https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Priporočamo v branje: Otroštvo, Strah za metulje v nevihti, Ime mi je Damjan

28.12.2015 ob 11:08  

V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje priporočamo nekaj knjig. 

 

Miha Mazzini: Otroštvo 

Izvrstni kolumnist, pisatelj in scenarist Miha Mazzini se tokrat predstavlja s tankočutnimi zgodbami, v katerih spremljamo zgodbe dečka, ki je navezan na versko blazno babico, ki kar naprej umira, čeprav njene bolezni niso tako usodne, kot se ji zdijo. Mazzini pravi, da je to avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah, ki pa vas ne bodo pustile ravnodušnih, saj vzbujajo pravo paleto občutij – od tesnobe do zabave. 

 

Feri Lainšček: Strah za metulje v nevihti

Strah za metulje v nevihti je pretresljiva ljubezenska zgodba in svojevrstno literarno pričevanje o skupnem življenju v Titovi Jugoslaviji. Osrednji protagonist romana Marko Hribernik, študent iz Ljubljane, se med služenjem obveznega vojaškega roka v Jugoslovanski ljudski armadi zaljubi v gimnazijko Ljiljano Uzelac iz Zemuna pri Beogradu. Njuna silovita, a prepovedana ljubezen, ki je v spletu nesrečnih okoliščin takrat pretrgana, ju usodno zaznamuje za vse življenje. Roman Strah za metulje v nevihti tako ni le zgodba o ljubezni, temveč tudi o hrepenenju po svobodi in demokraciji. Ponudi nam prefinjeno literarno fresko nekega prelomnega časa in se vzpostavlja tudi kot velika protivojna metafora. 

 

Suzana Tratnik: Ime mi je Damjan

Damjanov svet je poln družinskih sporov, socialnih služb in psihologov. To je svet drog, pijančevanja in fizičnih izgredov, s katerimi se odraščajoči devetnajstletnik upira omejenim družbenim normam in stereotipnim pričakovanjem družine. Damjan nam skozi prvoosebno pripoved približa razdvojeno dušo najstnika, ki se v želji po lastni avtonomiji (zaman) obrača po pomoč k staršem, sestri, dekletu in prijateljem. Prikaže nam osamljenost mladostnika, ki se mora bojevati s predsodki in predpisanimi spolnimi vlogami, na katere naleti, ko skuša odkriti svojo identiteto, ko skuša najti svojo pot.

 

Vas je katera izmed zgoraj opisanih knjig prepričala? Izposodite si jo lahko v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. 

Delovni čas:

ponedeljek 

8.00 - 19.00

torek

8.00 - 19.00

sreda

8.00 - 19.00

četrtek

8.00 - 19.00

petek

8.00 - 19.00

sobota

8.00 - 13.00

Ob nedeljah in praznikih zaprto.

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.