https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

»Pravi moški« v boju proti raku

04.02.2016 ob 10:37  

Danes je svetovni dan boja proti raku. 4. februarja potekajo aktivnosti, s katerimi želijo ljudi ozavestiti o možnostih preprečevanja in čimprejšnjega okravnaja raka.


V letošnji akciji želita Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Zveza slovenskih društev za boj proti raku o tej bolezni osveščati moške. Kot pravijo, so se za to akcijo odločili zato, ker za rakom pogosteje zbolevajo moški, kar pripisujejo njihovemu življenjskemu slogu.

Med dejavniki, ki zvišujejo možnost za obolelost za rakom, so kajenje, pitje alkohola, pomanjkanje gibanja, prekomerno hranjenje, debelost, izpostavljanje soncu in drugo. So pa prav moški tudi tisti, ki se redkeje udeležujejo presejalnega programa za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesju.

Med moškimi je največ rakov prostate, pri čemer podatki za leto 2012 kažejo, da je za to vrsto raka zbolelo več kot 1400 Slovencev. Sledita rak pljuč in rak debelega črevesja. Najpogostejša oblika raka, za katerim zbolevajo ženske, je za rak dojk, za katerim so letu 2012 oodkrili skoraj 1300 novih primerov, sledita rak debelega črevesja in rak pljuč.

Mednarodna zveza proti raku, katere člana sta tudi Onkološki inštitut Ljubljana in Zveza slovenskih društev proti raku, pa na letošnji svetovni dan boja proti raku začenja triletno kampanjo pod geslom Mi zmoremo. Jaz zmorem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.