https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Srečanje pomurskih turističnih delavcev: kipec štorklje letos Mariji Fras

04.12.2015 ob 8:00  

V sredo se je v sinagogo v Lendavi odvijalo 20. Srečanje pomurskih turističnih delavcev. Po predlanski obuditvi srečanja, je tudi letos Pomurska turistična zveza (PTZ) podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma. Kipec štorklje je prejela Marija Fras, podelil pa ga je  predsednik Turistične zveze Slovenije, Peter Misja.

 

Navzoče so nagovorili Barbara Kolenc, predsednica PTZ, Peter Misja in mag. Anton Balažek, župan občine Lendava. Letošnji dogodek je še toliko pomembnejši, saj je po obuditvi leta 2013, tokrat prišlo največ predlogov za priznanja, plaketo in kipec štorklje. V Pomurju obstaja veliko posameznikov in organizacij, ki bistveno prispevajo k razvoju turizma na različnih področjih z različnim prispevkom.

 

Podelili so tudi posebna priznanja za izjemno večletno delo na področju turizma, ki je hkrati zahvala in spodbuda za nadaljnje uspešno delo. Prejeli so ga: Društvo čolnarjev Dokležovje, Turistično društvo Banovci, Kulturno Turistično kulturno društvo Babinci, Turistično društvo Cven, Turistično društvo Majolka, Turistično društvo Korovci, Turistično društvo Rogaševci, Kulturno turistično društvo Mak Pristava.

Podelila so se tudi priznanj organizacijam in posameznikom, ki so skozi čas ali v zadnjih letih bistveno vplivali na razvoj turizma v Pomurju. To so: Karel Žekš, član Turistično kulturno športnega društva Pečarovci, Kulturno umetniško društvo Budinci, Manja Kuhar iz TD Ljutomer, Misroslav Puconja iz TD Cven, Občina Lendava, Panonska vas d. o. o., Skupina Svetega Martina iz TD Dobrovnik, TD Hotiza in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Podelili so še dve plaketi PTZ, ki so ju prejeli Tanja in Damir Pinetrič ter Bojan Rajk. Kipec štorklje je delo Roberta Juraka, prav tako kot plaketi. Robert Jurak s svojim umetniškim talentom poskrbi, da so plakete in kipec vsako leto unikatni in tako edinstveno ponazarjajo vsakega prejemnika. Kipec štorklje je prejela Marija Fras.

Delo prejemnice štorklje zajema delovanje na celotnem območju Pomurja, tudi na združevanju obeh bregov reke Mure ter celo vključevanju zamejskih Slovencev. Zato se tokrat podeli štorkljo osebi, ki je skozi svoje delo prispevala k razvoju kulturnega turizma, katerega del je gastronomija. Povezovalka Prekmurja in Prlekije ter Porabja, skozi ohranjanje kulinaričnega izročila, ki tako ostaja za prihodnje generacije in je pomemben del turizma v Pomurju, saj prav s kulinariko izstopa po svoji ponudbi. Le ta je eden izmed glavnih magnetov, ki privablja turiste v regijo. Izbranka s svojim delom prispeva k edukaciji na temeljih dediščine in postavlja dobre temelje za nadaljnje nadgradnje kulinarike, ki je bistven del pomurskega turizma. S svojim delom je ponesla pomursko kulinariko v pisni obliki izven regije, ter omogočila, da posamezniki v njej uživajo ne le v Pomurju, ampak med svojimi kuharskimi podvigi izven regije. Njeno delo omogoča, da se kulinarična ponudba teh krajev ohrani in prenaša iz roda v rod. V letošnjem letu je izdana njena že deseta knjiga, ki kot celota predstavlja kulinarično izročilo Prlekije, Prekmurja in Porabja. Gospa, ki je reka Mura ni zaustavila in je povezala našo regijo kot celoto, nam je podarila za nadaljnji razvoj pristne, lokalne kulinarike pomembno zapuščino.

Foto: Rade Bakračević

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.