https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Samsonite - kralj letaliških tekočih trakov

2.3.2011  

Samsonite je vodilni proizvajalec  potovalne opreme na svetu, ki si med drugim lasti popularno znamko American Tourister.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz vsega sveta.

V začetku prejšnjega stoletja,  ko so daljša  potovanja bila dostopna le bogatejšemu slogu, natančneje  leta  1910,  Jesse Shwayder ustanovi podjetje  »Shwayder Trunk Manufacturing Company«. S prihrankom 3.500 ameriških dolarjev in desetimi delavci začne s proizvodnjo kovčkov. V začetku si je moral sposojati denar, da je pokrival izgube, ki so nastajale v prvih letih proizvodnje. Nekaj let pozneje se mu pridružijo še bratje in skupaj začnejo osvajati zahodno ameriško tržišče.  Shwayder je želel prehiteti konkurenco z inovativnim in kvalitetnih izdelkom. Kovček poimenuje "Samson" po biblijskem junaku, zraven pa objavi fotografijo, kako vsi bratje in oče stojijo na kovčku z napisom "dovolj močni, da lahko stojite na njih".

Oglas je pritegnil izjemno pozornost in prodaja je začela naraščati. Kovček je leta 1918 stal cca. 5 ameriških dolarjev, kar za takratne čase ni bilo malo. Takrat je bila inovativna predvsem lesena konstrukcija in zdržljivi ročaji.

Kovčki so postavljali trend oblikovanja

Leta 1939 svoj naslednji kovček poimenuje »Samsonite«, izdelan iz vulkaniziranih vlaken in usnja. Ta kovček je postavil tudi trend oblikovanja v naslednjih desetletjih. Jesse se leta 1965 svoje podjetje odloči poimenovati "Samsonite". Z začetkom širitve letalskega potniškega prometa v 60-ih letih se je začela globalna rast za podjetje. Opustitev lesene konstrukcije in uporaba novih materialov (magnezij, etilna celuloza) je podjetju dajalo novo prepoznavnost in vodilni položaj na področju proizvodnje potovalne opreme.

Mednje spadata prvi Samsonite na kolesih (1974), in Samsonite Oyster (1980)– kovček z dvema enakima polovicama, ki se odpreta kot školjka in zakleneta s 3-točkovnim sistemom. Oblika kovčka Oyster je še danes prevladujoča oblika kovčkov po vsem svetu.

S stalnimi inovacijami Samsonite še danes ohranja vodilni položaj. Leta 2008 je izdelal linijo najlažjih potovalnih kovčkov iz posebej razvitega materiala CURV. Samsonite je velikan potovalne opreme in si definitivno zasluži naziv "kralj letaliških tekočih trakov".

Oglas iz NY Times leta 1960

 

Samsonite Streamlite 1950


1966 Samsonite Silhouette


Oglas za Samsonite Saturn 1969

Samsonite Cosmolite 2008

Sloviti izsek o Samsonitu iz filma "Butec in butec" 


PRIPOROČAMO

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

Vir: www.samsonite.com, www.toko.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. karci
      04.03.2011 ob 14:38 karci

      ja spaumnin se toga samsonita v butec in butec. Carski film!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.