https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvat vlado pozval k reševanju problema vinogradništva na območju Lendave

02.03.2016 ob 10:40  

Na območju vinorodnega podokoliša Lendava je v register kmetijskih gospodarstev vpisanih  209 ha vinogradov, po podatkih zajema rabe kmetijskih zemljišč pa je na tem območju slabih 300 ha vinogradov. Zato je poslanec NSi Jožef Horvat na Vlado RS naslovil pobudo za iskanje skupne rešitve za vinogradništvo za to območje.

Jožef Horvat je pred bližnjo sejo Vlade RS in Vlade Madžarske podal poslansko pobudo, da se na seji odpre razprava o možnosti izgradnje skupne moderne vinske kleti v Lendavi za potrebe slovenskih in madžarskih vinogradnikov. Kot je pojasnil poslanec NSi, so včasih vinogradi na tem območju obsegali med 600 in 700 hektari, sedaj pa se zaradi neorganiziranega odkupa in predelave grozdja ti vinogradi drastično krčijo. Kot eno od možnih rešitev zato poslanec Horvat omenja izgradnjo skupne vinske kleti, za katero bi bilo mogoče pridobiti tudi evropska finančna sredstva, prav tako pa bi pomenila perspektivo za mlade kmetovalce oz. vinogradnike.

Vlada RS na podano pobudo odgovarja: V Programu razvoja podeželja 2014-2020 sofinanciranje kolektivne naložbe v okviru podukrepa 4.2. podpora za naložbe v predelavo ali trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov ni predvideno. Naložba večih vinogradnikov v skupno vinsko klet v okviru tega podukrepa ni upravičen strošek. Investicijo v izgradnjo vinske kleti z vso pripadajočo kletarsko opremo pa je v okviru tega istega podukrepa možno sofinancirati gospodarski družbi. Upravičenec do podpore bi bilo ustanovljeno podjetje, ki bi ga skupaj ustanovili slovenski in madžarski vinogradniki. Podjetje mora imeti sedež v Republiki Sloveniji in se mora ukvarjati s kmetijsko dejavnostjo, v tem primeru pridelavo grozdja in vina. V kolikor bi bil sedež tega podjetja na Madžarskem, sofinanciranje tovrstne aktivnosti s strani Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 ni mogoče.

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.03.2016 ob 11:17 kodila gost

      Končno.Bravo Joško.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.03.2016 ob 11:33 vinogradnik rudi gost

      ljubi Jožek, kaj pa brezposelni, ajim zagotoviš dlo pri privatnikih, ali pa samo podpreš te pijandure, ki povrh vsega prodajajo vino mimo zakonov - kaj praviš o sivi ekonomiji, veš, da vinogradniki ne spijejo svojega vina, ker bi jih sicer razneslo (sam vidiš, da ne obvladajo svojih telesnih meril), potem pa kar malo zares malo pa na "črno" prodajo to žlahtno kapljico, da si vsaj stroške pridelovanja pokrijejo. Je pa prav v tej panogi prisotno največ SIVE ekonomije, saj glavni odjemalci iz prestolnice, že vedo, da je bolje, da vsk malo profitira, državo pa itak lahko vsak 8- letni otročiček prevara, saj vidi, da so na vodstvenih položajih nule od nul sposobneži. Lep vinski pozdrav, - na eks.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.03.2016 ob 11:43 klinton predelan v cviček gost

      Ta pobuda je že bila dana davnega leta 1995, vendar so jo vinogradniki na tem področju zavrnili, ker so prodajali vsepoprek vino na črno, sedaj, ko jih vrag jemlje, pa so se zganili, ko vidijo, da svoje brozge ne morejo več prodati. Takrat so se imeli za umetnike vinogradništva, danes so umetniki petrokemije, ki je v rednem poslanstvu propadla

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.03.2016 ob 13:02 ROCKI gost

      Joška,tak predlog je dal že pred mnogimi leti g. Dimovski,ko je bil minister za socialo itd,,Ko smo sedeli v Lendavski zidanici z občinskimi veljaki na poslovnem kosilu,pa ni bilo odziva..LP

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.03.2016 ob 13:21 gost jozo 2 gost

      Joška si pač nabira polotične točke. Za kaj drugoga bi naj dal pobudo, ka v Lendavi bole trbej napraviti. Ali tan nede točk.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.03.2016 ob 13:32 agrarna reforma gost

      Joško, tij bi raj pejneze(evropske)pripelu v Renkovce, kaj napravli terme 6000, si vidu, ka so v Moravcaj napravli z edne jamice tople vode, pa ka delovnij mest odprli, nej naš paradajzek, pa šmarnica, eno umetno dozoreva, drugo se kemično predeluje, kjer ni SONCA ni zoritev, tou je zakon.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.03.2016 ob 13:47 kodila gost

      Narod, pa vij ste normalni ?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.03.2016 ob 14:05 Pax gost

      Temu Horvatu pa se je čist skisalo

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.03.2016 ob 15:29 labda gost

      Mij sobočance bi mogli lendavske gorice nekak k nam potegnoti, te bi tau prišlo v poštef, ka predlaga Horvat, inače sam strogo: Proute!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.03.2016 ob 15:44 ferika gost

      Joško , puste te vinogradnike , saj ne vedo kaj delajo .Vijdiš , da se iz tebe norčujejo , naj jih vse vrag vzame , če so bolj pametni od zakonov , oziroma noćejo tvoje podpore !!!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.03.2016 ob 15:59 enolog - kemični specialist gost

      Davnega leta smo rekli, dajmo ustanovimo zadrugo na področju vinogradništva, vino bomo prodajali pod skupno znamko, lahko ga kdorkoli kupi, če pa ob slabi letini ne dobimo zadosti oziroma malo, pa ga lahko tudi iz zadruge dobivamo, da bomo imeli vsaj za brače, trgatev itd.Pa so se našle glavonje, ki so se imeli za najboljše vinogradnike, danes pa prodajajo največjo brozgo, tak ka moreš meti stanovanje vedno odklenjeno, če prideš z goric, pa te potera. Če še takrat moraš vstaviti ključ v ključavnico, pa ti roki trepečejo, so že kolena pod vplivom tekočine, ki se ji reče BRZO SRANJE oziroma po domače MOKRO SRANJE 1. stopnje ali driska.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      02.03.2016 ob 17:24 Robert gost

      Horvat pojdi sam iz parlamenta, ker volilci upam da te več ne bodo volili. Interpeliraš Erjavca, ti pa v komisiji nisi kritiziral nobene njegove odločitve. Sramota.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      02.03.2016 ob 21:33 stop gost

      Debeli Joško se res na vse razume. Za obstanek v parlamentu pa rine iz ene gluposti v drugo, pa še tak pošten in sveti se dela.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      03.03.2016 ob 8:15 kodila gost

      Stop. Kakša glupost je, ka bi meli vinsko klejt ? Pa san nej niti slučajno volilec Nsi. Ka nemo naprej noso delovna mesta pa................

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      03.03.2016 ob 19:51 hotiza gost

      Horvat se zdaj gor prosi in pumpa ljudij .Ka se nej buno tisti den ko so prvič omenjali naselitev beguncev v Lendavi ?Po toči je pozno zvoniti .Njemu je cilj ka do ga ovce pa volile

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      03.03.2016 ob 20:17 gost

      što vas razmi, vi gospod ( horvat) podpirate vinogradnike, gospod psihiater Kociper je proti temu, JE PA RES, kar se Janezek nauči, to Janezek zna, - v domači bajti se ga nažgat do daske, in potem je kriv alkohol (mrtvo bitje) ne pa vinogradnik, ki ga proizvaja, da se mu otrok "načejše" do daske.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      04.03.2016 ob 6:28 ministrant gost

      poslanci podpirajo alkoholizem, vsak tretji otrok do 17. leta pije, namesto, da bi poslanci reševali problem brezposelnosti, da bi mladi namesto pijančevanja(altenativa službi) premišljevali o bodočnosti v življenju.V poslančevi glavi skregano z logiko.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.