https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Po štirih letih spet imamo 29. februar

29.02.2016 ob 11:30  

Prav gotovo ni nikogar, ki danes še ne bi opazil, da je letos februar en dan daljši, kot je bil lansko leto. To se namreč zgodi le vsaka štiri leta. In kdo se tega najbolj veseli?

Prav gotovo vsi tisti, ki danes praznujejo rojstni dan. Ni dvoma, da je poseben občutek, če obeležuješ rojstni dan le vsaka štiri leta. Vendar, ali to hkrati pomeni tudi, da so ti srečni posamezniki tudi mlajši? Če ne drugo, se prav gotovo počutijo mlajše. Po poročanju STA podatki iz Statističnega urada RS za začetek leta 2015 kažejo, da dne 29. februarja rojstni dan praznuje 1322 oseb. Na zadnje prestopno leto, torej pred štirimi leti, pa se je na ta dan rodilo 51 otrok. Osebam, ki imajo rojstni dan na 29. februarja, rečejo tudi Smolček. Ni težko ugotoviti, da poimenovanje izvira iz dejstva, da ti ljudje imajo smolo, saj lahko rojstni dan res praznujejo le vsaka štiri leta.

 

Foto: karrierebibel.de

In če se vam ob vsem tem poraja vprašanje, zakaj sploh prihaja do tega pojava, se je za to potrebno ozreti daleč nazaj v zgodovino. Naravne periode, s katerimi štejemo čas, medsebojno niso povsem usklajene. V enem letu se tako zvrsti 365 dni in še dodatna četrtina dneva. Če koledar neskladja med dolžino leta in dolžino dneva ne upošteva, lahko nastanejo težave. Tako že od časov Julija Cezarja in vzpostavitve julijanskega koledarja februarju zato vsake štiri leta dodamo še en dan. Ker pa se v letu ne zvrsti povsem natančno 365 dni in še četrtina dneva, ampak nekaj minut manj, je treba upoštevati tudi to razliko. Od 16. stoletja uporabljamo zato gregorijanski koledar, kjer je prestopnih let malenkost manj kot v julijanskem. Leta, ki se končajo na dve ničli, so prestopna le v primeru, če so deljiva s 400. Če pa se vam vse to zdi preveč zakomplicirano, pa ob vsem tem ostaja eno enostavno dejstvo: letošnje leto bo za en dan daljše, kot lansko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.