https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vox populi: Zaradi pravic istospolnih razdeljeni na dve Sloveniji

16.12.2015 ob 9:30  

Rezultati ankete Dela, ki jo je pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, za delo na vzorcu 600 oseb opravil Delo Stik kažejo, da je med tistimi, ki bi se odpravili na volišča, malenkost več nasprotnikov zakona kot njegovih podpornikov. Pomembno vlogo bo imela tudi volilna udeležba.


Anketa je pokazala, da je med tistimi, ki bi se zagotovo udeležili referenduma, 47% nasprotnikov izenačitve pravic, 45% jih zakon podpira, 8% pa je še neopredeljenih.

Ob vprašanju anketirancem, ali so za izenačitev pravic istospolnih s heterospolnimi pari, izenačitev pravic podpira 43% vprašanih, izenačitve pa ne podpira 40% vprašanih. Neopredeljenih pa je 17% vprašanih. Vendar pa zakon na referendumu ne bi dobil podpore, ker štejejo le glasovi volivcev, ki bi se referenduma res udeležili.

Če upoštevamo samo te, bi zakon po navedbah Dela padel. Razlika je minimalna, zato lahko v nedeljo pričakujemo tesen izid, pa tudi, da so nasprotniki zakona bolj motivirani za odhod na volišča kot njegovi zagovorniki. Volilne udeležbe ni mogoče napovedati, v anketi je 43 odstotkov vprašanih odgovorilo, da se bo referenduma zagotovo udeležilo.

V Delu sklepajo, da je volilna udeležba, ki bi bila skoraj 43%  malo verjetna, saj se je zakonodajnega referenduma o družinskem zakoniku 25. marca 2012 se je udeležilo samo 30,31% vseh volivcev. Zato je bolj realno pričakovati okoli 30-odstotno volilno udeležbo.

Motiviranost za odhod na volišča po strankarskih preferencah kaže, da so "močno nadpovprečno" motivirani simpatizerji ZL in NSi. Kar 74% oziroma 72% podpornikov teh dveh strank, se je izreklo, da se bodo udeležili referenduma. Nadpovprečno motivirani volivci so tudi podporniki SDS in SD, podpovprečno pa volivci SMC. Referenduma se nameravajo udeležiti zlasti prebivalci z visokošolsko izobrazbo, prebivalci manjših mest in ženske.

Izenačitev pravic podpirajo podporniki ZL, SMC, SD, ljudje z visokošolsko izobrazbo, mlajši (od 26 do 35 let) in ljudje v večjih mestih. Izenačitvi pravic nasprotujejo podporniki SDS, starejši volivci (od 56 do 65 let), ljudje z osnovnošolsko izobrazbo in prebivalci podeželja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.12.2015 ob 14:07 Referendum gost

      Tisti, ki ste v dilemi, kaj drži in kaj ne, si prosim vzemite par minut in preberite do konca ta odstavek. V njem nisem zapisal niti ENE laži. Zakon istospolnim parom določenih pravic (tu ne govorim o pravicah, ki bi bile kakor koli povezane z otroci), ki so vsem ostalim samoumevne, ne daje! V več kot 70 zakonih je protiustavna diskriminacija, zaradi katere bi bila Slovenija obsojena pred Evropskim sodiščem za človekove pravice! Istospolni par lahko že sedaj posvoji otroka in v resnici sploh ne gre zato. Zakaj? Najprej ga posvoji posameznik (ki je istospolno usmerjen), partnerjevega otroka pa lahko v Sloveniji že sedaj posvoji njegov istospolni partner. Torej tudi tretjega otroka lahko posvoji istospolni par, a zaporedno, ne hkrati. In v slabšem položaju so, ker ima posameznik manj možnosti kot par. Otroci pa so zato brez pravic do preživnine in vse druge pomanjkljivosti ... Zakon je zato v resnici pomemben zato, ker odpravlja več kot 70 diskriminatornih situacij, na področju posvajanja otrok pa je sprememba majhna: ta, ki sem jo opisal. Nepomembna pa zato, ker v Sloveniji tako ali tako ne prideš na vrsto za posvojitev. V resnici gre za predsodke. Ker je nekomu nekaj gnusno, tega ne sme početi nihče, tudi ne tisti, ki mu to ni gnusno, čeprav s tem ne škodi nikomur. In tu se lepo pokaže, da jim je figo mar za otroke. Če bi jim bilo mar za otroke, bi otrokom, ki že živijo v istospolnih družinah (in dejanskih istospolnih družin ne more preprečiti noben zakon), privoščili iste pravice do preživnine, zdravstvenega zavarovanja in starševstvega varstva s strani obeh staršev, ne le enega. Vidite, zato ne gre v resnici za otroke. otrokom, ki so že v istospolnih družinah, ta zakon v resnici prinese veliko dobrega. Posvojitev tretjih otrok v istospolne družine praktično ne bo. Hkrati pa odpravlja 70 diskriminatornih zakonov, zaradi katerih so otroci in istospolni starši danes v slabšem položaju! Preko zanikanja osnovnih pravic jim v resnici odrekate živeti tako, kot želijo, še več, škodite tudi otrokom, ki živijo v teh družinah. Pojdite v nedeljo na referendum. Zanimivo je, kako zgleda zemljevid Evrope, kje je za pravice istospolnih poskrbljeno brez množične diskriminacije, in kje temu še ni tako. Še enkrat ta meja DOSLEDNO poteka med zahodom in skandinavskimi državami, ter vzhodom, Balkanom in naprej Rusijo. V nedeljo bomo volivci postavili Slovenijo tja, kamor spada. Toda ... kam spada?

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.12.2015 ob 17:46 gost

      Večina je PROTI.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.12.2015 ob 20:12 receptor gost

      živel referendum, živela cerkev, živeli pedri, živela država, živeli begunci, pa živela p.... ma....!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.12.2015 ob 10:25 smrkci gost

      Pedre in lezbijke je treba poslati v sirijo,Bolj me pa zanima kdaj se bo politika začela brigati za gospodarstvo,ne pa da se briga kako bodo pedri in in lezbijke v nadalje živeli.Bog je ustvaril žensko in moškega,hudič pa pedra in lezbijko.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.12.2015 ob 20:25 gost

      BULMASTIFI čudno da od tega nihče ne piše v MEDIJIH ,ta škandal so pometli pod preprogo ker je bila vpletena takratna politična ELITA - - - PEDRI . Zdaj nam pa taki hočejo vsiliti svoje mnenje in nas poučevati kako naj volimo MALO MORGEN BULMASTIFI

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.12.2015 ob 22:58 Gost_ED gost

      Menim, da je le klasična družina lahko garant za obstoj vsakega naroda!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.