https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Rudaš vidi priložnost v romskih socialnih zadrugah

25.02.2016 ob 7:00  

Romski svetnik Darko Rudaš je v sodelovanju z MO Murska Sobota na Pušča gostil strokovni posvet na katerem so z gosti razpravljali o socialni aktivaciji romske skupnosti v okviru nove finančne perspektive 2014 - 2020 ter o priloložnostih, ki jih le ta ponuja na področju zaposlovanja.

 

Socialno podjetništvo, romska socialna zadruga

Da je Rome potrebno socialno aktivirati, vendar je potrebna tudi motivacija in usposabljanje, meni Rudaš, strinjali pa so se tudi ostali udeleženci posveta. Romi so pogosto nekonkurenčni na trgu dela. Rešitev vidi Rudaš v razvoju socialne ekonomije ter socialnega podjetništva in sicer v obliki zadruge v romskem naselju.

Romska zadruga zelene energije, bi po prepričanju Rudaša lahko dala priložnost 10 tisoč Romom. To so t.i. zelena delovna mesta. Med panogami s katerimi bi se ukvarjali pa izpostavlja čiščenje gozdov, aktivno izkoriščanje lesne biomase ter permakulturno kmetijstvo in vrtnarstvo.

Peleti za kurjavo, ekološko pridelana hrana, izdelki iz sivke in še kaj

Iz odpadlih vej bi lahko proizvajali kurivo, morda celo pelete za kurjavo, prihodnost pa vidi tudi v pridelavi zdrave in ekološke hrane, ki bi jo lahko podarili vrtcem in domovom za ostarele. Kmalu napoveduje sanacijo divjega odlagališča, na katerem bi zasadili sivko, ki služi čiščenju onesnažene zemlje, nato pa bodo izdelovali razne proizvode iz sivke, pa tudi zasaditev drugih začimb in dišavnic.

Posveta so se udeležili predstavniki različnih institucij

Ti imajo različne izkušnje s področja zaposlovanja Romov, kot so direktor Urada za narodnosti mag. Stanko Baluh, direktorica Območne službe Zavoda za zaposlovanje mag. Cvetka Sreš, direktorica Centra za socialno delo Murska Sobota mag. Nataša Meolic, direktor Ljudske univerze Murska Sobota Dejan Dravec, direktorica Ljudske univerze Lendava Rahela Hojnik in Sanela Urbas iz podjetja Ozara.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.