https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Slawomir Mrožek: NA ODPRTEM MORJU

Kdaj: Ponedeljek, 30.11.2015 ob 19:00

Kje: Murska Sobota, Grajska dvorana Murska Sobota

SLAWOMIR MROŽEK: NA ODPRTEM MORJU, KUD ŠTEFAN KOVAČ – 2. PONOVITEV

Režija: Martin Luka Škof.

Igrajo: Nenad Perić, Vito Vratarič, Luka Slavic, Boštjan Lačen, Peter Jadrič.

Absurdna komedija Na odprtem morju (Na pełnym morzu, 1961) je delo velikega poljskega gledališkega in literarnega ustvarjalca Slawomirja Mrožka (1930–2013). V pričujoči enodejanki Mrožek zoperstavi tri protagoniste – brodolomce: Debelega, Srednjega in Malega, ki se znajdejo na splavu nekje na odprtem morju. Ker jim zmanjka hrane, so prisiljeni odločati o tem, koga med njimi bodo pojedli, da bi druga dva preživela. Odločanje poteka, navkljub neizprosni lakoti, groteskno civilizirano, kot da se ljudje tudi v najbolj kriznih okoliščinah še vedno naivno zanašamo na ideje o pravici in svobodi. Kmalu pa se izkaže, da je te moč interpretirati zelo individualno in da bo zmagala tista razlaga, ki sloni na najbolj preračunljivih in demagoških principih.

Komedija brodoloma se danes lahko bere kot metafora za aktualne razmere politične in gospodarske krize, v kateri smo se znašli prebivalci Evrope. Na videz se zdi, kot da je kriza odprla vrata novim konceptom družbe, pravičnim za vse. V resnici pa nam je vsem jasno, kdo bo – ali je že – iz sedanje krize potegnil največ.

Cena vstopnice: 8 EUR (v predprodaji), 12 EUR (na dan predstave)

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.