https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Mladi iz šestih držav v Pomurju spoznavali življenje Romov

1.12.2015  

Mladinska izmenjava Me som Rom je v Rakičan pripeljala 48 mladih iz šestih evropskih držav, in sicer iz Slovenije, Madžarske, Romunije, Makedonije, Turčije in Italije, ki jih zanima romska tematika.

 

V desetdnevnem programu, ki je potekal med 20. in 29. novembrom, so mladi spoznavali romsko problematiko v njihovih državah. Spoznali so se z življenjem Romov v različnih državah v sodobnem času, se spoznali z njihovo zgodovino, velik poudarek pa so dali tudi področju stereotipov, diskriminacije in vključevanju Romov v lokalno okolje.

V sklopu tega so udeleženci obiskali Romski informativni center in Radio Romic v Murski Soboti, kjer so spoznali, kako aktivni in dejavni so Romi v Pomurju. Tu so se srečali z uspešnimi Romi, in sicer novinarji, uredniki, fotografi in drugimi, ki so z udeleženci delili svoje življenjske zgodbe. Svoje zgodbe sta z udeleženci delila Monika Sandreli in Sandi Horvat. Spoznali so tudi delovanje Zveze Romov Slovnenije, lokalnega romskega društva in romskega akademskega kluba.

V centru Murske Sobote so si ogledali Evropski muzej romske kulture in zgodovine, kjer je udeležence pričakal tudi župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek. Z njim so spregovorili v uspešnem vključevanju Romov v lokalno okolje. Kot je povedal Jevšek, so Romi v njihovi občini dobro vključeni v okolje, predvsem zato, ker je velik odstotek romske populacije zaposlen, in sicer v sosednji Avstriji, kar jim omogoča dober življenjski standard. Dober pokazatelj asimilacije je tudi dejstvo, da v občini obstaja mnogo mešanih zakonov med pripadniki romske in večinske populacije. Kot je dodal župan, pa je kljub mnogim pozitivnim zgledom v prihodnje še vedno treba veliko storiti na področju reševanja romske problematike tudi v njihovi občini.

Kot primer dobre prakse so udeleženci izmenjave obiskali tudi najstarejšo romsko vas v Sloveniji, Puščo ob Murski Soboti. Ogledali so si urejenost naselja, tamkajšnji vrtec, ki ga obiskujejo tudi neromski otroci, gasilski dom, nogometno igrišče, večnamensko dvorano in drugo. Po naselju sta udeležence popeljal Darko Rudaš, predstavnik Romov v murskosoboškem mestnem svetu in Dejvid Horvat predsednik krajevne skupnosti Pušča.

V drugem delu izmenjave so udeleženci preko neformalnih metod izobraževanja spoznavali romsko kulturo: kulinariko, glasbo, vsakdanje življenje, poklice, simboliko, načine oblačenja, jezik in druge elemente romske kulture. Problematiko, ki so jo spoznali tekom celotnega projekta, so ob koncu strnili na okrogli mizi, kjer so iskali tudi tudi rešitve za izboljšanje položaja romskega prebivalstva.

Poleg spoznavanja romske kulture in načina življenja pa so udeleženci spoznavali tudi Evropo, s poudarkom na sodelujočih državah. Na mednarodno obarvanih večerih, ki so jih pripravljali sami, so okušali tradicionalne dobrote iz vseh šestih držav, preko filmčkov in slikovnih projekcij pa so pobližje spoznali tudi vse sodelujoče države.

Ob koncu izmenjave so udeleženci prejeli certifikat Youth pass, ki je odraz kompetenc, ki so jih usvojili na izmenjavi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.