https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Podjetje Šeruga VAC – tržno nišo so našli v vakuumskih vrečkah

Murska Sobota, 25.11.2015 ob 12:20  

Pred 12 leti sta Anton in Andja Šeruga začela v majhni delavnici v Pečarovcih z izdelovanjem vakuumskih vrečk. Zaradi bolezni staršev sta se preselila  iz Švice,  kjer sta prej z družino živela in delala, domov v Pečarovce. Sprva sta imela le en stroj, Anton pa je začel iskati stranke sprva po Pomurju, predvsem mesarje. Kmalu je glas o njihovih vrečkah segel širom po Sloveniji, zato so proizvodnjo začeli postopoma širiti. V vakuumskih vrečkah so videli perspektivo in se odločili za nakup dodatnega stroja. Zaradi prostorske stiske so najeli poslovne prostore v Puconcih in nekaj let proizvajali tam.

 

Staršema se je pridružil sin Darko, ki je začel stranke iskati v tujini

»Kmalu več ni šlo niti z dvema strojema, zato smo nabavili še tretji stroj in obenem zaposlili v družinskem podjetju prvega sodelavca. Nato sem se v družinskem podjetju pridružil še jaz«, pravi Darko. Prej je bil zaposlen v Avstriji in staršem pomagal kolikor je lahko. Darko je začel iskati stranke v tujini, saj so bile količine proizvedenih vrečk za sicer majhni slovenski trg prevelike. Danes imajo stranke iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske, Grčije, Francije, Švice, Hrvaške, Srbije in še kje.  »Za nas so pomembne vse stranke, ne glede na to koliko naročijo«, še pravi Darko. S pomočjo subvencij so kupili dodatni stroj in iskali novo lokacijo. Od aprila letos se nahajajo v večjih prostorih za Visitor centrom, ob  Vrtnariji v Murski Soboti. Danes delajo s kar sedmimi stroji. Vse več naročil imajo iz tujine.

Z letošnjim letom so zadovoljni

V Sloveniji po besedah Darka večje konkurence nimajo, gre bolj za preprodajo teh vrečk proizvedenih v tujini. Darko izpostavlja njihovo kvaliteto, ceno in fleksibilnost, če imaš to »poštimano«, lahko prideš no novih strank, pravi. »Za nas kot družino je to celodnevno delo. Res se trudimo, da bi lahko zaposlili še kakšnega dodatnega sodelavca. Cilj nam je da naslednje leto zaposlimo še več ljudi", pravi Darko. Kdaj in kako pa bodo sproti javno obveščali. Vendar so pri širitvi predvidni: ta mora biti počasna in sigurna.

Zaposlujejo postopoma

Sedaj imajo zaposlenih 14 sodelavcev, do konca leta pa naj bi jih bilo 20. »Zaposlujemo postopoma. Ljudi moramo najprej spoznati, to ni tako enostavno delo kot se morda zdi na prvi pogled. Šele ko se nekdo nauči, potem lahko vzamemo novega sodelavca. Ne moremo pa naekrat zaposliti več ljudi, nekdo jih mora tudi naučiti. Še vedno je to družinsko podjetje, kjer sta zaposlena tako oče Anton kot lastnik podjetja, mama Andja in jaz«, pravi Darko. Kasneje tako očeta kot mamo srečava v proizvodnih prostorih, torej med proizvodnim delom in ne v pisarni kot bi morda nekateri pričakovali. »Delavci niso samo delavci, so res sodelavci. Vsi sedimo v isti ladji, imamo skupni cilj, tja želimo priti vsi. Delavci nam veliko pomenijo. Trudijo se, zaradi njih posel napreduje. Brez njim ne bi bili tu kjer smo danes«, še dodaja Darko.

Vakuumske vrečke se dajo ponovno predelati

Njihove vakuumske vrečke se uporabljajo večinoma za živila, predvsem v mesni in sirni industriji. Vakuumska vrečka živilom omogoča dlje časa trajajočo svežino. Ob tem Darko poudarja, da njihova proizvodnja ne onesnažuje okolja in ni škodljiva zaposlenim. Gre za posebno vrsto plastike, ki na koncu ne pristane v smeteh, ampak se jo lahko ponovno uporabi in predela za druge namene. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija