https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Tanja Volmut: Novinarstvo moraš imeti rad, gre za način življenja

23.2.2011  

Tanja Volmut, novinarka in sourednica na televiziji POP TV, prihaja iz Murske Sobote. Je novinarka z dušo in telesom, ki je svojo novinarsko pot pričela na pomurski televiziji TV IDEA.

Tanja je obiskovala Gimnazijo Murska Sobota, nato se je odločila za študij novinarstva na Fakulteti za družbene vede. O novinarstvu, poročevalstvu in medijih je sanjala že v osnovni šoli, tako da ni imela težav, ko se je bilo potrebno odločiti za študij in poklic. Od študijskih let naprej bolj živi v Ljubljani kot v rojstni Murski Soboti, vendar se rada vrača domov, odvisno od tega, koliko ji dopušča čas.

Od TV IDEA do informativne oddaje na POP TV

Tanja je bila najprej vpisana kot dvopredmetna študentka na Filozofski fakulteti in na Fakulteti za družbene vede (FDV). Ker ji študij na prvi fakulteti ni bil preveč všeč, se je v drugem letniku prepisala na samostojno smer novinarstva na FDV, kjer so ji naložili nekaj dodatnih izpitov: "Od tistega poletja zaradi učenja ni bilo nič, saj je bilo treba do oktobra narediti vse manjkajoče izpite. A obrestovalo se je," dodaja Tanja.

Že med študijem novinarstva je pričela delati na domači televiziji TV IDEA, kjer je približno tri leta poročala o lokalnih dogodkih. Največ prispevkov je spisala za takratno informativno oddajo, kar jo je tudi najbolj zanimalo, nekaj člankov je napisala tudi za Soboške novine. Ljubljana ji je ponudila nove delovne izkušnje, in sicer je okviru študija opravljala prakso na televiziji POP TV, kjer je potem tudi ostala in tako je sedaj že osem let novinarka, od letošnjega leta pa tudi sourednica informativne oddaje 24 UR ob 13-ih.

Če se "dogaja", dela tudi od jutra do večera

Novinarski delovnik se od dneva do dneva zelo razlikuje. Najprej se gre na teren, potem se pripravi prispevek, sledi spet teren in na koncu montaža. Pogosto se zgodi, da gre novinar v montažo šele ob pol sedmih zvečer ali še kasneje in tako nastane prispevek za las, preden gre v objavo, saj gledalci morajo izvedeti najbolj aktualne informacije: "Če se ves dan dogajajo neke pomembne zadeve, jih moraš ves čas spreminjati: kaj novega se je zgodilo in povedati ljudem v naši informativni oddaji 24 UR najbolj sveže informacije," pravi Tanja. Praksa je tudi, da novinar z najnovejšimi informacijami gre še na vklop, ki je v živo v informativno oddajo.

Novinar mora imeti rad novinarstvo

Tanja se še vedno z veseljem loti vsake zanimive novinarske zgodbe, prekmurščina pa jo ob tem delu nikoli ni ovirala. Ob vprašanju, ali si predstavlja, da bi v novinarstvu delala celo življenje, Tanja priznava, da si to ne predstavlja in meni: "Novinarstvo je naporno, a je tudi moja velika želja, ki se mi je uresničila. Novinarstvo je način življenja. To moraš sprejeti, pravi novinar je namreč novinar z dušo in telesom. Novinarstvo moraš imeti rad."

O položaju novinarjev meni, da je pri nas zelo različen, kar je odvisno od medija, v katerem novinar dela. Tako kot vsak novinar se je tudi Tanja že znašla pred etično dilemo. Takrat skuša ravnati odgovorno in se seveda o tem pogovori z uredniki.

Naprej jo žene želja po delu

Izmed slovenskih javnih osebnosti, s katerimi je kot novinarka imela stik in jo je najbolj navdušila, je izpostavila Radovana Žerjava: "Morda tudi zato, ker je Prekmurec. Pa ne govorim o njemu kot o politiku, ampak kot osebi," je povedala Tanja.

In ambicije slovenskih novinarjev? Tanja meni, da jo žene naprej želja po delu, ker ima enostavno rada ta poklic. V prihodnosti jo mika tudi mesto voditeljice v informativnem programu.

Tanjinih naj 5:

Svetovni voditelj: Kraljica Elizabeta II. Zaradi pokončne drže.

Glasbena skupina: D'Kwaschen Retashy

Knjiga: Umberto Eco: Ime rože.

Kraj v Pomurju: Murska Sobota in Strehovci

Želja v življenju: Čim več dobrih (odličnih!) prispevkov.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. petrca
      23.02.2011 ob 16:52 petrca

      Luštna!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. lepi
      24.02.2011 ob 8:36 lepi

      simpatična diklina, ma pa vedno dobre prispevke na POP-e

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. prekmurec3
      01.03.2011 ob 11:13 prekmurec3

      lepa lepa

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. karamela
      17.03.2011 ob 19:51 karamela

      Gospodična s POP TV-ja, ja rejsan dobri prispevki. svaka čast

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. jani
      06.08.2011 ob 23:13 jani

      ja res je rojena za novinarstvo ko je bila 9 let stara.. jo je vse zanimalo ( gdo pa kaj in zakaj ) tanja le tako veselo in pridno naprej.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.12.2016 ob 18:42 Varašanec gost

      Naj bolj lepa Prekmurka v Ljubljani!! 👑

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.12.2016 ob 22:02 gost

      fajna, tij varašanec, si še znan od Radgone dele nej poglednu situacije!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.12.2016 ob 19:44 Varašanec gost

      Tak bole razumejo lepa tan doli Slovenci!! Ja ja

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.