https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

KIT Žižki: Za uspeh je potrebna vizija

Žižki, 23.12.2015 ob 10:59  

V okviru Pomurskih novic smo obiskali tudi podjetje KIT iz Žižkov. Podjetju, ki se že četrtletje ukvarja s proizvodnjo kovinske opreme, mnogi domači in tuji kupci priznavajo predvsem kvaliteto, za uspešno delo pa so bili letos nomininirani za obrtnika leta ter prejeli priznanje za Podjetniški vzor.


Sin in zet v skupnem poslu

Zgodba podjetja KIT sega v leto 1990, ko je samostojni podjetnik Štefan Tibaut registriral proizvodno dejavnost. Po njegovi upokojitvi je podjetje prevzel njegov zet Anton Cigan, leta 2008 pa je s preoblikovanjem podjetja nastala dužba KIT Žižki, proizvodnja kovinske opreme d.o.o.. Družbo je Cigan ustanovil skupaj s svojim svakom, Štefanovim sinom Petrom Tibautom, s katerim ga kot direktorja uspešno vodita vse do danes.

Nemalo nas je med nami, ki v svojih shrambah in garažah še najdemo gospodinjske police podjtja KIT, ki so »bile zelo kupovana roba« v času, ko veleblagovnice še niso prodajale različnih cenenih približkov množične proizvodnje iz tujine. Je pa proizvodnja v podjetju KIT od takrat zelo napredovala, specializirali so se v proizvodnjo arhivskih, skladiščnih in paletnih regalov, omar, trgovinske opreme, garderobnih omaric in drugih izdelkov. Njihovi najbolj iskani izdelki so trenutno skladiščne in garderobne omare, arhivi ter vozički za velike pralnice.

Recept za uspeh: kakovosten izdelek po meri kupca

Njihodo opremo je mogoče najti v okoli 45 odstotkih slovenskih osnovnih šol, srednjih šoahe, centrih za soocialno delo, mnogih drugih javnih ustanovah ter mnogih domačih in tujih podjetjih, kot so na primer Premogovnik Velenje, Luka Koper, GMT trgovine in mnogi drugi. Kot pojasnjujeta oba direktorja, se večina nijhovih kupcev tudi po prvem nakupu vrača k njim. Prednost, ki jo imajo pred konkurenti je po besedah direktorjev to, da izdelujejo izdelke po meri kupca, veliko pa delajo na kvaliteti svojih produktov.

So pa svojo prodajo v zadnjih letih usmerili tudi v tujino. Zadnji dve leti namreč po besedah Tibauta veliko sodelujejo tudi z Avstrijo in Nemčijo, njihovi kupci pa prihajajo tudi iz držav nekdanje Jugoslavije, Madžarske, Slovaške, Češke, Romunije, Bolgarije, Azerbajdžana, Rusije in drugih držav. Okoli 80 odstotkov kupcev jih najde preko spleta, preostali pa se po njihove izdelke obrnejo na podlagi priporočil prejšnjih kupcev.

Investicija v času gospodarske krize

Tudi podjetju KIT pa ni bilo vedno »z rožicami postlano«. Tudi oni so se namreč soočili s posledicami gospodarske krize in takrat so se odločili za drzno potezo in se namesto, da bi krčili proizvodnjo, odločili za investicijo. Odločili so se za nakup laserskega rezalnika, ki jim omogoča razrez statičnih, tudi večjih in težjih pločevin.

Uspeh je možen le, če so tudi delavci zadovoljni

Družba trenutno zaposluje 15 ljudi, ki prihajajo večinoma iz domače ali okoliških občin. Delo pri njih najdejo tudi študenti, sodelujejo pa tudi z okoliškimi srednjimi tehniškimi šolami, čigar dijakom ponujajo prakso. Praktikanti se večinoma vračajo k njim v obliki študentskega dela, nam še pojasnita sogovornika.

Kot pravita oba vodilna, velik pomen uspešnosti v podjetju pripisujejo vsem zaposlenim. Zato se v družbi trudijo, da bi njihovi delavci bili zadovoljni in dobro stimulirani, kar je recept za dobro opravljeno delo. Pri tem izpostavljata predvsem pomen komunikacije med zaposlenimi in reševanje morebitnih nevšečnosti »na zdrav način«, kot izpostavljata, pa je velikega pomena poleg redne plače, plačanih prispevkov in dodatkov predvsem delovna zaščita delavcev, pri čemer v njihovem podjetju zaposlenim puščajo proste roke pri nakupu zaščitne opreme. »Zadovoljstvo z delom se odraža tudi na bolniških, ki jih pri nas ni veliko,« nam še pojasni Cigan.

Dobro vodenje in delo podjetja je bilo v preteklosti že večkrat nagrajeno, letos pa si je družba iz Žižkov prislužila nominacijo za obrtnika leta, podeljen pa jim je bil naziv Podjetniški vzor. Kot sta pojasnila direktorja, jim tovrstna priznanja pomenijo pohvalo za dobro delo in spodbudo za naprej: »Pomeni, da si opažen, prepoznan in vidiš, da greš v pravo smer,« pojasnjujeta, zaslug za priznanja pa ne pripisujeta le sebi, ampak celotnemu kolektivu.

Z novimi načrti v prihodnost

V podjetju trenutno o novih produktih ne razmišljajo, saj kot pravijo, imajo trenutno več kot dovolj povpraševanja po obstoječih proizvodih. Si pa vedno prizadevajo za izboljšave le teh in zrejo v prihodnost. Trenutno stremijo k izgradnji novih proizvodnih prostorov, s čimer bi povečali obseg dela in dolgoročno tudi zaposlili nekaj novih ljudi. So v pridobivanju dokumentacije za nove prostore, za katere bi del sredstev radi pridobili tudi na razpisih. Vendar pa, kot pojasnjujeta direktorja, se bodo za širitev odločili v vsakem primeru, tudi v kolikor sofinancerskih sredstev ne bi dobili: »Nekaj bo lastnih sredstev, nekaj kredita … Vedno delamo toliko, kolikor smo zmožni,« pojasnjuje Cigan, Tibaut pa dodaja, da se investicij lotevajo korak po korak.

To se kaže tudi v njihovem poslovanju, saj od leta 2011 beležijo konstantno rast prihodkov. V lanskem letu je družba imela 1,200.000,00 evrov prihodkov, letos pa računajo na 5 do 10 odstotkov več prihodkov.

Dva direktorja: prednost ali slabost?

Glede na to, da je vodenje podjetja v KIT-u razdeljeno med dva direktorja, smo ju povprašali, ali je vodenje dveh mož večkrat slabost ali prednost. Kot sta soglasno pritrdila, vidita oba v deljenju vodstvenih vlog v veliki meri le prednost. Vsak ima svoje naloge v družbi, pojasnjujeta, Tibaut je zadolžen za konstrukcijo in projektiranje, Cigan pa za nabavo materiala, tehnične stvari v organizaciji, finance, materialno knjigovodstvo in drugo. Kot pravita, je med njima vzpostavljena dobra komunikacija in razumevanje: »Vedno je dobro, če se o pomembnejših odločitvah odločava skupaj, kjer vsak pove svoje mnenje,« pravita in dodajata, da je dobro sodelovanje med njima tudi posledica njunih podobnih pogledov in vizije za dobrobit podjetja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.