https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Radgonski svetniki po kazen za vojnega poveljnika Popova k Miru Cerarju

08.01.2016 ob 7:00  

Radgonski svetniki in župan so se s protestnim pismom obrnili na predsednika Vlade Republike Slovenije. V pismu protestirajo zoper odločitev državnega tožilstva v Murski Soboti o umiku obtožnega predloga proti Berislavu Popovu.


Pismo, naslovljeno na Mira Cerarja, objavljamo v celoti:

»Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro CERAR!

Članice in člani Občinskega sveta Občine Gornja Radgona in župan Občine Gornja Radgona izražamo ogorčenje in protest nad odločitvijo državnega tožilstva v Murski Soboti, ki je umaknilo obtožni predlog proti Berislavu Popovu.

Občina Gornja Radgona, še posebej mesto Gornja Radgona, je s svojimi občani v juniju in juliju leta 1991 doživela opustošenje, strah in smrtne žrtve, ki jih je povzročila Jugoslovanska ljudska armada, 32. motorizirana brigada, pod takratnim poveljstvom Berislava Popova. Padale so civilne žrtve, uničena in poškodovana so bila stanovanja in civilne stavbe, zato se ne moremo in ne smemo strinjati, da se ta dejanja zaradi umika obtožnice obravnavajo kot upravičeni vojaški manever in na to tezo ne bomo pristali. Civilne žrtve in škoda na civilnih objektih v oboroženih spopadih ne morejo ostati nekaznovani. Morebitna drugačna odločitev je ZGOLJ in SAMO v pristojnosti sodišča, zoper odločitev katerega je možna protižba. Umik obtožnega predloga, ki je v prostojnosti tožilca in zoper katerega pritožba ni možna, krši pravico do učinkovitega pravnega sredstva v kazenskih zadevah vsem svojcem civilnih žrtev in osebam, ki so v tistem času utrpele materialno škodo.

Podpisani poleg ogorčenja sporočamo, da smo pripravljeni o svojem protestu informirati Evropsko sodišče za človekove pravice, kamor bomo napotili tudi vse žrtve in sorodnike žrtev. Kot pravnik se verjetno zavedate, da je Slovenija na ta način kršila procesni vidik pravice do življenja v povezavi z onemogočeno pravico do učinkovitega pravnega sredstva.«

 

Protestno pismo s podpisi lahko pogledate spodaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    08.01.2016 ob 8:20 župnik gost

    pohvalno, ni kaj......samo nekaj ste pozabili: napadla je JNA, z jugoslovansko zastavo in rdečo zvezdo.....tudi od tega se distancirajte in je naslednjič ne dovolite na kateririhkoli spominskih proslavah! Bo šlo?

    9 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      08.01.2016 ob 8:54 novodobni partizan gost

      Brez jugoslovanske zastave in rdeče zvezde..mislim, da je to pri nas nemogoče.

      5 14 Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    08.01.2016 ob 10:21 gost

    Zahtevajo vmešavanje politike v sodstvo. Če so tak prepričani v svoj prav naj vložijo civilno tožbo proti Popovi in ga tožijo. Nemrejo pa od politike oziroma od predsednika vlade zahtevati ka se vmešava v odločitve sodišč in tožilstva pa kakšne koli tej bilej. Že par lejt drugo ne poslušan, kak je naše sodstvo pod vplivon raznih stricov iz ozadja.... zdaj pa eni frajeri javno zahtevajo od politike ka se vmešavle v odločitve sodstva oziroma tožilstva. Tou so delali ovi z rdečimi zvezdami proti kerin zdaj eni na velko tu lajate, ob enon pa zahtevate ka naš predsednik uporabi ukrep za vpliv na sodstvo iz totalitarnih časov.

    16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      08.01.2016 ob 11:02 bier gost

      to njihovo dejanje je na simbolični ravni....če pa bodo upali prepovedati rdečo zvezdo, pa pomeni imeti jajca....to pa je že drugo vprašanje ):

      5 12 Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      08.01.2016 ob 12:29 Prlek gost

      Bravo gost. Popolnoma se strinjam. To je populizem in poceni nabiranje političnih točk. Sicer se pa ve kdo je bil v zvoniku. Potrebno bi bilo zadeti, pa se danes ne bi prerekali ali je kriv!?!

      17 1 Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      08.01.2016 ob 16:56 Bil sem tam... gost

      Na žalost je na seznamu kar nekaj imen, za katere si sploh nisem predstavljal, da bodo kaj takšnega podpisali. Pustimo Popova, tudi jaz bi ga takrat "pospravil", če bi imel možnost. Da pa ne vedo, katere veje oblasti so v naši državi, to pa je žalostno. Ali pa bo res držalo to, kar je napisal Prlek - populizem. Zelo me zanima koliko strokovnjakov za mednarodno vojno pravo je med temi pametnjakoviči? :)

      13 0 Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    08.01.2016 ob 13:08 gost eden gost

    Pustite že enkrat zastavo pa zvezdo na miru. Kateri ne veste, takrat nam je bilo dobro, šele zdaj vidimo, kako zelo dobro. Danes pa živimo v sramotni državi, ki ni bila sposobna rešiti orožarske afere, Patrie in še in še. Eni so pač nedotakljivi, glavno, da imajmo spravljen denar v svojem sefu, nekje daleč v davčni oazi. In to toleriramo, sramota!!!!! Sicerpa, če bi hoteli takrat porušiti Radgono in še kaj, bi to naredili z lahkoto. Ja nabiranje političnih točk med zavedenim narodom pa tudi nekaj šteje.

    17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      08.01.2016 ob 13:35 drugi gost

      preusmerjaš temo: zato ka so meli Yu zastavo pa rdejčo zvezdo, bi torej lejko podrli cejlo Radgono pa postrejlale pol lidij, samo zatou ka je prej bilo v tiste cajtaj boukše! Slab argument - pa püste zdaj točke!

      6 12 Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      09.01.2016 ob 22:48 častnik gost

      Tako kot si napisal ,nekdo je pač izvajal naloge ,ki jih je imel v kateri vojni so lahko samo eni uporabljali silo ,drugi pa samo poslušali kako se poceni pustite voditi kot ovce tožilec točno ve kako se je v tistem času lahko postopalo razni samooklicani trgovci in drugi ,ki so si kupili čine in statuse vojnih zaslužnikov se pa šopirijo bolj kot partizani po 5 letih vojne ,zato malo za osvežitev spomina zgodovina se ničkolikokrat ponovila zato malo več pozornosti ob takšnih euforijah

      4 0 Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    08.01.2016 ob 15:45 tretji gost

    Tou je takšna banda ki zdaj hoče nekši denar.Pa ka se trgajo vrajdensko za toga kmeta zato ka je kradno..

    2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
    08.01.2016 ob 17:15 oleg gost

    Najbole glasni , ste seveda tisti , ka ste bilij tistoga časa v jajcaj očovih , ali pa v kakšni eproveti ! Vglavo vam je bilo vcepljeno , kako ,zakaj in kdo je imel in bo imel prav. Vij ne vete zakaj , mi pa vemo,da je banda še zmeraj na oblasti !Sodstvo pa v p. m. !

    3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
    08.01.2016 ob 18:03 ss gost

    Kup norcev!

    10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      08.01.2016 ob 18:55 SS gost

      ne razumem kak so lahko končali vojaško fakulteto pa so se niso znali vojskovati , so že takrat bili peta kolona ? taki nas sedaj nekam vodijo !

      4 1 Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
    09.01.2016 ob 8:05 Resnica.. gost

    Vsi jočete za jugoslavijo a na volitvah ste vsi bili za odcepitev od nje!! Serem se na Cerarja čim prej ga odstranit iz vlade!!

    4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
    09.01.2016 ob 14:37 panter gost

    nej mi je jasno , ka zdaj nišče ne protestira proti tuj vladi pa njihovemu sranji ka delajo , ka je sakši din več revščine oni pa živijejo kak bubreg v loji , ČAS JE ZA REVOLUCIJO , pa čist vse nove lidij v parlamenti

    4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
    10.01.2016 ob 15:05 vencaljn gost

    Za začetek se naj javno objavijo imena in priimki vseh udbovcev. Naj ljudje vidijo kdo so tisti zaradi katerih so trpeli ljudje, vzgled nam je lahko Nemčija.

    2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.