https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

O čem se je razpravljalo na Pomurskem forumu?

Dobrovnik  

V kulturnem domu Dobrovnik so se v znamenju sodelovanja časnika Finance ter občine Dobrovnik sestala vodilna imena pomurskega gospodarstva. Debatiralo se je o trenutnem stanju v regiji ter kaj lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti. Predstavila so se tudi tri inovativna, uspešna podjetja pomurske regije.

 

Pomurski forum sta otvorila Peter Frankl, direktor ter glavni urednik časnika Finance in župan Dobrovnika, Marjan Kardinar. Po uvodnih besedah se je debati pridružil mag. Dejan Židan, ki je poizkušal odgovoriti na nekaj konkretnih vprašanj glede možnosti razvoja pomurske regije, predvsem pa kaj lahko storijo Pomurci sami. Debata se je usmerila na področje izkoriščanja termalne vode, kjer bi naj prihajalo do neplačevanj obveznosti določenih zdravilišč. Področje bi se naj po besedah mag. Dejana Židana uredilo. Novo uredbo o koncesiji bi naj tako sprejeli po zagotovitvi Zdravka Počivalška, ki trdi, da je predlog z zdravilišči usklajen, kar je lastnik Term Vivat, Metod Grah, zanikal.

S Počivalškom se naj ne bi pogodili o tovrstnih koncesijah, ki bi naj uničile slovenski zdraviliški turizem, kateri prinese 12 odstotkov BDP-ja, čigar je tretjina zaslužna izkoriščanju termalne vode. Dajatev bi se tako Termam Vivat povečala iz 44 tisoč evrov, na 143 tisoč evrov, čeprav načrpajo dvakrat manj termalne vode kot zdravilišča iz sosednje Avstrije.

Problem bi se pojavil tudi pri podjetju Paradajz iz Renkovcev, ki uporabljajo termalno vodo za ogrevanje rastlinjakov, saj bi se stroški povečali za dodatnih 400 tisoč evrov, kar je primerljivo s polletnim plačevanjem 50 zaposlenih delavcev v podjetju. Če bi po predlogu okoljskega ministrstva nadomestili ogrevanje termalne vode s plinom, bi stroški močno narasli, kar bi pomenilo dvig cene paradižnika za 30 centov na kilogram. Posledica bi bila popolna nekonkurenčnost podjetja na trgu.

Židan je med drugim odgovoril na vprašanje povečevanja plač v pomurski regiji, ki v povprečju trenutno znaša 850 € neto. V roku 10. let bi se naj plača skoraj podvojila, če prištejemo nadaljnjo inflacijo ter trenuten trend razvoja slovenskega gospodarstva.

Pred odmorom so se predstavila tri uspešna, rastoča, domača podjetja, Posestvo Passero, Prekmurec d. o. o. ter Coworking Aurora.

Po odmoru so zbrane nagovorili župani občin Dobrovnik, Murske Sobote, Lendave, Turnišča ter Veržeja. Enotni so si bili v mnenju, da se občine ne smejo strogo ločevati. Združevanje občin Pomurja pomeni lažje izkoriščanje sredstev ter samega potenciala razvoja regije, ki pa se po besedah dr. Aleksandra Jevška ne sme ozkogledo usmerjati zgolj v kmetijstvo ter turizem, saj Murska Sobota z novimi industrijskimi conami postaja zanimiva za tuje vlagatelje.

Druženje se je zaključilo ob 20:00.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2015 ob 18:36 gost

      zakaj "čistka" slik in prejšnjih komentarjev?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.11.2015 ob 18:46 gost

      O bivšon predsedniki verjetno, glede na to , ka so eni njegovi fejs kolegi dobri. Še na pogrebih zares velikih dostojanstevnikov, ki so bili pisci prve ustave pri nas, imajo "pogum", da se slikajo ob takih ljudeh.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.11.2015 ob 21:38 kodila gost

      Najpametnejši je bil .........

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.11.2015 ob 9:07 gost

      A tu ni simsimpo, kot pri romih, da so se dobro nabasali.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.11.2015 ob 9:08 gost

      Simpozij

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.11.2015 ob 12:54 gost

      Kjer je Židan tam zagotovo mlatijo prazno slamo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.11.2015 ob 23:52 propadla prašičereja gost

      Večjoga blefera med politiki od Židana nega.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.