https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Hipnoterapevt študentom med učenjem za izpite svetuje: Prelisičite vaš um

26.01.2016 ob 11:30  

10 nasvetov, kako pri učenju ohraniti disciplino in ga narediti bolj učinkovitega.

 

Januar in februar sta meseca, ko študentje svoje znanje dokazujejo na izpitih. To obdobje zna biti za marsikoga stresno. Hipnoterapevt Mitja Rot je nedavno prekmurskih študentom na delavnici zaupal nekaj trikov, ki jih velja izpostaviti.

Možgani imajo svoj ritem delovanja 

Učenje je najbolj učinkovito takrat, ko so naši možgani v ALPHA stanju. Do tega stanja lahko pridemo tako, da si pomagamo z različnimi tehnikami sproščanja in meditacije. To nam bo pomagalo, da bomo osredotočeni na snov in ne bomo zaznavali drugih stvari okoli nas. Vsi distraktorji so  v tem stanju izklopljeni, tok misli pa je usmerjen samo na učenje. 

Po 10-15 minutah meditacije bomo popolnoma sproščeni, misli pa nam ne bodo tavale od sobotne žurke do poletnih počitnic. Sposobni se bomo osredotočiti na učno snov, s tem pa bo učinkovito učenje del vsakdana. Sposobni bomo torej tok misli načrtno osredotočiti na učenje. 

Naslednja tehnika sproščanja je še posebej uporabna, saj jo lahko uporabimo med samim izpitom, kar v predavalnici. Bolj sproščeni bomo samo v 1-2 minutah: 

Držite se zastavljenih ciljev 

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste morali »nujno« pospraviti sobo, ravno takrat, ko bi morali pričeti z učenjem? Ali pa ste morali tik pred učenjem odpraviti v trgovino, ker ste rabili nekaj »nujnega«? Gre za veliki večini študentov poznano odlašanje oz. prokrastinacijo. Mitja Rot je na delavnici predstavil nekaj preprostih napotkov, s katerimi prelisičimo lasten um in premagamo odlašanje:  

1. NAREDITE PLAN in NASTAVITE ROK: dobro preučite, koliko časa morate porabiti za učenje določene snovi. Če je izpit v petek, si določite rok, kot da je izpit v sredo. Tako boste preprečili, da bi vam zmanjkalo časa za učenje. Zadnje dva do tri dni snov samo ponavljajte in utrjujte. V tem času bodo tudi informacije prišle iz zavednega dela v nezavedni del in naučenega sigurno ne boste pozabili. 

2. RAZDELITE SNOV: snov razdelite na manjše enote in se po manjših enotah tudi učite. Tudi samo učenje naj poteka v krajših časovnih intervalih z vmesnimi odmori. 

3. POJDITE NA KAVO, SPREHOD, KOŠARKO: tudi med izpitnim obdobjem se je dobro odpraviti s prijatelji na kavo, na sprehod, na košarko ali na kakršnokoli drugo dejavnost, ki vam bo dala energijo za naprej, vas sprostila in motivirala. Vendar pazite, morate biti zelo disciplinirani. Tudi te odmore vnesite v svoj plan in se držite določene časovne omejitve. Če določite eno uro za kavo ali rekreacijo, se tega tudi držite. 

4. MOTIVACIJA: pred učenjem se družite z ljudmi, ki vas motivirajo. Poglejte kakšen motivacijski govor (Steve Jobs, Eric Thomas, Tony Robbins,…), napišite razloge, zakaj je dobro, da se učite zdaj, katere pozitivne učinke bodo prinesli opravljeni izpiti (»pains and gains«), ipd. 

5. IZKLOPITE RAČUNALNIK: najtežje, ampak zelo pomembno – izklopite računalnik v času, ko se morate učiti. Če uporabljate računalnik med samim učenjem, uporabite programe, ki blokirajo tiste programe ali spletne strani, ki niso povezane z učenjem. Aha, pa ne pozabite – geslo za prekinitev blokade naj vpiše nekdo drug in naj za vas ostane skrivnost!

Foto: Kps.si

6. IZKLOPITE TELEFON: še težje kot brez računalnika? Izklopite telefon! Nič tako nujnega se ne more zgoditi, da ne bi moglo počakati do naslednje pavze. Samo eno obvestilo na telefonu lahko spremeni tok misli in zmoti koncentracijo pri učenju.  S tem nepotrebno izgubljate čas in fokus, ker je potrebno najprej odmisliti novico ter se »priklopiti« nazaj na učno snov (pri odpravljanju distrakcij, vam lahko pomaga Blaž Kos v svojem članku »Distraktorji? Odjavite se.« na http://www.blazkos.com/distraktorji-odjavite-se.php). 

7. SPREMENITE LOKACIJO UČENJA: podobno je z različnimi predmeti v prostoru, kjer se učimo. Če boste na polici zagledali sliko iz zabave, se bo vaš tok misli usmeril v spomine o tisti zabavi in proces učenja bo prekinjen. Tako spet izgubljate čas in učinkovitost. Zato še enkrat - odstranite distraktorje in/ali se pojdite učit v knjižnico ali kak drug prostor, kjer boste lahko osredotočeni samo na učenje. Pa še en trik: ko se učite, naredite v prostoru temo in usmerite (namizno) luč samo na knjigo, zvezek, izpiske... Tako vas druge stvari okoli ne bodo motile, ker bo v središču osvetljeno samo učno gradivo. 

8. POVEJTE DRUGIM, DA BOSTE OPRAVILI IZPIT: povejte to svojim »sovražnikom«, napišite na Facebook,... S tem boste sami sebe gnali k temu, da izpit zares opravite, saj bi se v nasprotnem primeru osramotili pred drugimi. Če boste povedali svojemu dobremu prijatelju, to ne bo dovolj, saj bosta v primeru, da izpita ne opravite, skupaj iskala tolažilne izgovore, zakaj izpita res »niste mogli« opraviti.

9. UČITE SE V SKUPINI: ko vidimo druge, kako se učijo in delajo, boste tudi sami bolj motivirani za učenje. 

10. PRAVILO 3 MINUT: to pravilo vam lahko pomaga, da premagate odlašanje in lenobo hitro in učinkovito. Običajno je najtežje začeti, drži? Ko se enkrat zares začnemo učiti, potem že gre. Zato, če se po 3 minutah ne začnete učiti, naredite pol ure pavze in čez pol ure začnite znova. »JUST DO IT!«. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.