https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Davčne blagajne danes postale obvezne

02.01.2016 ob 8:25  

Mineva enomesečno poskusno obdobje in od danes je v Sloveniji uradno zaživel sistem davčnih blagajn pri poslovanju z gotovino. Po novem mora biti o vsakem prejetem plačilu obveščena finančna uprava, kupci pa morajo obvezno vzeti račun. Izjem skorajda ni, za manjše zavezance je možno prehodno dveletno obdobje.

 

Davčne blagajne morajo uporabljati tisti zavezanci, ki morajo izdati račun za dobavljeno blago ali storitev in morajo voditi poslovne knjige in evidence, plačilo pa prejmejo v gotovini. Pri tem se za gotovino štejejo tudi plačilne ali kreditne kartice.

Odslej morajo ob vsakem plačilu z gotovino izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in prek spleta omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa pri Finančni upravi RS (Furs). Ta bo račun potrdila, podatke pa shranila, s čimer bosta omogočena sledljivost in nadzor nad izdanimi računi.

Država si obeta med 50 in 100 milijonov več dajatev

Različnim gospodarskim subjektom, ki poslujejo z gotovino, se bo tako onemogočilo, da bi prevzeli plačilo, pozneje pa račun iz blagajne izbrisali oz. ga popravili. Po izračunih vlade bi lahko zato pobrali od 50 do 100 milijonov evrov več dajatev letno.

Foto: Wikipedia

Da bi razbremenili tiste zavezance, ki izdajajo le manjše število računov in so jim davčne blagajne prevelik strošek, je na voljo brezplačna aplikacija Mini blagajna, do katere je mogoče dostopati prek Fursovih spletnih strani.

Ne pozabite vzeti računa

Ponudniki blaga in storitev so morali na vidnem mestu v poslovnem prostoru razobesiti obvestilo, da mora prodajalec izdati račun in ga izročiti kupcu, ta pa ga mora vzeti in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Ta obvestila morajo biti zelene barve, predpisani sta tudi oblika in velikost.

Dvoletno prehodno obdobje za manjše zavezance

Zavezanci se sicer lahko odločijo za dveletno prehodno obdobje, ko lahko račune še vedno izdajajo iz vezanih knjig računov, a v tem primeru v istem poslovnem prostoru ne smejo imeti elektronske naprave za izdajanje računov. Od leta 2018 dalje pa bodo lahko z vezanimi knjigami računov poslovali le še tisti, ki bodo dokazali, da nimajo internetne povezave.

Vir: STA

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.01.2016 ob 10:26 medo gost

      grun ti pa v blagajno vdaro

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.01.2016 ob 11:19 fursač gost

      Malo morgen od 50 do 100 miljoniv. Što je davo račune je že itak davo, što je pa nej dal računa pa ga niti zdaj nede dal.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.01.2016 ob 11:21 gost

      Glede brisanja računov pa je tak. Računov ne moreš brisati že dvej leti in bluzite neka brez veze!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.01.2016 ob 12:54 irokezi gost

      ideš k i cefrizejri, ne dajo ti računa, inšpekcija jih ne obišče nikdar v nadzoru, čeni računa, ga tudi davčna ne dobi i može se po domače povedano jebat

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.01.2016 ob 21:31 gost

      fala baugi ,ka zdaj več nej trbej plačati če ti ne dajo računa tao je super

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.01.2016 ob 1:56 gost

      @gost-, živiš v zmoti, račune se še vedno da brisati.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.01.2016 ob 21:24 eden gost

      me zanima če do šiptare davale račune

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.01.2016 ob 23:38 Zorro gost

      Če koga zanima... Inšpektor fursa nima zakonske podlage da te identificira v kolikor mu ne pokažeš računa na izhodu iz lokala ali trgovine. V kolikor bi želeli od vas s prikritim ustrahovanjem s kaznijo izsiliti osebno izkaznico, takoj pokličite policijo in prijavite izsiljevanje in nadlegovanje. Zapišite si serijsko številko ali ime policista, ki bo opravil postopek v kolikor bi bil fursov inšpektor nekako uspel dobit podatke od policista. Prijavljeno dejanje izsiljevanja in nadlegovanja je ločen postopek in policija vaših osebnih podatkov ne sme deliti s finančno upravo. Ljudje sploh ne vedo kaj in kako lahko dela inšpektor. Zato se ga večkrat bojijo in se brez potrebe indentificirajo ali razkrijejo. Noben inšpektor tudi nima podlage, da bi lahko stopil v hišo, stanovanje ali kak drug zasebni objekt. Ljudje dajte se podučiti, ne nasedajte inšpektorjem. Tudi policistom ne nasedajte. Če bo inšpektor pričel groziti, takoj nemudoma pokličite policijo in ga prijavite. Če bi slučajno policist hotel stopiti na stran inšpektorja ga opozorite in po potrebi pokličite njegovega nadrejenega. Zelo dobro je tudi poklicati medije. Ljudje, ne dajte se!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.01.2016 ob 7:42 gost

      Zoro, prosim te ne zavajaj naroda. Če bodo poslušali tvoje nasvete se bodo res znašli v kakšnem kazenskem postopku.Sicer pa če greš s trgovine in nisi nič kupil računa inšpektorju ne moreš dati.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.