https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ljutomerski gimnazijci gostijo 14. mednarodni debatni turnir

Ljutomer, 04.03.2016 ob 7:00  

Z otvoritveno slovesnostjo se je včeraj v organizaciji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) ter Zavoda Za in proti pričel 14. mednarodni debatni turnir.


Vse do sobote, 5. marca 2016 prleška prestolnica gosti preko 200 debaterjev, njihovih mentorjev in sodnikov iz Bosne in Hercegovine, Češke, Danske, Hrvaške, Italije, Švice, Nizozemske, Romunije, Slovenije, Srbije, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

»Debata vihari možgane, razvija retorične spretnosti, oblikuje ozaveščenega in kritičnega posameznika, ki zna na eni strani jasno, prepričljivo in argumentirano zagovarjati svoja stališča, na drugi pa prisluhniti in razumeti popolnoma nasprotne argumente ter vzpostaviti dialog, predvsem pa s svojim znanjem in zavzetostjo vplivati na družbeno dogajanje v svoji okolici in širše ter prispevati k nastajanju boljšega sveta. Turnir, kot je tale, ni le priložnost za spodbujanje kritičnega mišljenja, oblikovanje dialoga o aktualnih družbenih vprašanjih in razvijanje aktivnega državljanstva pri mladih, temveč je tudi priložnost za nova poznanstva in prijateljstva, omogoča spoznavanje drugačnih kulturnih vzorcev in navad, spodbuja učenje tujih jezikov in s tem širi lastna miselna in duhovna obzorja,« je ob otvoritvi turnirja dejal ravnatelj GFML Zvonko Kustec.

Debaterjem je dobrodošlico v Prlekiji izrekla tudi ljutomerska županja mag. Olga Karba, ki je med drugim dejala: »Počaščeni smo, da ste prišli v Ljutomer. Ko vidiš toliko mladih, ukaželjnih ljudi, polnih energije za debato veš, da imamo dobro prihodnost. Verjamem, da boste v teh dneh, ko boste pri nas, opravili veliko delo, želim pa si, da se še kdaj vrnete v Ljutomer, kjer boste lahko videli veliko zanimivih stvari.«

Sodelujoči na letošnjem mednarodnem debatnem turnirju bodo v angleškem jeziku med drugim debatirali na tri pripravljene debatne teme: »Obžalujemo prevladujoči diskurz, ki ženske v konfliktih in humanitarnih krizah prikazuje kot nenasilne in ranljive«, »Za Zahod bi moral biti najpomembnejši partner na Srednjem Vzhodu Iran in ne Saudska Arabija« ter »Družbeni razred je pomembnejši kot rasa«. »Teme so nekoliko težje kot običajno, saj je naš turnir priprava za svetovno debatno prvenstvo, ki bo julija v Nemčiji,« je dejala profesorica angleškega jezika na GFML Liana Miholič.

V petek med 20. in 22. uro bo v ljutomerskem hotelu Stela mednarodni večer, na katerem se bodo vse države udeleženke predstavile (kulinarika, spominki, znamenitosti…), zaključek turnirja pa bo s finalno debato, ki bo v soboto, 5. marca s pričetkom ob 16. uri v Domu kulture v Ljutomeru.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.