https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Moralni in finančni hazard: nekdanji delavci Mure še čakajo na čudež in milijone

Murska Sobota, 18.01.2016 ob 12:35  

Stečaj nekdanjega ponosa prekmurske šiviljske industrije traja že 6 let in 3 mesece. Mura v stečaju še vedno največ denarja dolguje delavcem in nekaterim bankam.

Od skupno priznanih 42 milijonov evrov terjatev jih je nekdanji tekstilni gigant v šestih letih uspel izplačati dobrih 12 milijonov. Poglejmo, kdo so tisti, ki najbolj bremenijo bivši gospodarski ponos regije.

Delavci – moralni in finančni upniki

Muro v stečaju finančno (in, upajmo, tudi moralno) močno bremenijo nekdanji zaposleni. Kot je razvidno iz svežih podatkov Ajpesa, so doslej iz prednostnih terjatev prejeli 3,3 milijone evrov, a na približno toliko denarja še čakajo. 

Največ doslej NLB-ju

Nova ljubljanska banka (NLB) čaka še na dobre 3 milijone evrov, iz posebne stečajne mase so jih doslej prejeli 5,2 milijona, kar je največ med vsemi upniki. Mura v stečaju dolguje tudi Štajercem. Nova kreditna banka Maribor ima še vedno za 4 milijone evrov terjatev. Vrsta upnikov pri bankah se s tem ne konča. Abanka Vipa namreč upa še na 3,7 milijona evrov.

Upanje ohranjajo tudi na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer na račun terjatev do Mure v stečaju pričakujeho še 3,5 milijona evrov. Mura – ženska oblačila d.o.o., prav tako v stečaju, ima priznanih za 2,2 milijona evrov terjatev. Eden večjih upnikov je tudi Slovenska odškodninska družba. Slednja ima za 2 milijona evrov terjatev, a je bil znesek dokončno delno prerekan v višini dobrih 475 tisoč evrov. Upnik namreč ni začel postopka.

Bilanca Mure v stečaju po več kot šestih letih je tako še skoraj 30 milijonov evrov terjatev

 

 

    Komentarji

    1. gost
      18.01.2016 ob 12:48 Smrkci gost

      Ma dosadni ste z to muro,budale ene,POLITIKA je zaprla muro in jo naj politika tudi reši vse spore in ne samo muro druga podjetja ,tudi naj politika reši,ker je politika zavozila gospodarstvo nam navadnim smrtnikom in nas je pripeljala do velike revščine in lakote samo si politika zatiska oči.Beguncam dajo tisto kaj bi morali nam dati pa raje dajo beguncam,mi pa naj od gladi pcrkamo,to je naša politika za tri pizde materine.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.01.2016 ob 17:36 gost

      maš čista prav, 25 let san delo v Muri,pust tan pol življenja pa žulov,te so nas pa ven zjebali pa na cesto postavili brez odpravnin pa brez vsega.Namesto 6.700€ odpravnine san dobo en velki kurac,drugi so pa kradnoli, pa velke plače meli.Stečajni so si povrsti gučali nika se ne bojte vse te dobili do zadnoga centa.Ka so napravili fajn so peneze pobrali od Mure pa od države za delavce so pa nika nej napravili.CIGANI prekleti hujši so od naših romov

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.01.2016 ob 20:30 vročina gost

      pol državnikov, tistij ka so pejneze talali lopovin v firmaj bi trbelo pred zid, pa nej metek v čelo, slejčti bi je bilo potrebno sunce pa tak nariktati, ka bi se jin pimpeki osmoudili,samo, ka či nan vsejn še vedno vse paše, bole kradnu - bole jin ploskamo, 60 lidij ma telko kak 3,5 miljarde na svetu, tou je sistem

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.01.2016 ob 20:50 pomočnik stečajnuga gost

      logično - dukši stečaj - več stečajni drmne, pa naj je 5x stečajni, je to na mesec cca.10,000, delavcan pa kurac u dupe

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.01.2016 ob 21:00 gost

      ge ne razmin kak lejko delate za minimalno plačo pa je avstrija tak blizu. tan je minimalna plača 1400€

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.01.2016 ob 22:20 Gost1 gost

      Gost nad meno, am, to je čista laž, ka si zdaj napiso :)

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.02.2016 ob 7:11 Aus gost

      Pa ne samo to kaj ste usi to zdaj napisali,baje ka nekatere zovejo nazaj delat pa še poleg tega rednih plač ne dobivajo,kako jih ni sram to počet,....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.02.2016 ob 0:02 gost 00 gost

      ali kdo ve za kakšno odpravnino gre? eni so dobili nakazano 170 evrov to je pred par dnevi?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.