https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Usoda rastlinjaka v Beltincih, kjer bi gojili »luštno« papriko, še nejasna

04.03.2016 ob 10:15  

Rastlinjak v Renkovcih, kjer pridelujejo paradižnik Lušt, bodo povečali, izgradnja rastlinjaka za pridelavo paprike, ki ga želijo postaviti v Beltincih, pa še stoji. Krivda za to gre predragim koncesninam za termalno vodo.

Da lahko največji prekmurski pridelovalec zelenjave na mize kupcev postavi sočen in zrel paradižnik po konkurenčni ceni, je potrebnih več stvari. Prva stvar so prav gotovo rastlinjaki, ki omogočajo pravilen način pridelave. Tega do leta 2018 želijo povečati na  8,5 hektarja. In na tej površini bodo v Renkovcih od 2018 naprej pridelali od štiri tisoč do 4.500 ton paradižnika znamke Lušt na leto. Tako daleč vse lepo in prav. Stvari pa so se jim zataknile pri papriki, katero bi naj gojili v rastlinjaku v Beltincih. Pri tem gre za skupen projekt z Eto Kamnik, imenovan Sončni vrt.

Gradnja tega rastlinjaka se jim je ustavila. Razlog za to pa je preprost: predrage koncesnine za termalno vodo, ki so projekt preveč podražile. Nov rastlinjak za papriko v Beltincih bi namreč ogrevali s termalno vodo, vrtina je že narejena. Kot pa je splošno znano, so letos koncesnine o izrabi termalne vode višje, prav tako so predvidene strožje kazni. Če ponazorimo, to konkretno za Lušt pomeni naslednje: da bi plačali polovično koncesnino, bi morali postaviti reinjekcijsko vrtino, po kateri bi se termalna voda vračala v zemljo. To pa stane vsaj milijon evrov. Če upoštevajo še letno koncesnino, so stroški previsoki in zato projekt Sončni vrt ostaja v povojih.

A zaenkrat še niso vrgli puške v koruzo, ampak se trudijo najti rešitev. Kot prvo je potrebno najti skupen jezik z Ministrstvi. Po poročanju Financ Kristjan Magdič, solastnik Paradajza, pravi: "S tremi ministrstvi iščemo rešitev, da letos z ogrevanjem rastlinjaka ne bi bilo težav." In doda: "Če bi tak rastlinjak imeli na Nizozemskem, ne bi plačali koncesnine, ampak bi od države dobili 250 tisoč evrov podpore za obnovljive vire energije."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.03.2016 ob 12:19 Polde gost

      ja in? a malo jamrajo? saj pa so dobro stoječe podjetje, v treh letih imajo posojilo odplačano.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.03.2016 ob 12:32 gost gost

      te pa naj ide Magdič na Nizozemsko,samo tan verjetno ne bi tak dobro skouz prišo,kak je v Sloveniji

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.03.2016 ob 14:29 bad-boy gost

      ja pa? ci jin kaj ne pase pa naj ne delajo rastlinjakov. Vse bi meli zašenki pizdo, tudi mij vsi vse moremo plačati. Naj bodo radi ka so tak od Evrope preveč pejnez dobili. Evropa da keš, pa sploj neje lastnik ka jin v bistvi podari lastništvo, te še pa jamrajo ka nemrejo koncesijo plačati?????? te pa naj nič ne delajo siromačeki, naj ležej je skikdar jamrati pa čakati ka ti drugi kaj dajo...

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.03.2016 ob 15:39 852963 gost

      s subvencijami postavite podjetje, te pa jamrate kda trbej plačati koncesnino za koj, ja kak da obične lidge ne plačüvlejo davkov davek na davek dajatev takša pa ovakša. či njin ne paše pa se njin ne splača delate te naj firmo zaprejo, či pa nemajo namena zaprejte, te pa njin že nejde slabo.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.03.2016 ob 17:18 vrtnar gost

      Ka pa se DECA slijnite , ka nemate pojma o tovrstni dejavnosti !!!Država je lačna kak lev , s svojo nerazumnostjo pa samo zavira delo , ki si ga še malokdo upa začeti ustvarjati ! Počasi bo , ko oni malo prespijo te zadeve !

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2016 ob 21:40 gost gost

        ja seveda, san siguren, ka delajo v prvi vrsti za svoje žepe, za delavca pa se jim tam jebe

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.03.2016 ob 17:31 gost gost

      ja, najhujše je pa to, ka je dosta evropskih pejnez nekomi v žepi ostalo

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.03.2016 ob 20:00 pipaš gost

      voda je slovenska naj se plača - krucifiks, a bo 1x red v tej državi ali ne , jebemti sistem i prevarante, zašenki bi meli, plač nebi davali, delavcan pa ribnejo 70 stopinj temperature, ka se jin vlajsovje razpuščajo

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.03.2016 ob 20:07 stric gost

      kje je zdaj nasa inspekcija ko si drugi pejneze pospravijo v svoj zep delavci pa delajo za minimalno placo in v visoki vrocini in dolgih rokavih naj preverijo ce ne vrjamejo in brez kakega doplgega pocitka jebem tako firmo v rit jebes tako firmo ko delavic delajo za minimalno placo in v visokih vrocinah in dolgih rokavih

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.03.2016 ob 20:18 gost

      Inšpekcija, kje je, mislim da to vprašanje spada pod nagradno. Pa dragi stric, kdo se bo bunil namesto delavcev, če so sami strahopetci jih bo pač prej vrag vzel, poglejte Muro, če se pa 40 delavcev boji povedati resnico, naj trpijo, še bolj naj jih drkajo, so si ja sami krivi!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.03.2016 ob 10:11 Komunist gost

      Po komentarjih sodeč, ste Prekmurci največji kreteni v slo. In očitno boste tudi ostali lenuhi.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.03.2016 ob 13:38 loi gost

        Kumunist........ Vüpaš povedati od kod si ali pa tajiš svoje poreklo ,ali si pa blesav ,ali pa ti doza zdravil pre malo po tem vzemi več ali pa se z nekom pogovori o svojih težavah .Nes den je dosti inštitucij ,ki nudijo pomoč tudi brez plačno .

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.03.2016 ob 13:11 gost

      komunist, tij si verjetno z Indokine, ka si tak pameten, zatajiš svojo identiteto torej si največje sranje, kar lahko obstoja

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.03.2016 ob 13:41 ms gost

      Lüštna paprika ka de draga kak te njihov umetni paradajz . Vse bi izkoristili nič vložili in bogato slüjžili to bi one ja pa delavci za 10 ur dela dnevno 520 € plače na mejsec .Malo morgen

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.03.2016 ob 0:25 olosh gost

      Zaradi takšnih lidij kak so tu nad meno, minus par izjem, je Prekmurje tan ge je :) Zafrustrerani folk, keri nema pojma od pojma a vsi najbole pametni...fakin šank šinfači in debateri...Uporabnik Komunist je čisto praf napiso, žalostno ampak resnično.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2016 ob 16:50 kramp gost

        olosh..... nej so komentari vničili države nego takši pametnjaki kak tij pa tebi podobni pa tisti ka so cejlo življenje privezani na državne jasli .Tij pa komunist nam lejko đajca čohata nika drüjgo .

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.03.2016 ob 12:05 Giancommo gost

      očitno so še najbolj zafrustrirani omenjeni lastniki, ker jim povišana koncesnina predstavlja VELIK problem, navkljub pozitivnemu poslovanju... takozvani "podjetniki" porsperirajo zgolj s tujo tehnologijo, zavito v marketinško meglo "slovenskega" izdelka. edinole voda v izdelku je slovenska, naj plačajo izrabo NAŠIH naravnih virov, zakaj bi bili neki izjema? zgodbo o uspehu bodo pisali tisti, ki bodo hidro(aero/aqua)ponske sisteme sami proizvajali v zaenkrat praznih obrtnih conah. tu je dodana vrednost, ne pa v solati in paradajzu.. basta!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.03.2016 ob 18:39 analitik -laik gost

      Delavci- umirajte v prekmurskih firmah, delajte zastonj, na vročini, v prahu, k doktori nejte, vodilnim pa malo rit poližite, sami ste si krivi, nihče vas ne bo rešil - če ne sami, delajte še za migrante, tej itak na din telko dobijo kot delavec zasluži. Starejši delavci, odbijmo delovno dobo, malico, prevoz in smo ravni MIGRANTOM, KI DOBIJO 18 EUR/dan x 30 dni =540 EUR, BREZ, POSTELJE, VODE, ELEKTRIKE ITD,

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      07.03.2016 ob 16:54 henrik gost

      analitik --laik --------- Točno tak kak si napisal .V riti bi se delodajalcem potegnili in tudi če en mesec plače ne bi dobili bi še vedno šefom guzice lizali samo ka bodo delali . Takšiva sta (olosh in komunist ) kar pa je žalostno da podpirajo bando ki jemle delavcem

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.