https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Tri knjige, ki jih priporočamo v branje

16.11.2015 ob 10:00  

 V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje znova priporočamo nekaj knjig. 

 

Vladimir P. Štefanec:  Mrtvi ne plačujejo računov


Pričujoča knjiga je drugi primer policijskega inšpektorja Viktorja Kobala.  V neki družinski grobnici najdejo truplo mlajše ženske. Inšpektor s svojima pomočnikoma odkrije, da gre za zgodovinarko, ki je bila zaposlena v muzeju, kjer pa se dogajajo čudne stvari. Višji kustos prepisuje iz magistrske naloge umorjene in objavlja članke pod svojim imenom. Originalni eksponati se prodajajo in nadomeščajo s ponaredki. Stric umorjene upravlja z njenim premoženjem, kot je navedeno v oporoki v nesreči preminulih staršev, dokler ne dobi dojenčka. Tudi fant se obnaša zelo čudno. Skratka sumljivih kar nekaj.

Berljiva in do konca napeta kriminalka. Izkaže se, da je bila smrt mlade zgodovinarke nesrečni slučaj, toda nekdo od preiskovancev je bil ob nesreči poleg.


Fredrik Backman : Mož z imenom Ove 

To je zgodba o moškem z imenom Ove, o moškem, ki ni veliko govoril, ki ni kazal svojih čustev, je pa zato v svoji soseščini veliko naredil. Je knjiga o usahljivosti vere v življenje, ki se te globoko dotakne, ti zbudi sočutje, razumevanje in empatijo do Oveja, moškega, ki je ljubil žensko svojega življenja tiho in brez velikih besed. Žensko, ki mu je pokazala ljubezen, milino in lepe strani življenja. Ove misli, da sovraži življenje in ljudi, a v resnici ga močno ljubi.

Očarljiva preprostost in berljivost sta glavni odliki tega romana, ki ga naredijo predvsem zelo priljudni liki in zgodba, v katero je kar prelahko pasti. 


M. L. Stedman: Luč sredi morja

Tom Sherbourne, preživeli heroj grozot prve svetovne vojne, sprejme službo svetilničarja na osamljenem avstralskem otočku Janus Rock. Ko v pristanišču Partageuse spozna živahno in privlačno Isabel, spet začuti voljo do življenja. Mlad par se poroči in uživa srečo na Janus Rocku. Po dveh spontanih splavih in mrtvorojenem otroku pa Isabel ni več ista ko prej. Komaj pokopljeta mrtvorojenčka, na obalo otoka prinese čoln z mrtvim moškim in jokajočim dojenčkom. Isabel pregovori moža, da malčico obdržita in jo predstavita kot svojo hči.

Ko malo Lucy po treh letih pripeljeta krstit v Partageuse, pa izvesta, čigavo je dekletce. Odkritju sledi niz tragičnih dogodkov, ukradena sreča Sherbournovih je uničena za vedno.

 

Vas je katera izmed zgoraj opisanih knjig prepričala? Izposodite si jo lahko v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

 

Delovni čas:

ponedeljek 

8.00 - 19.00

torek

8.00 - 19.00

sreda

8.00 - 19.00

četrtek

8.00 - 19.00

petek

8.00 - 19.00

sobota

8.00 - 13.00

Ob nedeljah in praznikih zaprto.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.