https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Lev Nikolajevič Tolstoj: ANA KARENINA

Kdaj: Torek, 09.02.2016 ob 13:00

Kje: Murska Sobota, Gledališče Park Murska Sobota

Lev Nikolajevič Tolstoj: ANA KARENINA, SNG Drama Ljubljana

Avtor dramatizacije in režiser: Dušan Jovanović.

Igralci: Polona Juh, Matjaž Tribušon, Črt Veselko, Maksim Kajtimar Rozman, Valter Dragan, Iva Babić, Maja Sever, Klemen Janežič, Barbara Žefran, Gorazd Logar, Zvone Hribar, Matija Rozman, Zvezdana Mlakar.

Ana Karenina je eden najbolj pretresljivih romanov svetovne literature, ki je prevzel generacije bralcev po vsem svetu. To je srhljivo lepa ljubezenska zgodba, polna kesanj, upanj in razočaranj. Ljubezen je v tem romanu območje človekovih najglobljih iskanj in teritorij morebitne odrešitve, hkrati pa dinamit, ki razstreli predsodke, premakne družbene konvencije v temeljih in pomeni tisto silovitost in moč, s katero se posameznik upre vladajočemu redu, čeprav v tem uporu izgori in propade. To je tudi zgodba o posameznikovem iskanju drugega v svetu, ki nas na videz združuje v skupnost, v resnici pa nas zaklepa v osamljenost.

Jovanovićeva odrska priredba znamenitega Tolstojevega romana iz leta 1878 v veliki meri ohranja kompleksno romaneskno zgodbo, a vendarle na odru ustvari dramo, ki izzveni izjemno sodobno. Zgodba o veliki neobvladljivi ljubezni, ki trči ob številne zunanje, pa tudi ob nekatere notranje ovire, je zgodba o posamezniku/posameznici in o družbi, v kateri ni prostora za tiste, ki ne upoštevajo pravil. Ljubezen, ki trešči v življenje uglajene plemkinje, soproge in matere Ane Karenine, je prevelika za družbo in njeno dvojno moralo, za njene rigidne (tudi nepisane) zakone, za njeno ozkosrčnost in neprizanesljivost. Kratkotrajna izpolnitev v nedovoljeni ljubezenski zvezi je »kaznovana« – Ana Karenina izgubi pravico do sina, družba jo zavrne in izobči. Izolacija, prikrajšanost, vsakršni dvomi stopnjujejo njeno nesrečo v agonijo, v kateri vidi en sam izhod.

PREDSTAVA TRAJA 2 URI IN 30 MINUT TER IMA ODMOR.

Cena vstopnice za izven: 14 EUR

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.