https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pred pričetkom motoristične sezone: ko se spomladi razmere na cestah izboljšajo, začne silovito treskati

Murska Sobota, 01.03.2016 ob 9:00  

Včeraj so se pred pričetkom motoristične sezone sestali na izrednem sestanku predstavniki prometne policije Murska Sobota in pomurskih moto klubov, pridružili pa so se jim tudi predstavniki vzdrževalcev cest in avtošol iz območja Pomurja. Na sestanku je bila najprej predstavljena problematika voznikov enoslednih vozil v preteklem letu, dogovorili pa so se tudi za sodelovanje in izvajanje preventivnih aktivnosti v letošnjem letu.

 

Število motornih vozil se povečuje

Vozniki enoslednih vozil so poleg pešcev najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu. Vozniki osebnih vozil bi kot pravi policijski inšpektor mag. Srečko Šteiner morali biti na te voznike bolj pozorni, saj jih velikokrat spregledajo. Motoristi največkrat utrpijo hude telesne poškodbe ali pa se konča nesreča s smrtnim izidom.

Leta 2005 je bilo v Pomurju registriranih 600 motornih vozil, 2015 pa že 3.189. Vožnja motornega kolesa več ni le užitek ampak velja, da če imaš motor, v družbi nekaj veljaš.

Več nesreč, ko se izboljšajo prometne razmere

Na cestah v Pomurju je od leta 2000 do 2015 v 2012 prometnih nesrečah s smrtnim izzidom življenje izgubilo 225 oseb. Mnogi so ostali večni invalidi. Pomurske ceste so še vedno morišča. Žrtev je manj v zimskih dneh, ker so vozne razmere slabše, so vozniki previdnejši. Ko pa se spomladi razmere na cestah izboljšajo, pa začne silovito treskati.

Največ nesreč je v začetku motoristične sezone in pred koncem

Med leti 2000 in 2015 je na pomursklih cestah izgubilo življenje 24 voznikov motornih koles in 12 voznikov koles z motorjem. Lansko leto sta bila mrtva dva, 9 jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 19 lažje.

Največ nesreč je v začetku motoristične sezone in pred koncem, torej, ko »še niso pripravljeni« in »ko že vse vedo«. Kot zanimivost je Pomurje regija z največ registriranimi moto klubi na število prebivalstva, skupno jim imamo kar 21.

Varnost naj bo na prvem mestu

Za večjo varnost na cestah ni dovolj le izrečena globa s s strani policije in odvzeto vozniško dovoljenje, varno obnašanje v cestnem prometu pomeni tudi lastno varnost kot tudi varnost drugih udeležencev v cestnem prometu.

Pri zagotavljanju prometne varnosti je zelo pomembna tudi prometna infrastruktura.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.