https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

FOTO: Anica Kosednar navdušuje z »goričkimi remenkami«

Veščica, 10.03.2016 ob 11:00  

V ateljeju v Veščici, ki si ga Anica deli s svojim možem slikarjem, v teh dneh nastajajo pisane umetnine na jajcih. »Goričkih remenk« je že toliko, da zahtevajo svojo razstavo. Te dni si jih lahko ogledate v Lendavi in v Murski Soboti.


Anica Kosednar pisanice po posebni metodi praskanja ustvarja že peto leto. Čeprav se tovrstne metode ni želela lotiti, jo je k temu po dolgem nagovarjanju prepričala Kristina Ropoša, njena soseda na ranču v Vidoncih. Kot nam je povedala 58-letna Anica, je Kristina metodo praskanja želela predati prihodnjim rodovom in tako je nagovorila svojo sosedo. Ta se tehnike, ki zahteva veliko spretnosti in potrpežljivosti, sprva ni želela lotiti, čeprav je pisanice občudovala, po vztrajnosti Kristine pa je vendarle popustila.

Kot se spominja svojih začetkov, pravi, da je bilo sprva zaradi neveščosti tega dela več pisanic pod mizo kot na mizi, sčasoma pa je tehniko usvojila in kot pravi, danes uživa v ustvarjanju. Prvotno tehniko in motive, ki se jih je priučila od Kristine, je danes nadgradila, iz dneva v dan nastajajo novi in novi, vedno bolj dodelani motivi, ostankov jajc pa, kot pravi, pod mizo skorajda ni več.

Omenjena tehnika praskanja pisanic izhaja od Grada na Goričkem iz časov I. svetovne vojne. V naše kraje naj bi jo prinesel Rom iz Češke, ki se je zaljubil v dekle iz Pertoče, v zameno, da je lahko ostal blizu ljubega dekleta, pa je tamkajšnjemu županu pokazal posebno tehniko izdelovanja pisanic. Prave tradicionalne remenke imajo večbarvne plasti in črni okvir, na katerem je oblikovan vzorec. Anica je tehniko nadgradila ter ustvarja nove in nove motive ter barve pisanic.

Motivi se porodijo povsod okoli nje

Ob našem obisku je mize in police njene ustvarjalnice krasilo že veliko izdelanih pisanic. Rdeče, modre, zelene, vijolične, rjave in druge, ki jih bogatijo motivi iz cvetličnega ter živalskega sveta, različni ornamenti in številni drugi umetnici ljubi motivi. Kot pravi, imajo otroci najraje živalske motive, med njimi metulje, slone, domače živali, ptice, starejši radi posegajo po cvetličnih vzorcih ter dodelanih ornamentih, rada pa se prepusti svoji domišljiji, ki ji pri iskanju motivov pušča prosto pot in večinoma dela po trenutnem navdihu. Motive najde v naravi in vzorcih, ki se pojavljajo povsod okoli nas. Nemalokrat pa ustvarja tudi po naročilu in izdela jajce z motivom po strankinih željah.

Reenke so tudi različnih velikosti. Med njimi najdemo majhna golobja jajčka, kokošja, račja, gosja, puranja in pa tudi nekaj velikih nojevih jajc.

Potrebna je velika mera spretnosti

Pot do končnega izdelka je kar zahtevna. Anica jajca  najprej pripravi za barvanje. Zaradi daljše obstojnosti jajca najprej izpiha ter jih opere in osuši, nato pa nanese barve. Za barvanje uporablja mešanico šelaka in alkohola, ki ji nato doda pigment lesne barve. Pobarva jih s krpico, posuši, nato pa se loti praskanja. Izdelava posameznega motiva, ki ga oblikuje s tapetniškim nožem, ji vzame povprečno dve uri časa. Kot pravi, vaja dela mojstra, in od nerodnih začetkov se je do danes izpilila tako, da ji jajca pri praskanju praktično ne počijo več.

Doslej je izpod njenih spretnih rok po tehniki praskanja nastalo okoli 1200 najrazličnejših pisanic. V tem času jih je štirikrat razstavila na prireditvi Vino in pirhi v Lendavi, dvakrat so v domačem ateljeju pripravili vikend odprtih vrat, že drugo leto zapored pa prireja lastno razstavo v Murski Soboti.

V galeriji Mozaik pisanice na ogled kar štiri dni

V galeriji Mozaik (Zvezna ulica, bivša semenarna) boste njene letošnje pisanice lahko občudovali med 14. in 17. marcem. Na razstavi bodo številna obarvana jajčka, na katera je spraskala čudovite vzorčke. Pisanice boste lahko tudi kupili, kdor bo želel, pa se bo lahko po simbolični ceni tudi sam preizkusil v tehniki krašenja jajčk in ustvaril povsem svojo pisanico.

Ob velikonočnih pirhih bodo obiskovalci na razstavi lahko občudovali tudi slike, umetnine Karla Kosednarja, slikarja samouka. Letos bodo njegova dela prikazovala prekmursko motiviko, in sicer pokrajino, stare hiše, mline, domača opravila in druga izbrana dela iz njegove bogate zbirke.

Poleg razstave v Murski Soboti lahko Aničine pisanice od danes naprej občudujete tudi v lendavskem Vinariumu, kjer bodo na ogled mesec dni, ter na razstavi Pirhi, vino in velikonočni izdelki, ki se bo prav tako odvijala v Lendavi, in sicer med 17. in 20. marcem.

Med najlepšimi slovenskimi pisanicami

Ustvarjalkino spretnost so prepoznali tudi po Sloveniji. Lani se je namreč s tremi pisanicami prijavila na natečaj »Naj pirh« v organizaciji Slovenskih novic, kjer je za svojo pisanico prejela nagrado »Srebrno remenko«. Na natečaju bo sodelovala tudi letos.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.