https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Miklavževanje v Radencih

Radenci, 08.12.2015 ob 8:00  

Spet je leto na okrog in tu je »veseli december«, ki ga najbolj nestrpnoše kako pričakujejo prav najmlajši. Z njim namreč pridejo trije decembrski dobri možje: sv. Miklavž, Božiček in Dedek Mraz, ki s svojimi darovi znajo razveseliti otroke in tudi odrasle. V ta namen tudi v trgovskem centru Jager v Radencih povabijo sv. Miklavža, da obdari otroke.


Letos je sv. Miklavž malo pohitel in svoje obdarovanje pričel že v petek 4. decembra zvečer. Prav zanimivo je bilo spremljati to srečanje otrok s sv. Miklavžem, ki so se ga bali, drugi z njim veselo pokramljali, se v njegovem naročju »cartali«, mu zapeli kakšno pesmico ali pa zmolili. Zagotovo se bo ta dogodek srečanje s sv. Miklavžem najbolj vtisnilo v spomin  ravno vsem tistim najmlajšim, ki  so se srečali z njim prvič.

Nostalgija po Miklavžu tudi med starejšimi

Tudi naši dedki in babice pa se radi spominjajo, kako jih je Miklavž obiskal nekoč, ko so bili še oni otroci. Tudi takrat je sv. Miklavž obiskoval otroke v noči s 5. na 6. december. Otroci so se na njegov prihod dobro pripravili, med drugim so očistili čevlje in jih zložili pred vrata, da je Miklavž vedel, kje so doma pridni otroci. Strah pred prihodom sv. Miklavža, posebej pa še njegovih spremljevalcev »parkeljnov«, so otroci najbolj čutili, zato so se radi skrili za mamino krilo in s plahimi očmi potihoma molili sv. Miklavžu. Tudi darovi nekoč niso bili tako obilni, le skromni in tisto malo, kar so dobili, so z veseljem delili z brati in sestrami. Spominov na srečno otroštvo in obisk sv. Miklavža dandanes rad obudi marsikateri dedek in babica, ko spremlja svoje vnuke ali celo pravnuke v času obdarovanja.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.