https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lomiti moramo predsodke, da slep ne more ničesar opraviti sam

12.11.2015 ob 13:00  

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota deluje od leta 1948 dalje. Danes izvaja dejavnost in posebne socialne programe prilagojene slepim in slabovidnim osebam.

 

Je invalidska organizacija organizirana in registrirana v skladu z Zakonom o društvih in deluje v  javnem interesu na področju socialnega varstva. Skozi svoje delovanje društvo uresničuje vizijo o tem, da bi vsi slepi in slabovidni enakovredno delili kakovost življenja skupaj z ostalimi državljani Slovenije. 

Pogostost srečanja članov je odvisna od njihovega vključevanja v prilagojene posebne socialne programe. Izvajajo šest predpisanih programov z njihovimi podprogrami. Aktivno vključevanje članov v programe pa je odvisno od njihovih potreb. Programi vsebujejo skupinsko ali individualno obravnavo. »Člani se srečujemo  na strokovnih predavanjih, raznih delavnicah, kjer pridobivamo nove ali utrjujemo že osvojene različne veščine. Prav tako smo  vključeni v različna izobraževanja, usposabljanja kot so npr.: opismenjevanje odraslih oseb po Braillu, spoznavanje in osvajanje veščin za uporabo sodobne informacijske tehnologije, učenje hoje s belo palico, s psom vodnikom, spremljevalcem ter se  vključujejo  v kulturne in rekreativne šahovske aktivnosti,« pojasnjuje Marjeta Grabar, ki deluje v društvu. 

Delujejo vsakodnevno 

Njihova pestra paleta delovanje se pri tem seveda ne konča. »V programe vključujemo družinske člane, svojce, prostovoljce in druge zainteresirane iz okolja. Uporabnikom je skozi celo leto nudena podpora ob izgubi vida, ter pomoč pri zaposlovanju oz. rehabilitaciji. Veliko pozornosti posvečamo tudi uporabnikom, ki potrebujejo osebno asistenco, kot pripomoček neodvisnega življenja.« 

Vsi programi se odzivajo na specifične potrebe slepih in slabovidnih oseb in so edini v Sloveniji ter tukaj v lokalnem področju, ki pokrivajo potrebe slepih in slabovidnih. Na ta način so tako dopolnilo javnim službam, ki ne zagotavljajo v celoti neodvisnosti življenja oseb z okvaro vida. Tako se njihove aktivnosti odvijajo skoraj vsakodnevno. Grabarjeva pravi, da se trudijo, da so vsi programi enakomerno zastopani, rahlo pa prednačijo kulturne in rekreativne aktivnosti. 

Smo Pomurci uvidevni? 

Ker je razvitost infrastrukture v Pomurju  zelo različna, je tudi prijaznost do oseb s posebnimi potrebami različna. V društvo zato želijo s pobudami in predlogi v vseh slojih opozarjati  lokalna okolja, da se že z odstranitvijo ali premikom določenih nepotrebnih ovir, lahko omogoči bolj varno, samostojno gibanje  njihovih članov.

»To nam  delno z našim aktivnim delovanjem tudi uspeva. Prijaznost okolja se izboljšuje, vendar počasneje, kot si  želimo. Še najbolj je skupni nastop invalidskih organizacij v Mestni občini Murska Sobota pripomogel, da je mesto Murska Sobota postalo mesto prijazno invalidom, saj se resnično trudimo,  da omogoča osebam z izgubo vida, osebam na invalidskih vozičkih in ostalim starejšim osebam čim bolj nemoteno gibanje. Zelo smo veseli, da je veliko novo križišče v Murski Soboti opremljeno s talnimi oznakami.« 

Razbijati je potrebno stereotipe o slepoti

Osebe z okvaro vida so gibalno in komunikacijsko odvisne od drugih oseb, imajo probleme pri vključevanju v okolje, zato moramo veliko delati na tem, da ozaveščamo javnost in razbijamo stereotipe o slepoti. Grabarjeva pri tem dodaja: »Lomiti moramo predsodke, da slep ne more nič opraviti sam,  človeka z okvaro vida moramo postaviti  na pravo mesto. Videčim moramo svetovati, kako naj pristopijo do osebe z okvaro vida na prijazen način. Verjamemo, da slepota ne more biti meja in ne tema duha. Prijazno dejanje – ob pravem času – lahko obogati obe strani.«

Tudi zato Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota kot aktivnost ozaveščanja javnosti izvaja tradicionalni projekt »Ne tako, ampak tako«, skupaj s Srednjo zdravstveno šolo Rakičan. Projekt, v katerega je vsako leto meseca maja  vključeno do 200 dijakov, se odvija že sedmo leto. 

Kako naprej? 

V društvu pravijo, da bi v prihodnosti želeli izboljšati hitrejšo odpravo različnih arihtekturskih ovir, označevanja javnih površin, povečati tisk pri informativnih in drugih oglasnih sporočilih, skrajšati čakalne vrste v različnih javnih ustanovah, omogočiti hitrejšo reševanje različnih vlog, prošenj naših članov itd.

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.