https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

FOTO: V podjetju Panonska vas zadovoljni z obiskanostjo in rastjo

Tešanovci, 29.12.2015 ob 13:00  

V okviru Pomurskih novic smo obiskali podjetje Panonska vas iz Tešanovec. Sprejel nas je lastnik Matevž Kadiš - Matko, ki je imel idejo o taki vasi že pred več kot desetimi leti, deset apartmajev grajenih v starinskem panonskem stilu pa je na tržišču že dve leti.


Matevž Kadiš - Matko nam je uvodoma zaupal, da je ideja stara že več kot deset let in da se je to počasi dograjevalo, nadgrajevalo, ideja je zorela in nastalo je to, kar zdaj lahko vidimo. Že vnaprej je bila znana tudi lokacija, saj se je zemljišča kupilo pred trinajstimi, štirinajstimi leti.

V tem času so se določene stvari morale poklopiti, da je lahko prišlo do izvedbe, pravi Matko, tako kot je to običajno v naši državi, se je tudi sam soočal z dolgotrajnimi birokratski postopki, a s pomočjo lokalne skupnosti so se določeni postopki vseeno pohitrili.

Sama gradnja desetih apartmajev je bila izvedena v slabih dveh letih, celotna Panonska vas pa je zgrajena po prekmurskem izročilu, iz opeke, z glinenimi ometi. Poseben čar zunanjosti daje streha, krita s trstiko. "Izvajalci in podizvajalci so bili povečini domači, težava je bila samo s strešno kritino, ki so jo na koncu delali Madžari. Težava je bila zaradi količine hiš, eno ali dve bi zmogli tudi drugi, deset pa je bil prehud zalogaj," pravi Matko.

Slednji si je močno želel tudi, da bi bile hiše sezidane kot nekoč, kot "nabijance", a zaradi morebitnih težav pri pridobitvi A testa za tehnični prevzem se je zidalo z opeko, čez pa so glineni ometi v starem stilu in videzu. Trenutno razpolagajo s petindvajsetimi enotami, kar znese približno sto ležišč.

V letošnjem letu je bila dokončana tudi druga faza ureditve turističnega kompleksa, s katerim so gostom ponudili lastno vodno površino. S tem so obogatili ponudbo za goste, ki so prej imeli možnost samo koriščenje vodnih površin v bližnjih termah.

In kako gledajo na njih slednji? "Težav nimamo, sodelujemo na področju ponudbe kopalnih kart in na to lahko gledajo samo kot neko dodatno ponudbo. Mi smo se specializirali na določeno strukturo oziroma ciljno skupino ljudi, ki želijo dopuste, kot jim jih lahko ponudimo mi, tega bližnje terme nimajo, zato tudi gostje hodijo k nam. Lahko rečem, da je sodelovanje čedalje boljše," odgovarja Matko.

Po novem letu, odvisno od vremena, bo sledila še tretja, zadnja faza, to je izgradnja centralnega objekta, v katerem bo ponudba, ki jim trenutno manjka, recimo recepcija, izposoja športnih rekvizitov, gostinska ponudba … Točna vsebina še ni znana, to se bo delalo glede na potrebe, ki se bodo kazale, pravi Matko.

Slednji pa ne skriva želje, da bi se Panonska vas enkrat v prihodnje tudi razširila, a prioritete so trenutno drugačne. "V tem trenutku je moja odločitev, da se širimo v smislu dodajanja ponudbe kot produkta. Sto gostov, ki lahko naenkrat gostimo, zaenkrat obvladujemo z našim majhnim kadrom, ob naslednjem koraku pa bi že morali spremeniti naše smernice," pove Matko in doda, da je trenutno na projekt vezano pet ljudi.

V letu 2016 želijo zaključiti tretjo investicijsko fazo, nato pa se želijo čim bolj posvetiti gostom, da bodo zadovoljni. Z obogateno ponudbo upajo, da bi goste zadržali tukaj za več nočitev od zdajšnjega povprečja, delali bodo tudi na kvaliteti ponudbe. "Letos bomo na tržišču tretje leto, naša rast je zadovoljiva, gosti so zadovoljni in se tudi vračajo, poleg tega pa je lepo videti, da je veliko pride na podlagi ustnega izročila oziroma priporočil, razni sosedi, sodelavci in sorodniki. To je dokaz, da delamo v redu," pravi naš sogovornik.

V nadaljevanju pove še, da so gostje zadovoljni s Prekmurjem, eni ga poznajo celo bolj od nas, drugi pa ne vedo nič. Trend je, da prihajajo iz notranjosti, recimo iz ljubljanske kotline, in to ne samo zaradi dobre kulinarike, pač pa zaradi danosti, ki jih imamo tukaj, od znamenitosti, kolesarskih poti in podobno.

"Turizem delamo ljudje in trenutno sem zelo zadovoljen z ekipo, ki soustvarja Panonsko vas. To prepoznavajo tudi gostje in mi trdijo, da imam srečo, da imam ob sebi te osebe - od čistilk Štefke in Nevenke, do komercialistke in vodje trženja Sanje. Zato samo upam, da bomo skupaj z večanjem ponudbe tudi povečevali tudi odličen kader," zaključi Matko.

Več sledi ...

    Fotogalerija