https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

MePZ Cantate - zbor, ki je presegel svoj namen

31.12.2015 ob 10:00  

V sklopu projekta Pomurske novice vam predstavljamo Mešani pevski zbor Cantate, ki je čedalje bolj prepoznan in cenjen. Ustanovljeni so bili leta 2008 za namen 500-letnice rojstva Primoža Trubarja, danes pa spadajo med najboljše pomurske pevske zbore.

Začetki MePZ Cantate segajo v leto 2006, ko se je razmišljalo, kako aktivirati mladino evangeličanskih cerkvenih občin, da se med seboj bolj spoznajo, družijo in krepijo svojo vero. Porodila se je ideja o Mladinskem mešanem pevskem zboru, ki bi deloval pod okriljem Evangeličanske cerkve. Začelo se je aktivno iskanje mladih pevk in pevcev po vseh evangeličanskih cerkvenih občinah. V ta namen so bila organizirana tudi mladinska srečanja in sestanki, vendar se je iskanje zainteresiranih kljub veliki vnemi zavleklo do sredine februarja 2008, ko se je pod taktirko zborovodje Dejana Prasla na prvih vajah začela pisati zgodba mladih in mladih po srcu z voljo do glasbe in petja.

Začetni namen delovanja zbora je bil, da bi leta 2008, ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja, sodeloval na raznih proslavah, ki bi potekale pod okriljem Evangeličanske cerkve. Vaje so pevce krepile, druženje je bilo vedno bolj prijetno in nastopi so dali piko na i. Zbor se je začel glasovno krepiti in pesmi so začele prijetno zveneti. Nastopi so postajali pogostejši in zanimanje za zbor se je povečevalo.

Zbor je tako začel v svoje vrste sprejemati tudi pevce iz drugih veroizpovedi. Tako je nastala potreba po poimenovanju in na seji evangeličanskih duhovnikov v Murski Soboti, septembra 2008, je Evangeličanski mladinski mešani pevski zbor dobil ime Mešani pevski zbor Cantate - skrajšano ime MePZ Cantate.

Zanimiva je tudi razlaga, zakaj ima zbor ime prav Cantate. V Psalmu 98, 1 piše Cantate Domini canticum novum, quia mirabilia fecit, kar v prevodu pomeni »Pojte Gospodu novo pesem, ker je storil čudovita dela«. Gre za četrto nedeljo po veliki noči, ki se imenuje prav Cantate - Pojte. V liturgiji te božje službe so skrbno izbrani odlomki iz Svetega pisma, ki slavijo Gospoda s pesmijo in izžarevajo veselje. In prav to je moč videti v MePZ Cantate, saj je pevski zbor poln energije, veselja in poslušalcem prinaša več kot samo pesem.

Na podlagi uspešnih nastopov in velikega zanimanja je MePZ Cantate razširil svoj repertoar s sakralnega tudi na posvetno področje in začel svoje nastope širiti tako po Sloveniji kot tudi v tujini.

MePZ Cantate je deloval pod okriljem Evangeličanske cerkve in se tako tudi financiral. Po 4-ih letih delovanja je zbor tako napredoval, da so se pokazale potrebe po večjih ciljih na glasbenem področju. Želje po dosežkih, potrebe po širši prepoznavnosti in potrebe po dodatnih finančnih virih, so postajale vedno večje. Zato se je 13. januarja 2012 ustanovilo Kulturno umetniško društvo Cantate (skrajšano ime: Društvo Cantate), kjer MePZ Cantate predstavlja sekcijo le-tega.

In kakšni so bili začetki, je bil interes zadosten?

"Začetki so bili dokaj vzpodbudni. Veliko so k temu pripomogli večji nastopi doma in v tujini, saj je zbor nastal ob 500. letnici rojstva Primoža Trubarja. Tako se je zbor že po nekaj mesecih delovanja predstavil v različnih krajih v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji, med drugim tudi v ljubljanskih Križankah.

Res je, da se je v tem času zamenjalo že kar veliko število pevcev, kar pa je za delovanje zbora nekaj običajnega. Veseli pa dejstvo, da nivo petja v zboru neprenehoma raste. K temu so seveda pripomogli pevci, ki so prisotni v zboru že od samega začetka in se nenehno trudijo, da bi bilo njihovo petje še lepše in še bolj uglašeno, kakor tudi novi pevci, ki prihajajo, saj so to večinoma pevci, ki so v pevskih zborih že prepevali in imajo tako že kar nekaj izkušenj," pravi zborovodja Dejan Prasl.

Zbor je na začetku štel 25 članov, sedaj pa jih je štiri več. Nove člane sprejemajo dvakrat letno in sicer septembra in januarja, tako da že v kratkem utegne število povečati krepko čez 30, saj je stike navezalo že kar nekaj pevcev in pevk, ki bi se jim želeli pridružiti.

Kakšni pa so pogoji, da se lahko nekdo pridruži omenjenemu zboru? "Pridruži se nam lahko vsak, ki ima veselje do petja. Seveda so zaželjene izkušnje, ni pa to pogoj. Sprejmemo vsakogar, ki ima posluh, so pa trenutno bolj zaželeni moški glasovi. Tako da je sedaj primeren čas za vse, ki bi želeli postati člani našega pevskega zbora. Lahko vam obljubimo pestre vaje, veliko raznolikih in zabavnih nastopov ter koncertov. Predvsem pa sproščeno in prijateljsko vzdušje," odgovarja zborovodja Prasl.

Čeprav MePZ Cantate nima še dolgoletne tradicije, pa so teh sedmih letih nanizali kar nekaj pomembni dosežkov. Tako vsako leto pripravijo dobrodelni koncert Košček ljubezni, na Sozvočenju 2012 - 5. regijski tematski koncerti srednješolskih in odraslih pevskih zasedb (JSKD) na Ptuju, so prejeli priznanje za temo pesmi iz filmov Miška Kranjca (Venci bejli: arr. Urška Pompe; Zrejlo je žito: arr. Stojan Kuret; Spejvaj nama Katica: arr. Radovan Gobec) in nagrado za obetavno zasedbo.

Na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb za Štajersko in Pomurje so leta 2013 prejeli zlato priznanje za doseženih 81 točk, ter štiri posebna priznanja -  za najboljši mešani zbor tekmovanja, za najboljšo zasedbo, ki se prvič udeležuje regijskega tekmovanja, za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi, Urška Pompe (1969): VENCI VEILI (prekmurska ljudska), in za obetavnega zborovodjo.

Na  Sozvočenju 2014 – regijskem tematskem koncertu srednješolskih in odraslih zasedb, Štajerska in Pomurje, v Mariboru, so dobili priznanje za filmsko glasbo na temo James Bond (Thema, Skyfall, Tomorrow never dies, Diamonds are forever), še posebej pa so ponosni na nekaj koncertov.

V lepem spominu so ohranili koncert zborovske glasbe, ko so nastopili v Murski Soboti skupaj z Manilla Chamber Singers iz Filipinov, (14. junij 2015), koncert ob državnem prazniku Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v predsedniški palači RS v Ljubljani (17. avgust 2015), državna proslava ob počastitvi praznika Dneva reformacije v Celju (30. oktober 2015), TEDx Ljubljana: eksplozija idej v novembru, 8. november 2015, in sodelovanje v skeču Macho in Mejke show vol. 4 v različnih prekmurskih krajih v tem mesecu. MACHO IN MEJKE SHOW VOL. 4, sodelovanje v skeču, Grad, Rogašovci, Murska Sobota in Puconci, december 2015.

Kakšni pa so načrti za prihodnje? "Načrtov je po navadi več, kot pa je časa za uresničitev le-teh. Kot prvo, nedvomno to, da bomo z našimi nastopi še naprej razveseljevali ljudi, ki nas poslušajo. Naš prvi cilj je, da na vsakem nastopu zapojemo iskreno, iz srca ter da tako poslušalcem polepšamo trenutke, ko nam prisluhnejo.


Vsekakor pa bo tudi letos spomladi in poleti pestro. V mesecu aprilu bomo imeli letni koncert, pripravljamo se, da bi posneli vsaj nekaj skladb za naš prvi CD, na Radio Koper bomo v poletnih mesecih na pobudo avtorja, slovenskega skladatelja Mirana Rustje, posneli šest njegovih skladb, v pripravi je tudi sodelovanje na festivalu v Italiji ter še nekaj celovečernih koncertov po različnih krajih v Sloveniji," je razkril Prasl.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.