https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Položitev vencev in proslava ob madžarskem narodnem prazniku v Lendavi

Lendava, 15.03.2016 ob 12:45  

Vsako leto 15. marca je na Madžarskem narodni praznik, v katerem se spominjajo marčne revolucije, ki je potekala v letih 1848 in 1849. V tistem času si je madžarski narod izboril vzpostavitev samostojne narodne vlade, se osvobodil izpod tlačanstva, dosegel svobodo tiska in druge pomembne pravice. Kot vsako leto ta dan proslavijo tudi pripadniki madžarske narodne skupnosti v Sloveniji.


Tako so včeraj na predvečer praznika položili vence pri spominskih obeležjih Széchenyija in Kossutha pri nekdanji Dvojezični osnovni šoli Lendava. Ob tej priložnosti sta goste nagovorila predsednica madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Lendava in župan Občine Lendava mag. Anton Balažek.

Osrednja slovesnost se je nadaljevala v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi. Zbranim je spregovoril predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth, predsednik Komisije narodne enotnosti Državnega zbora Madžarske Károly Pánczél in veleposlanica Madžarske v Republiki Sloveniji Edit Szilágyiné Bátorfi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2016 ob 19:34 gost gost

      O,joj kelko slik. To je pa rejsan zanimivo za širšo javnost v Pomurji.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.03.2016 ob 21:06 pekmeš gost

      majko mila, cela proslava je na pomurci, ste vidli kak se slavijo prazniki sosedov, nej naši, spluj ne vejmo, gda je mamu

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.03.2016 ob 21:24 gost

      Je potekala proslava v obeh jezikih, ali samo v madžarščini?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.03.2016 ob 9:17 gost edveš gost

      Prav, ka majo svoje pravice, samo ka je preveč, je pa preveč. Naj malo poglednejo ,kakše pravice majo na Porabsken, pa drujge manjšine na Mađarskon. Majo tan tuj sakši den TVoddaje v jeziku manjšine, nej nemajo, niti enkrat na mesec. Torej....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.03.2016 ob 19:42 lazslo gost

      slovenija je z vse država, samo za Slovence nej - sramota

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.03.2016 ob 11:46 gost- nejmađar gost

      nej san malo star ne spomnim se kda so mađari bili v prekmurji zato sem še premladi v šoli smo se pa učili ka je Lendava vseskoz bila slovenska se pa v njej proslavla mađarski svetek ZAKOJ .........

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.03.2016 ob 12:04 gost

      zatou pa ! Maqdžari so zaostali --nevaspijtani narod ! mij jih pa tak čislamo !!!???

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.