https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Renkovski Paradajz tudi lani uspešno, nagaja jim država z visokimi dajatvami pri rabi geotermalne energije

Renkovci, 02.03.2016 ob 11:45  

V Renkovskem podjetju PARADAJZ so lani ponovno povečali svoje prihodke in ustvarili 5,5 milijonov evrov prihodkov, ter s tem uspešno zaključili še eno poslovno leto. Letos upajo, da bo država upoštevala njihovo težnjo po zmanjšanju koncesijskih dajatev za uporabo geotermalne energije.


Pomursko podjetje Paradajz z uspešnimi koraki nadaljuje svojo poslovno pot. V lanskem poslovnem letu so uspeli povečati prihodke na 5,5 milijona evrov, kar predstavlja štiri odstotno rast prihodkov. Stroški dela so se lani na račun rasti plač in novih zaposlenih povišali za 130.000 evrov. Kljub temu so lansko leto uspešno zaključili s 400.000 evrov dobička, ki se je na račun povečanja stroškov sicer glede na predlansko leto zmanjšal za približno 200.000 evrov, poroča STA. Svojo ekipo so lani okrepili s štirimi novini sodelavci. Povprečno pa je bilo v lanskem letu v podjetju 41 zaposlenih.

V letošnjem letu želijo še bolj utrditi svoj položaj na slovenskem trgu s pridelavo kakovostne zelenjave in s tem še povečati deleže samooskrbe. Tržišču bodo ponudili izdelke, kot so grozdasti paradižnik, volovsko srce, mešanico češnjevih paradižnikov, mali Lušt in posebnim izborom »koktajlom« paradižnikov, vse bodo tržili pod blagovno znamko Lušt.

V podjetju se zelo trudijo vlagati tudi v razvoj. S tega naslova želijo letos pridobiti tudi določena sredstva iz razpisov Agencije za kmetijske trge. Tako bodo letos testno vzgojili in pridelali tudi manjše količine paprike, kumar in jajčevcev. Slednje bo mogoče kupiti le v njihovi trgovini v Renkovcih.

V podjetju so zaskrbljeni, po njihovem mnenju zaradi previsokih koncesijskih dajatev za uporabo geotermalne vode, ki jim jih je naložila država. V nasprotju z drugimi državami članicami EU, naj bi bile slednje v Sloveniji previsoke. Reinjekcijske vrtine geotermalne vode štejejo v tujini za obnovljive vire energije, za kar podjetja prejmejo določene subvencije in podporo s strani države.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.03.2016 ob 12:31 traktorist gost

      namesto, da bi občina imela ogrevanje urejeno iz zemeljskih virov, se privatnik joče za stroške, v drugih krajih imajo glede izvora tople vode urejen turizem s številnimi zaposlenimi, tu stokajo in javkajo z 40 zaposlenimi kot v sahari, pa še zastonj bi radi imeli naravne vire, kot da je to njihovo, primer spominja na obmorska mesta, kjer bi nacionalno blago - morje bilo v lasti obči , hotelov, mislim na vstopnice za kopanje, v Renkovcih se pa bunijo. Se pravi, enim vse, drugim nič

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.03.2016 ob 14:50 bad-boy gost

      točno tak traktorist. Vsi bi gnes den meli vse zašenki,... naj plačajo, kak drugi plačuvlejo!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.03.2016 ob 16:26 agronom gost

      dati jin vodo - zastonj, pa subvencije, pa še sonce jin nariktati notri, ka ne bo paradajs v senci pod listi paradajzovimi, verjetno se "zori" kak piceki s pomočjo žarnic, te pa more biti bio, ker sunce je še sikdar nekje nad nami

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.03.2016 ob 19:10 gost

      Ozkogledni prekmurci začnite se ekonomsko izobraževat. Zakaj mislite da toliko podjetij v prekmurju propada (kot primer Mura)? Zato ker nemorejo podjetja konkurirat tujim podjetjem na tujih tržiščih ker so tam manjši stroški v naši prelepi državi pa so preveliki. Če se bodo stroški zmanjšal, bo to pomenilo da lahko konkuriramo tujim podjetjem, lahko vstopimo na tuje trge, zvišajo se lahko plače, investicije.... Nehajte bit nerazgledani saj živite v dobi informacij! Že od začetka interneta živimo v informativni dobi, vsak lahko pridobi koristne informacije in jih uporabi v dobro ali slabo. Le z novimi informacijami lahko rastete kot posameznik, ne pa da kvasite bedarije in teh bedarij sploh nemorete podpreti z ustreznimi argumenti. Naredite nekaj za sebe, za Slovenijo in začnite gledat stvari iz več vzornih kotov in ne samo iz enega ;)

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.03.2016 ob 23:09 gost

        Daj mutavi ne seri!!!! V celi Sloveniji propadajo podjetja nej samo v Prekmurju. Zgleda ka si nerazgledani ti in to kljub temu da živiš v dobi informacij!

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.03.2016 ob 19:36 gost gost

      Muro nihče ni podpiral, najmanj pa lokalna skupnost, poglejte Alpino v Žireh, vsi so zunaj. Zakaj je odšel Starman, da nebi gledal teh bedarij, novinarje smo zriktali, pa sindikalisti Mure niso imeli jajc, da bi ob novinarjih zbrali 100 delavcev, zato pa sedaj delajo zastonj, če se pa seveda najdejo pametni nesposobnjakoviči, ki vodijo firme v propast. Že vemo, kaj je ekonomija, samo pustimo, da nam bedaki vodijo to ekonomijo, smo pač nesposobni spremeniti sistem. Pokazala pa se je še ena nova dimenzija v slovenski ekonomiji, -ČE SI BOLJŠI OD NADREJENIH, TE MINIRAJO, PAČ polovica nesposobnih ne prizna svoje NESPOSOBNOSTI. Potem si pa najame zunanje svetovalce, ki so še BOLJ NESPOSOBNI, poberejo pa delavčeve trude, firmo pa pripeljejo v p. m.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.03.2016 ob 22:52 Joyya gost

      drzavna agencija naj sofinancira razvoj, mi pa ji ne bomo placali za njene neneomejene naravne vire. vse za vecji dobicek. slovenski!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.03.2016 ob 22:37 teta pehta gost

      Naj spsutijo ceno paradajza in ga bodo več prodali. Večja bo prodaja, večji bo zaslužek. Sam kupujem italijanskega ker je cenejši. Da ne bi kdo mislil da je mogoče kaj slabši! Italijani so gojili paradajz ko v Prekmurju še za njega slišali niso. Stokanje je tudi tipično za slovenske podjetnike. Vsak bi vse zastonj in še en kup subvencij. Cene pa največje. Zato pa potem eni propadejo. Sicer mi pa renkovski dol visi. Poleti imam svojega. Vmes ga dobim od prijatelja, ki ima rastlinjak zastonj. Med letom ga še ene 20 kg kupim Italijanskega. Tudi v Avstriji sem ga že kupoval, ko sem se peljal iz šušmarije. Odličen in po zelo ugodni ceni.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.03.2016 ob 6:23 pomočnik traktorista gost

      pa tudi ta ni amo renkovski, kot se sliši baje od nekaterih bivših zaposlenih tudi zu obstajajo neke mučke, baje ni samo renkovski.Sicer pa, ne more biti paradajz normalen, če ni na soncu zorjen, vse rabi svoj čas, umetno je pa pač umetno, sicer pa tudi Avstrijci, Madžari, Italijani jedo isto kot mi, med drugim tudi paradajz.Pa živijo, kaj mislite, da je njihov paradajz slabši.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.03.2016 ob 9:12 medo gost

      Te paradajz je daleč predragi in 100 % nega razlike od tistoga iz Italije in Španije .Dragi paradajz delavci pa na mesec 720 € bruto in bože ne daj ka bi ge povedali kakša je plača in kak fejst delajo

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.03.2016 ob 20:03 giza gost

      pa temperatura, ka se jin gvant vkup vliči

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.03.2016 ob 20:13 termometer gost

      Šteri privatnik je poštenjak v pomurju, nagradno vprašanje, kdo ga najde dobi nobelovo nagrado. Da o delovnih pogojih ne govorimo, polovico bi jih inšpekcija morala momentalno zapreti, Delavci pa kar naj trepetajo in delajo!!!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.03.2016 ob 20:24 cenik gost

      PARADAJZ - ZLATO TE POKRAJINE, samo malo mu še treba ceno dvigniti, pa žabare nadmudriti.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.03.2016 ob 20:37 vanč gost

      Jebo te te paradajz doma si ga spovli ne da si hlapec kmet kmetavzarski.Ta boš hodo kupovat te pa šinfat uh seronja...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.03.2016 ob 21:46 cenik gost

      gostu VANČ, pa nisem mislu paradajz v pozitivnem smislu, paradajz kot nula prekmurja sem mislil, maš prav, jebeš paradajz, delavci pa so budale, ka v takih pogojih delajo, poznam prijatelja, ki je tam delal, preklel je še toplp vodo ne samo lastnike, ZATO PA JE TA VODA PRIMERNA ZA KOPALIŠČA, ne pa za kmetavzare

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.