https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Lendava: Ženske v kraljestvu literature

Lendava, 05.03.2016 ob 7:00  

V četrtek so se je v Knjižnici Lendava že petič zapored predstavile domače literarne ustvarjalke s svojimi novimi besedili v slovenskem in madžarskem jeziku; tokrat sta bili predlagani temi Več s pametjo kot s silo oziroma Z majhnimi koraki do cilja.


Organizatorja vsakoletne prireditve sta Knjižnica Lendava ter Društvo upokojencev Lendava.  Na letošnji razpis se je prijavilo 11 lendavskih ustvarjalk, starih od 15 pa tja do 75 let, torej pestra druščina (Lidija Alt, Verona Auguštin, Kornelija Baša,  Judit Zagorec-Csuka, Danijela Hozjan,  Gizela Koter, Janja Magdič, Olga Paušič, Biserka Sijarič, Judit Vida Törnar in Noemi Végi) ter ljubiteljski gledališki igralki (Kofetarji) Marija Varga in Jerica Trojak.  Pestri so bili seveda tudi njihovi literarni izdelki, ki so jih avtorice same tudi prebrale.

Že tradicionalna prireditev meseca marca pred mednarodnim dnevom žensk želi predvsem opozoriti na zavidljivo število ustvarjalk, ki bogatijo naš kulturni prostor, in žgoče teme, povezane s položajem žensk (delavk, mater, upokojenk). Pesnice in pisateljice so tokrat v svojih besedilih poudarile preobremenjenost ženske danes, saj še vedno – kljub tako pogosto omenjani enakopravnosti - nosi na plečih večino družinskih bremen: je partnerka, vzgojiteljica otrok, zaposlena in še gospodinja povrh. Iz besedil je zavela tudi skrb zaradi vse slabšega socialnega položaja žensk in deklet, ki pogosto povzroča različne frustracije, stres in strah pred prihodnostjo. Da je mogoče zelo resne teme obravnavati tudi z veliko mero humorja, so poslušalci lahko začutili iz prebranih  proznih prispevkov. Predstavitev avtoric je s svojim petjem popestrila osnovnošolka Lucija Šetar, pomagala pa ji je njena babica Helena Gal.

In še enkrat – kot vsako leto – ne pozabimo: pozornost do žensk samo v dneh okoli 8. marca ni tisto, česar si ženske želimo. Cvet in prijazna beseda, pomoč v družini in gospodinjstvu, topel objem in skrb ter pozornost naj bodo stalnice vse leto!

To so razumeli že starodavni modreci, ki so zapisali v judovski Talmud naslednje misli:

"Bodi zelo previden, da ne spraviš ženske v jok, kajti Bog šteje njene solze.

Žensko je ustvaril iz moškega rebra in ne iz stopal, da bi hodil po njej.

Ne iz njegove glave, da bi ji vladal, ampak iz boka, da mu bo enaka.

Izpod roke, da bo zaščitena, in zraven srca, da bo ljubljena."

Avtor: Olga Paušič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.03.2016 ob 17:30 gost

      Joj..Bog nam pomagaj, kdo vse hoče deliti kulturo, kuharice, gospodinje, kmetice, proletarke..zbogom pamet.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.03.2016 ob 8:04 Kulturnica gost

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2016 ob 10:23 Kulturnica gost

        Ali ima kdo morda kulturo "v najemu"? Vsak je lahko ustvarjalec, pisec, pesnik, igralec ... Ali misliš, da gospodinja, delavka, babica itd. tega ne zmore? Saj pa nimamo šol uza umetnike - pisatelje in pesnike! grdo je tako na pamet soditi o stvareh, ki jih ne poznaš. Drži?

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.03.2016 ob 14:52 gost

      Či si tij kulturnica, te san ge biciklin, tvoj pravopis povej vse.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.03.2016 ob 15:04 gost 2 gost

      Kolikor vem, ima Lendava svoj portal in ni treba še na vašem pisati o vsakem kurjem dogodku v Lendavi. Tam ne zaslediš, kaj se dogaja pri nas. Ali pa imate tam plačane poročevalce, pa še te ni potrebno , drži !

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2016 ob 16:03 Kulturnica gost

        Če se spletna stran imenuje Pomurec.com, smo Lendavčani menda tudi del tega - ali? po mojem besedujete (nekateri) kar tako, brez zveze in na pamet, samo toliko, da pokažete svojo nestrpnost in odklonilno stališče do vsega, kar je objavljeno na Pomurec.com., posebno ko gre za kulturne dogodke, naj bodo v Lendavi, Črenšovcih, Bistrici ... Res mislim, da je to nesmisel.

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2016 ob 18:45 gost

        gost-gost2- Po komentarju lahko sklepaš od kod je kdo......Z to svojo nestrpnostjo do Lendave in seveda madžarov ste že prav neokusni....

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.03.2016 ob 19:09 gost

      nestrpna ti je mama..))))

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.03.2016 ob 19:13 gost

      Copy-paste z lendavainfo.com ,tau je gvišno nej sobočanec pijsal ali pa? Copy: občan • en dan nazaj V knjižnici pripravljajo programe za pet šest ljudi. V čem je poanta? A so občani neumni ali kdo drug? To nas čaka tudi v mednarodnem kulturnem centru?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.03.2016 ob 8:51 Kulturnica gost

      Na literarnem večeru Ženske v kraljestvu literature je bilo okoli 40 obiskovalcev, torej ne gre za prireditev za pet ali šest ljudi. Ta nekdo, ki se na Lendavainfo usaja nad številom prisotnih (na osnovi ene fotografije), očitno nikoli ne hodi v lendavsko knjižnico. Čitalnica KL je že zdavnaj pretesna, tako da obiskovalci pogosto stojijo pri pultu za izposojo, oziroma spremljajo prireditve sede med knjižnimi policami. Morda se nam v bližnji prihodnosti vendarle "zgodi" nova knjižnica!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.03.2016 ob 9:36 Inga gost

      Bravo ženske, super ste, lp. Živel dan žena.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.03.2016 ob 10:26 Irma gost

      Bila sem samo enkrat na tem" literarnem" večeru.Otroci bi napisali bolj smiselne pesmice, kot sem jih pa tam slišala, kar na smeh mi je šlo, pa sem nekako le zdržala do konca, ker bi me bilo sram , če bi predčasno zapustila, ta dogodek. Sem pa mnenja, naj vsakdo počne kar ga je volja, ampak naj to počnejo doma,. če pa se že izpostavljajo, pa bi morali imeti neko selekcijo in strokovno pomoč pri tem početju,preden se to javno izvaja. l.p.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.03.2016 ob 10:54 Kulturnica gost

      Ja, take imamo radi - ki kritizirajo, sami pa si (predvidevam) ne bi drznili stopiti pred občinstvo. Kaj je kvalitetno in kaj ni, je stvar presoje (strokovne ali osebne). Ko gre za ljubiteljsko kulturo, postanejo ljudje jako hitro nervozni in je vse zanič, otročje, nevredno objave, brez zveze itd. Marsikomu je literatura izziv, rešitev iz stiske. Spoštujmo to. Saj ne gre za to, da bi kandidirali za Prešernovo nagrado, kajne? Bodite manj kritizerski, Irma, in morda bolj ustvarjalni, pa se še vam odpre kak zanimiv verz, inovativna zgodba ali kaj podobnega - za dušo.objave ipd.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.03.2016 ob 11:27 gost

      Ajd stara ne seri, odmagli tja od kec si prišla,

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.03.2016 ob 13:33 Kulturnica gost

        S takšnim primitivnim izražanjem se zdite gotovo jako imenitni sam sebi, kajne? Ste hodili v kakšne šole? Če ja, poskusite prebrati kaj piše v navodilih za komentiranje na tem forumu. Pa se potem oglašajte!

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.03.2016 ob 15:04 gost

      Tij si pa fejst potrebna....

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.