https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Elektronske cigarete se bodo podražile za 200 odstotkov

03.03.2016 ob 10:45  

Po novem predlogu zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki ga bo ministrstvo za zdravje v petek poslalo v javno razpravo bodo elektronske cigarete izenačili s tobačnimi izdelki. Zaradi obdavčitve elektronskih cigaret po trošarinskem sistemu, se bodo slednje podražile za kar 200 odstotkov.


Po poročanju Žurnala naj bi s tem v Sloveniji dobili najvišjo trošarino za elektronske cigarete v Evropi. Prodajalci elektronskih cigaret pa menijo, da se bo s tem drastično zvišala cena elektronskih cigaret in da bo alternativni način kajenja postal predrag za večino kadilcev. Slednji bi s tem ukrepom opustili elektronske cigarete in se ponovno vrnili h klasičnim.

Foto: www.freeimages.com

Trenutno se gibajo cene elektronskih cigaret okoli 25 evrov. Pri čemer povprečni uporabnik elektronske cigarete mesečno porabi še nekje štiri evre za tekočino in okoli šest za dve grelni enoti. Po izkušnjah prodajalcev e-cigaret se večina uporabnikov v prvi vrsti odloči za prehod na elektronske zaradi cene. Kasneje pa ugotovijo, da slednje pozitivno vplivajo na njihovo zdravje in počutje, ter posledično navadne cigarete popolnoma opustijo.

Po novem predlogu zakona bo prepovedana tudi prodaja tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov preko interneta. Istočasno bo vpeljan strožji nadzor kakovosti in varnosti elektronskih cigaret. Prav tako bo prepovedana uporaba elektronskih cigaret v javnih prostorih. Na ministrstvu za zdravje želijo s spremembami zakona zmanjšati število kadilcev, ki v Sloveniji ponovno narašča. Združenje vejperjev Slovenije nasprotno opozarja, da bi se s preveliko obdavčitvijo elektronskih cigaret zmanjšala dostopnost uporabnikom, ki želijo opustiti kajenje in izboljšati svoj življenjski slog.

Britansko ministrstvo za zdravje je ugotovilo, da so naprave za uparjanje tekočine za 95 odstotkov manj škodljive od klasičnega tobaka. Zaradi tega spodbujajo kadilce k uporabi teh naprav. Na našem ministrstvu za zdravje menijo, da je izenačitev elektronskih cigaret s klasičnimi nujna zaradi neraziskanih učinkov dolgotrajne uporabe in izpostavljenosti aerosolu elektronskih cigaret, ter se držijo doktrine Svetovne zdravstvene organizacije. Slednja je zadržana do uporabe elektronskih cigaret, saj še ni dovolj dokazov za varno dolgoročno uporabo.

 

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2016 ob 8:48 krisb gost

      zelo slabo se nam piše nam vaperjem, država zgublja preveč denarja zaradi nas. Vedite da od en škatlice ki stane 3,5 eur, država dobi 2,7 eur in 0,8 eur si razdelijo proizvajalec, prevoznik ter prodajalec. Država se je sama zafrknila ko je prepovedala cigarete v javnih prostorih. Vendar tudi če bom moral nehat kadit e-cigarete, nikoli več ne bom kadil navadnih cigaret(vsaj se bom potrudil z vso mocjčo),tako, da država vseeno ne bo dobila moje trošarine za cigarete. In še nekaj našo zdravstvo in državo ne zanima nič glede našega zdravja, njih zanima samo naš denar. Politiki v Sloveniji ste zelo pokvarjeni in brez hrbtenice, samo za vaš stolček skrbite in vse potrjujete tudi če nimate nobenega znanja o stvari kateri glasujete.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2016 ob 9:13 na juriš gost

      kakši politiki, cejli svet povečuje varnost državljanov, naši bedaki trdijo, da smo varni. Ko bo 1x počilo v zeleni Ljubljani bo konec opevanja zelene prestolnice, turistov ne bo, kafane bodo prazne, delavci na cestah, turizem bo šel v pozabo, bodo pa spet prišli novi politiki, ki bodo enako sposobni, kot vsi do zdaj. Sprejemajo pa zakone vsem normalnim državljanom v pogubo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.