker naslednje leto vstopamo v okroglo, 10. sezono delovanja še toliko bolj brskamo po spominih in naših začetkih. Ravno namreč tudi pripravljamo bilten ob tem jubileju. Prvi uradni nastop je bil kar na območnem srečanju odraslih folklornih skupin, izpostave JSKD Ljutomer, marca 2007, ko smo folklorniki nastopili kot povezovalci programa. Takrat smo plesali šele dobre tri mesece in seveda želeli ponosno pokazati širši javnosti, kaj vse smo se naučili. Bilo je vsekakor zabavno – nam je takrat tisti nastop pomenil veliko. Sedaj gledamo nanj seveda z drugimi očmi… A začetki so bili.

Imate tudi zelo lepa oblačila. Nam lahko zaupate kaj več o tem?

Folklorna skupina Leščeček se predstavlja v dveh kostumskih podobah – v praznični in delavski. Oblačila so narejena po rekonstrukciji fotografij iz začetka 20. stol. in prikazujejo oblačilno podobo takratnih prebivalcev Veržeja. Predvsem ženski kostum je zanimiv, saj je sestavljen iz številnih kosov oblačil. Spoštovanje našim prednikom, ki so v takšnih oblačilih opravljali težka vsakodnevna dela. Je pa seveda to bogastvo zanimivo za oder, kjer folklorniki moramo paziti še na določena pravila kostumiranja, če se želimo približati tistemu času. Tako so določene tudi frizure, nezaželena je uporaba nakita, razen kakšnega poročnega prstana ali nakita takratnega časa, ter seveda pretirana uporaba ličil, sploh pa uporaba laka za nohte.

Vokalna skupina se predstavlja v zanimivih kostumih, ki so sodobno oblikovani in pletejo zgodbo našega kraja in skupine. Ženski del vokalne skupine predstavljajo narcise, ki jih imajo izvezene na oblekah zelene podlage (travnik), fantje pa poosebljajo leščečka, ki jih varuje.  

 

Nastopali ste tudi že po svetu. Kje vse in kako ljudje sprejmejo vaše nastope?

Potovanja in udeležba na festivalih v tujini so nagrada za pridno delo v skupini. So tudi motivacija, saj po relativno ugodni ceni spoznaš tujo državo, kulturo in nenazadnje mlade iz različnih koncev sveta, ter se pri tem družiš s prijatelji. Gostovanja nas vedno kot skupino povežejo na poseben način, saj so z njim povezane različne preizkušnje in nepozabni trenutki.

Naš prvi nastop čez mejo je bil v sosednji Avstriji, v letih delovanja pa smo na svoj folklorni zemljevid dodali še Škotsko, Turčijo, Nemčijo in Hrvaško.

V skupini je okoli 35 mladih. Kaj vas združuje v tako velikem številu, kaj vas motivira?

Številčnost skupine je v prvi vrsti odraz odprtosti – že ob ustanovitvi smo vedeli, da samo v Veržeju ne bomo pridobili dovolj članov za kvalitetno delo, saj je preprosto premajhen. Poleg kulturnega pa delujejo še številna druga društva. Tako smo že od začetka vabili v svoje vrste širše – mlade iz celotnega Pomurja, ki so želeli spoznavati ljudske plese in se pri tem družiti z vrstniki, se zabavati. V letih delovanja smo uspeli najti pravo mero resnega in strokovnega dela, po drugi strani pa še vedno najdemo čas za druženje, prijateljstvo. Lahko rečem, da smo ena velika družina, ki ima cilj kakovostno delati in se pri tem zabavati. 

Vsako leto ob koncu novembra pripravite tudi letni koncert. Kdaj začnete snovati program za letni koncert in kje najdete navdih?

Tako je – tudi letos bo letni koncert potekal zadnjo soboto v novembru, 28. 11. 2015 v Kulturnem domu v Veržeju. 12. 12. 2015 bo ponovitev koncerta še v Kulturnem domu Ljutomer. Za letni koncert delamo – kot se spodobi skozi celo leto. V praksi to pomeni, da skozi celo leto pridno pilimo plesne korake, medtem ko vsebinsko začnemo snovati koncert ponavadi z junijem. Navdih jemljemo v ljudeh – nekoč in danes, v dogodkih, v življenju. Številne ljudske pesmi so zakladnica življenja naših prednikov in ravno v njih se zrcali lepota, hudomušnost, ljubezen in tudi žalost malega človeka. Ko določimo temo skušamo izvedeti o tej tem čim več – s pomočjo literature, ljudskih pesmi, pričevanja starejših ljudi… In tako se koncert spleta.

Katere so aktivnosti vaše skupine tekom leta?

Poleg že omenjenega letnega koncerta, se vsako leto predstavimo na srečanjih odraslih folklornih skupin, ki potekajo pod okriljem JSKD. Gre za srečanja, ki jih spremljajo strokovnjaki s folklornega področja. Skupina se najprej predstavi na območnem srečanju, od tu se lahko uvrsti na regijsko in na koncu na državno srečanje. Tukaj se predstavljajo najkakovostnejše skupine in zadnjih pet let je v tej družbi tudi FS Leščeček. Poleg rednih vaj, ki potekajo ob petkih zvečer, imamo še intenzivne vaje, ki dosežejo višek na intenzivnem vikendu, kjer je veliko plesa in dela, a tudi zabave. Ko smo pri zabavi ne moremo mimo vsakoletnega zaključka in različnih praznovanj, za katere ni potrebno iskati posebnih razlogov. Številne nastope doma in v okolici pa seveda popestrijo gostovanja. Vsako leto v septembru vpisujemo tudi nove člane, ki pa so dobrodošli tudi med letom.

Načrtujete za prihodnje delovanje kakšne spremembe ali novosti?

Kot že omenjeno, prihajamo v 10. sezono našega delovanja. Skozi celotno sezono bomo tako skušali na nek način obeležiti ta jubilej. V februarju pripravljamo novost, Leščečkov ples, kjer bi radi združili prijatelje, družine in vse, ki imajo radi folkloro. Da se skupaj zabavamo in poveselimo. Zaplešemo in kakšno zapojemo. Z vokalno skupino smo že posneli nekaj kadrov za videospot ljudske pesmi, ki bo premierno predstavljen v marcu na koncertu naše vokalne skupine. Kmalu bi želeli tudi izdati že drug zgoščenko ljudskih pesmi, ki so se pele na našem področju. In seveda spet kakšno gostovanje… Načrtov in izzivov zagotovo ne bo zmanjkalo.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.