https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

V Državnem zboru nas je gostil poslanec Horvat

08.12.2015 ob 14:10  

V okviru projekta Pomurske novice smo danes na obisku Državnem zboru Republike Slovenije, kjer spremljamo delo pomurskih poslancev.  Potem ko smo dopoldan obiskali Aleksandra Kavčiča, nas je popoldan v svoji pisarni sprejel tudi poslanec Jožef Horvat.


Poslanec NSi nas je sprejel med zasedanjem poslanske skupine in nujno sejo Odbora za finance in monetarno politiko.

Delovnik poslanca Horvata se prične praktično vsak dan ob pol osmih zjutraj. Ker med tednom stanuje v Ljubljani, ne izgubi preveč časa za vsakodnevno vožnjo med Prekmurjem in Ljubljano. Dopoldan najprej pregleda pošto, vendar pa eden izmed aktivnejših poslancev v državnem zboru dodaja, da le jutranje pregledovanje pošte ni dovolj. Tehnologija namreč omogoča, da na elektronsko pošto odgovarja tekom celotnega dne, kar je zanj praktično nuja, saj dnevno prejme povprečno 120 elektronskih sporočil.

Ostali čas je namenjen pregledovanju gradiva in zakonodajnim predlogom ter pripravam na zasedanje sej odborov, katerih član je, ali na celotedensko sejo državnega zbora, ki poteka predvidoma vsak zadnji teden v mesecu.

Horvat je član odbora za finance in monetarno politiko, član preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, namestnik člana preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok TEŠ 6, član ustavne komisije ter predsednik odbora za zunanjo politiko in podpredsednik odbora za zadeve EU.

Njegova funkcija v odboru za zunanjo politiko zahteva, da se udeležuje tudi raznoraznih srečanj in konferenc z veleposlaniki in predstavniki drugih držav, ki potekajo izven državnega zbora.

Ponedeljki so namenjeni delu v volilni enoti in takrat ga volivci lahko najdejo v njegovi poslanski pisarni v prostorih Občine Črenšovci. Kot nam je pojasnil podpredsednik NSi, so se v stranki že leta 2012 zavezali, da vsak mesec obiščejo eno od regij. Takrat obiščejo tamkajšnja podjetja, zavode, kmetije in druge organizacije, hkrati pa se srečajo z župani tamkajšnjih občin. Srečujejo se s predstavniki civilne družbe, sprejmejo vsakogar, saj se zavedajo pomembnosti stalnega stika z državljani, to pa je tudi najlažji način, da dobijo povratne informacije s terena, še pojasnjuje Horvat.

Tudi vikendi so pri poslancu NSi večinoma delovni. Poleg tega, da je volivcem na voljo v svoji poslanski pisarni v Črenšovcih, marsikoga povabi tudi na delovno srečanje v svoj dom: »Zavedam se, da me ljudje potrebujejo. Včasih je dovolj že pogovor, saj poslanec vseh problemov, s katerimi se nanj obračajo volivci, ne more rešiti.« Mnogokrat pa na podlagi pogovorov z volivci nastanejo pobude in vprašanja, ki jih nato postavi odgovornim v parlamentu, še dodaja. Ravnokar je tako na ministrico Anjo Kopač Mrak naslovil pisno vprašanje v zvezi z namero o centraliziranju invalidskih komisij I. stopnje. Komisijo v Murski Soboti želijo namreč ukiniti, kar bi pomenilo, da bi morali Pomurci na komisijo hoditi v Maribor: »Na to komisijo ne hodi kdor koli, kar pomeni dejansko eklatantni primer omejitve dostopa do pravic, ki jih ima državljan. Ostro nasprotujem centralizaciji določenih funkcij te države, ker udari ravno periferne regije, to je Pomurje,« je kritičen Horvat.

Kako preživlja prosti čas?

Kot pojasnjuje poslanec, se njegov delovnik konča v poznih večernih urah. Kdaj pa kdaj, v kolikor najde čas, se udeleži srečanj s svojimi strankarskimi kolegi in dodaja: »Ko ti je delo užitek, pozabiš na to, da bi moral svoj prosti čas načrtovati.«

»Biti poslanec zame pomeni zelo pomembno funkcijo, saj predstavljam vse državljane in državljanke Slovenije, v srcu pa imam najbolj Pomurje,« pravi poslanec, ki se zelo rad vrača v Pomurje: »Marsikaj v Pomurju se ne bi razvilo, če se o tem ne bi odločilo v Ljubljani.« Za Pomurje pa si še želi predvsem to, da bi vlada ustvarila okolje, ki bi bilo atraktivno za vlagatelje. To bi po Horvatovem mnenju ustvarilo nova delovna mesta, hkrati ustavilo izseljevanje visoko kvalificiranih kadrov ter vzpostavilo materialno in posledično tudi duhovno blaginjo naših družin. Ob tem se spomni na predvolilni čas in volilno kampanijo NSi: »Nova Slovenija je imela po strokovnih ocenah najboljši gospodarskih program, in sicer nižje davke, enostavne postopke in odprto gospodarstvo.«

Kaj pa želi sporočiti svojim volivkam in volivcem?

»V osmih letih mojega poslanskega mandata sem zdaj še toliko bolj glasen zagovornik interesov Pomurja. 25-letnica plebiscita za samostojno državo mi k mojim prizadevanjem daje še več motivacije,« sporoča Horvat.

Ob stanju v slovenski politiki pa izraža razočaranje nad tem, da se stranke bolj ne povezujejo: »Koalicija bi večkrat morala vprašati kaj opozicijo, še posebej ko gre za ključne rešitve za državo, torej reformne odločitve. In ker tega ni, se skorajda vrtimo na mestu. Državni zbor (koalicija) sprejema zgolj kozmetične popravke zakonov, ta trenutek pa potrebujemo reforme.« Dodaja pa še: »Obžalujem, da od časa predsedovnaja Evropski uniji leta 2008 vztrajno izginjamo v evropskem političnem prostoru. Zaradi tega se tudi bojim, da bo Slovenija izrinjena iz Schengenskega sistema, ko se bo uveljavil t.i. mini Schengen. Če bo Slovenija izrinjena iz Schengenskega območja, potem se ta vlada mora posloviti,« je odločen Horvat.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.