https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Mladi arhitekti o neraziskanih priložnostih Dvorca Rakičan

Rakičan, 7.12.2015  

Minuli konec tedna je v Dvorcu Rakičan potekala pod okriljem mlade ekipe arhitektov in krajinskih arhitektov Arhitekturni nasvet intenzivna delavnica za razvoj vizije dvorca. Ekipa je v proces želela vključiti čim več zainteresirane javnosti in s skupnimi močmi razviti socialno, prostorsko ter finančno vzdržno prihodnost dvorca in okolice.

Namen delavnice je bil analizirati želje in potrebe RIS Dvorca Rakičan in lokalnih skupnosti. V petek je potekala diskusija, v kateri so identificirali pomanjkljivosti in prednosti ter omejitve in priložnosti dvorca in okolice. Nato pa je ekipa Arhitekturni nasvet s pomočjo strokovnjakov in lokalnih mentorjev pripravila osnutek vizije in ga v nedeljo predstavila javnosti.

Arhitekturni nasvet je projekt Zavoda za uravnotežen prostorski razvoj Aksa (ZUPR AKSA), v sklopu katerega potekajo brezplačna arhitekturna in krajinskoarhitekturna svetovanja po celi Sloveniji. Poleg teh nudijo tudi svetovanje na domu in razvoj projektov od prve ideje do zadnjih detajlov.

Mladi arhitekti so razmišljali ne le kaj umestiti v prostor ampak tudi kako. Dvorec ima po njihovem mnenju velik potrencial, veliko površin, lepo okolico, potrebuje pa neko vsebino, predvsem številne aktivnosti, ki se morajo ves čas nadgrajevati in spreminjati. V pritličju bi lahko bila umeščena informativna pisarna in restavracija ter prostor za večje prireditve, v prvem nadstopju bi ohranili prostore kot so, v podstrešnih prostorih bi uredili prostore za razne delavnice in dejavnosti zaključenih skupin. Priložnost vidijo v t.i. strokovnem turizmu.

Direktor RIS Dvorca Rakičan, mag. Robert Celec, je bil za ideje hvaležen, vendar vidi Dvorec Rakičan bolj v vlogi medgeneracijskega središča. Prostor nudi kreativni potencial, pred kratkim se je sem preselil KPŠ, študentje imajo vedno nove ideje, skupaj so že izvedli določene projekte. Jevšek pa je opozoril, da sta tako dvorec kot tudi bližnji park spomeniško zavarovana, kar s sabo prinaša tudi precej omejitev. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.