https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ponosni na Pomurje: od Prlekije na Puchovih kolesih do kmetije v Šalovcih

10.02.2016 ob 7:00  

Prepletanje tradicionalnosti z novimi idejami, ki bogatijo pomursko turistično ponudbo. Če imate prost dan, ga izkoristite po sledeh našega tokratnega kažipota.  

 

Potem ko smo vam v 1. delu turističnega kažipota »Ponosni na Pomurje« približali nekatere nove bisere naše pokrajine, tokrat dodajamo še nekaj tradicionalnih. 2. del mini projekta »Ponosni na Pomurje« začenjamo v Prlekiji. 

1. Prlekija na Puchovem kolesu 

Če v Pomurje prihajate iz avtoceste, vas tokrat k zavoju nagovarjamo nekoliko prej, kot v 1. delu kažipota. Doživite pristnost čudovite prleške pokrajine na sedežu starodobnega kolesa, ki ga je zasnoval izumitelj Janez Johann Puch. Člani etnološko kulturnega društva Künštni Prleki zanimivo izkušnjo ponujajo kot nov turistični produkt. Nadihali se boste svežega zraka in nedvomno uživali.

Trasa je dolga 25 kilometrov in bo verjetno za dnevni izlet nekoliko predolga. A vendarle, zapeljite se, kakor daleč se vam ljubi. V prleški svet na kolesu vstopite na naslovu Železne dveri 9. 

2. Največji klopotec na svetu

 

Foto: PGD Miklavž pri Ormožu

Med številnimi vinogradi se podajte do znamenitosti, ki se bohoti med prleškimi griči. V Hermancih namreč stoji največji klopotec na svetu. Premer njegovih vetrnic meri kar 20,58 metrov, s čimer se je Stanko Habjanič kot prvi Prlek vpisal v Guinessovo knjigo rekordov. Zavedajte se, da zrete v edinstven primerek v svetovnem merilu.

3. Kosilo v Dvorcu Jeuzalem

 

Foto: Sloveniaholidays.com

Počasi se bo bližal čas za kosilo, ki ga v neposredni bližini lahko opravite v lepem Dvorcu Jeruzalem. Prenovljena zgodba med vinskimi griči vas bo hitro premamila, upamo, da tudi hrana. Toda ne pojejte preveč, saj bo vaš dan tokrat precej »hranljiv«.

4. V Prekmurje do Šunkarne Kodila

 

Foto: Regiovitalis.si

Po kosilu lahko počasi zapustite Prlekijo (v njo vas bomo popeljali še v kakšnem izmed prihodnjih kažipotov) in se odpravite v Prekmurje. Vodimo vas do Šunkarne Kodila, ki se nahaja v Markišavcih. Pri Kodilovih boste vstopili v svet doživljajsko kulinaričnega centra, kjer se boste težko uprli prekmurskim dobrotam. Hkrati vas bo zagotovo prepričala novodobna elegantna arhitektura, ki se prepleta s tradicijo.

Presežki pri Kodilovih se pri tem ne končajo, saj imajo pridobljena certifikata za prekmursko šunko in kranjsko klobaso z zaščiteno geografsko označbo ter ekološki certifikat. Prvi mož podjetja Janko Kodila je bil leta 2014 razglašen tudi za slovenskega Obrtnika leta.

5. Razvajanje na posestvu Marof

 

Nadaljevanje tokratnega potepa začinite z obiskom Marofa, ki se nahaja na Goričkem v Mačkovcih. Gre za idilično okolje s pridihom sodobne arhitekturne elegance. Še naprej boste v stiku z odlično prekmursko kulinariko, ob tem pa vas bo razvajal čudovit razgled na prostrane okoliške vinograde in naravo. Ob domačiji se nahaja vinska klet, katere korenine segajo v leto 1905, ko je madžarska družina Szápáry tu postavila lovski dvorec z gospodarskimi poslopji in vinsko kletjo. Nova je bila odprta septembra 2009, meri 1200 m², vina večinoma zorijo v hrastovih sodih, nekaj tudi v cisternah iz nerjavnega jekla, letna pridelava seže do 120 tisoč steklenic.

6. Končajte dan z naravo v Šalovcih

 

Če se niste predolgo zadržali v Mačkovcih, se odpravite še na Eko-socialno kmetijo Korenika v Šalovce. Korenika je s svojim razvojem že po nekaj letih delovanja postala prepoznavna tudi na širšem geografskem prostoru. Velja za primer dobre prakse na področju socialnega podjetništva, zaposlovanja invalidov in oseb iz drugih ranljivih družbenih skupin ter zaščitnega zaposlovanja.

V objemu lepe pokrajine boste ob različnih živalih doživeli radost podeželja, številni naravni izdelki, ki jih izdelujejo, pa vas bodo prav gotovo zamikali, da jih kupite kot spominek in naložbo v zdravje. Če boste ob tem ujeli še zadnje sončne žarke tistega dne, ste ponovno doživeli Pomurje, kot si ga zaslužite.  

Sodelujmo ...

Na spletnem portalu Pomurec.com smo naš mini projekt, v katerem prepletamo zanimive in sodobne točke v Pomurju, poimenovali "Ponosni na Pomurje". Printajte, priporočajte in delite ga. Brez zavisti. Sodelujmo.

 

Preberite tudi:

Pri nas ne rasteta (le) pšenica in koruza. To so novi biseri Pomurja ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.02.2016 ob 7:44 vladop gost

      Kolesarjenje je dobra zdrava rekreacija, samo problem je ker imamo premalo kolesarskih cest.Če bi se vodilni možje ki odločajo o izgradni kolesarskih cest več vozili s kolesom bi imeli v Pomurju več kolesarskih cest ali poti!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.